Yazı İçeriği

Astıma dikkat

Bahar alerjisinin öne çıkan belirtileri

Aşı tedavisi önerilmiyor

Bahar alerjisi nasıl geçer?

Bahar alerjisi belirtileri

Havaların bir ısınıp bir soğuduğu, güneşin yüzünü bir gösterip bir kaybolduğu bahar ayları insan sağlığını da alt üst edebiliyor. Vücudumuzda yaşadığımız belirtiler ise iki nedene işaret ediyor; biri bahar alerjisi diğeri ise soğuk algınlığı. Peki ikisini birbirinden nasıl ayıracağız?

Çayır- çimen polenleri, tahıl, ağaç ve yabani otlar gibi etkenler bahar alerjisine neden olabiliyor. Bahar alerjisinin burun akıntısı ve kaşıntısı, göz yaşarması ve kaşınması, gözlerde kızarıklık, sık gelen ve sabahları daha çok olan hapşırık atakları, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açıyor.


Astıma dikkat

Bahar alerjisi ortak bazı belirtiler nedeniyle soğuk algınlığı ile karıştırılabiliyor ve bu nedenle alerji tedavisinde gecikme yaşanabiliyor. Hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma gibi sorunların iki haftadan fazla devam etmesi durumunda mutlaka bahar alerjisinden şüphelenilmesi ve alerji uzmanına başvurulması gerekiyor. Bahar alerjisi tedavi edilmediğinde yakınmalar daha kronik hale gelerek astıma neden olabiliyor. Bahar alerjisi tedavi edilse de edilmese de, bu kişilerde astım olma riski her zaman bulunuyor. Çünkü nefes yolu burundan başlayan ve akciğere kadar giden bir yol. Alerjik reaksiyon tüm bu yolu etkilediği için kişilerin yüzde 50’den fazlasında astım görülebiliyor. Ancak burada illa ki bir astım krizinden bahsetmiyoruz; öksürük atakları, önlemeyen öksürükler, zaman zaman nefes darlığı şeklinde de olabiliyor. Hem astımı hem alerjik riniti olan kişilerde alerjik rinit tedavi edildiğinde astım da geçebiliyor. Yine önlem alınmazsa, yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, baş ağrısı, sinüzit ve orta kulak iltihabı gelişebiliyor.

Bahar alerjisinin öne çıkan belirtileri

Pek çok kişi bahar aylarında ve mevsim geçişlerinde nezle veya grip olduğunu zannediyor hatta gereksiz antibiyotik bile kullanabiliyor. Oysa antibiyotik değil tedavi etmek, aksine antibiyotiğe karşı vücudun direnç kazanmasına yol açtığından vücuda zarar veriyor. Gözlerde yanma, burun içinde ve boğazda kaşıntı, hapşırma, burunda tıkanıklık ile akıntı gibi ortak belirtiler var. Ancak ayırt etmek çok kolay. Kişi zaten bu belirtileri ilk defa yaşamadığından yıllarca aynı dönemlerde tecrübe etmiştir. Mutlaka genetik bir alt yapısı vardır. Belirtiler bir hafta içinde azalıp kayboluyorsa bunun soğuk algınlığı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bahar ayları boyunca devam ediyorsa alerjiden şüphelenmek gerekiyor.

Aşı tedavisi önerilmiyor

Polen alerjisinde alerjenler genelde birden fazla olduğu için aşı tedavisi önerilmiyor. Geleneksel tedavilerden fayda görmeyen kişilerde ve tek bir alerjene karşı alerji saptanmışsa, hastane koşullarında olmak kaydıyla aşı yapılabiliyor.

Bahar alerjisi nasıl geçer?

  • Sabah saatlerinde özellikle rüzgarlı havalarda polenlerin çok fazla olması nedeniyle zorunlu değilseniz dışarı çıkmayın.
  • Dışarı çıkmanız gerekiyorsa maske, gözlük, şapka takmanız faydalı. Yine polenlerden korunmak için ağız, göz ve burun kenarlarına vazelin sürün.
  • Eve geldiğinizde duş alarak saçlarınızdaki ve vücudunuzdaki polenleri uzaklaştırın.
  • Gerek evde gerekse aracınızda pencere açmak yerine polen filtreli klima kullanın. Klimalarınızın filtresini düzenli aralıklarla değiştirmeye özen gösterin.
  • Alerjik olmayan yastık, çarşaf, nevresim kullanın.
  • Evinizde toz tutacak fazla eşyalardan ve aksesuarlardan, duvardan duvara halıdan kaçının.