Yazı İçeriği

Ağrı kesiciye yanıt vermiyorsa…

Baş ağrısı neden olur?

Türkiye’de toplumun yüzde 50’sinin ortak sorunu baş ağrısı. Günlük hayatın koşuşturmacası, trafik, iş hayatı, ekonomik sıkıntılar fazlasıyla stres yaratarak, baş ağrısını tetikleyebiliyor. Bu nedenle de baş ağrısı çoğu kez önemsenmiyor. Oysa bazı baş ağrıları var ki, kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. Üstelik bunu anlayabilmek de o kadar zor değildir. Sadece biraz dikkat edip gözlemlemek ayırt edebilmek için yeterli. 300’e yakın baş ağrısı tipi bulunuyor ancak genelde baş ağrıları iki şekilde sınıflandırılıyor: Primer baş ağrısı ve sekonder baş ağrısı. Primer baş ağrıları tüm ağrıların yüzde 90’ını oluşturuyor.

Bunların çok büyük kısmı migren, gerilim baş ağrısı veya küme baş ağrısı denilen altında belirli bir neden olmadan gerçekleşen baş ağrılarıdır. Yüzde 10’luk kısmını ise beyin tümörleri, damar hastalıkları, enfeksiyonlar, yoksunluk durumları ve birtakım ilaçların kullanımı oluşturuyor. Bunun yanı sıra göz, kulak ve başta bulunan diğer organların yansımaları da baş ağrısına neden olabiliyor. Ani baş ağrılarına bulantı, kusma, kolda bacakta kuvvet kaybı ve bayılma gibi belirtiler eşlik ediyorsa bu ciddi bir hastalığın habercisi olabiliyor.

Tehlikesiz baş ağrılarını duygusal stres, uzun süre stres içinde çalışmak, düzensiz beslenmek ve uykusuzluk gibi yaşam alışkanlıkları da tetikleyebiliyor. Bu tür ağrılar günlük yaşamı olumsuz etkilese de tehlike içermiyor. Tabii tehlike içermemeleri ihmal edilmeleri anlamına da gelmiyor.


Ağrı kesiciye yanıt vermiyorsa…

Tehlikeli hastalıkların ortaya çıkardığı baş ağrıları, ağrı kesicilere pek fazla yanıt vermiyor, yine de etkisiyle rahatsızlığın tanı ve tedavisini geciktirebiliyor. Bir diğer önemli tehlike ise örneğin beyin kanamalarında, kanı sulandırıcı etkiye sahip ilaçların kanamayı şiddetlendirmesi. Baş ağrısını hafife almamak ve bireysel çözüm arayışına girmek yerine doktora başvurmak gerekiyor.