Yazı İçeriği

Haftada 2-3 kez balık tüketin

1 avuç meyve 1 porsiyona eşit

En kaliteli protein yumurtada

Sarımsağı çiğ yemeye özen gösterin

Yemeğini ya da çorbasını yapabilirsiniz

Baklagilleri limonlu yeşil salata ile tüketin

Antioksidan zengini yeşil çay için

Narı ara ya da ana öğününüze ekleyin

Acı ama faydalı

Bağışıklığı güçlendirmek için 1 tatlı kaşığı zerdeçal

Hem posa hem vitaminden zengin

Kefir ile mikroplara direnç gösterin

En iyi bağışıklık güçlendiriciler

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte vücudun kendini koruması yaz aylarına göre biraz daha zorlaşır. Kapalı alanlarda geçirilen vakitler de virüs ve bakterilerin daha kolay yayılmasını sağlayarak soğuk algınlığı, grip, bronşit, farenjit gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkartır. Kış aylarında bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için öncelikle su içmenizin, uyku düzeninize önem vermenin ve beslenmenizin yeterli ve dengeli olduğundan emin olun. Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler…


Haftada 2-3 kez balık tüketin

Vücudunuzun üretemediği ve mutlaka almanız gereken omega 3 yağ asidinin en önemli kaynağı balık. Omega 3 hastalık yapan bileşiklerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağladığından haftada 2-3 kez balık tüketin. Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırın veya buğulama tercih edin.

1 avuç meyve 1 porsiyona eşit

C vitamini içeren portakal ve kivi, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korur. Ancak vitamin ve posadan zengin meyveleri tüketirken dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Birincisi; 1 avucu dolduracak kadar meyvenin 1 porsiyona eşit olması, ikincisi ise aynı anda 2 porsiyondan fazla meyve yememek…

En kaliteli protein yumurtada

En kaliteli protein kaynağı olarak bilinen yumurta, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı. A ve B vitaminleri, demir, çinko ve folik asit de içeren yumurtayı karşı herhangi bir sağlık sorunu veya alerjik durum yoksa, haftada en az 3-4 kez günde 1 adet  tüketin.

Sarımsağı çiğ yemeye özen gösterin

Sarımsak ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar, içeriğindeki organosülfür bileşiklerin toksinlerle savaştığını, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi pek çok hastalığa önleyici etki yarattığını gösteriyor. Sarımsakta bulunan ‘allisin’ hem antibakteriyel hem de anti viral etki gösterir ve soğuk algınlığı, nezle ile grip gibi en sık görülen hastalıklara karşı da korur. Maksimum fayda sağlamak için sarımsağı ezerek ve çiğ olarak yiyin.

Yemeğini ya da çorbasını yapabilirsiniz

A, K, C vitamini, kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle karalahana, hem çok güçlü bir antioksidan hem de kuarsetin içeriği ile anti-kanser, anti-viral etkilere sahip. Karalahananın mevsiminde haftada 1-2 kez sıcak sebze yemeği, dolma veya çorba olarak tüketebilirsiniz.

Baklagilleri limonlu yeşil salata ile tüketin

Mercimek ve nohut gibi baklagiller bitkisel kaynaklı protein, posa, B grubu vitaminler ve demir içeriğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Baklagillerin haftada 2-3 kez yanında limonlu bir yeşil salata ile tüketilmesi alınan vitamini artırır, limon ve yeşilliklerde bulunan C vitamini sayesinde baklagillerdeki demirden daha iyi yararlanılır.

Antioksidan zengini yeşil çay için

Metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardım ederek kilo kaybına katkı sağlayan yeşil çay aynı zamanda ani kan şekeri değişikliklerinin de önüne geçer, serbest radikallerle savaşan antioksidanlardan zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak yeşil çayı aşırı kaynar suya eklemek, yapraklarındaki antioksidanların etkilerini kaybetmesine neden olur. Bu yüzden kaynar olmayan su kullanmak gerekir.

Narı ara ya da ana öğününüze ekleyin

Antioksidan kaynağı olan bir diğer besin ise nar… Ana öğünlerde salataya ekleyerek tercih edilebilir. Tercihe göre bir kase yoğurdun içerisine 2-3 yemek kaşığı nar ekleyerek ara öğün olarak da tüketilebilirsiniz. Yarım adet narın 1 porsiyon meyveye eşit olduğunu da unutmayın.

Acı ama faydalı

Zencefil, mide bulantısına iyi gelmesinin yanında kolesterolün düşmesine, karaciğeri korumaya, pıhtılaşmayı geciktirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek besinler arasında.

Bağışıklığı güçlendirmek için 1 tatlı kaşığı zerdeçal

Kalp-damar hastalıklarının önlenmesine, kolesterolün düşürülmesine yardım eden zerdeçal, iltihap önleyici özelliklere de sahip… Güçlü bir bağışıklık sistemi için yaklaşık 1 tatlı kaşığı zerdeçal, çorbalara, et ve tavuk yemeklerine eklenebilir.

Hem posa hem vitaminden zengin

İçerdiği posa ile bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olan ve kabızlık problemine iyi gelen keten tohumu ayrıca, fosfor, magnezyum, bakır ve B grubu vitaminler, omega 3 ile omega 6 yağ asitlerinden de zengin bir besin. Yemeklere 1-2 tatlı kaşığı keten tohumu eklemek, bu yararlarla birlikte bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur.

Kefir ile mikroplara direnç gösterin

Proteinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, fosfordan zengin olan ve probiyotik içeriğiyle de öne çıkan kefir, bağırsak florasını düzenler, hastalıklara karşı direnç göstermeye yardımcı olur. Kefirin her gün 1 su bardağı kadar tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili.