Yazı İçeriği

Bayılma nedir?

Bayılma nedenleri

Kalp kaynaklı bayılmalar tetkik ve tedavi gerektirir

İleri yaşlarda görülen bayılmalara dikkat

Bayılma, ciddiye alınması gereken bir belirti olabilir

Bayılma, insan hayatında zaman zaman karşılaşılabilen sağlık sorunlarından biridir. Çoğu zaman önemsiz görülen, “şekerim düştü, tansiyonum düştü” gibi gerekçelerle geçiştirilen ve arkasındaki neden araştırılmayan bayılmalar bazen çok önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir.


Bayılma nedir?

Bayılma, beyne giden kan akımının çeşitli mekanizmalarla azalmasıyla geçici ve kısa süreli şuur kaybı ile ortaya çıkan durumdur. Çoğunlukla zararsız olmakla birlikte bayılmalar gerçekleştiği koşullara göre çeşitli travmalara neden olabilir. Neden olan durumuna göre tekrarlama sıklığı değişir. Bayılmaların ardından çoğunlukla hafıza kaybı yaşanmaz.

Bayılma nedenleri

En sık bayılma nedeni Vazovagal Senkop denilen, otonom sinir sisteminin neden olduğu bayılmalardır ve nadiren ileri tetkik ve tedavi gerektirirler. Vazovagal bayılmanın en sık nedenleri sıcağa maruz kalma, uzun süreli ayakta durma, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, sıvı kaybı, duygusal stres gibi durumlardır ve büyük çoğunlukla hayati önemleri yoktur.

Kalp kaynaklı bayılmalar tetkik ve tedavi gerektirir

Kalbe bağlı gelişen bayılmalar ise genellikle tetkik ve tedavi gerektiren, hayati önemi olabilen bayılmalardır. Bayılma, bazı durumlarda altta yatan bazı kalp hastalıklarının ilk bulgusu da olabilir. Bayılmanın kalbe bağlı olup olmadığını anlamak için genel muayene dışında EKG, EKO, Eforlu EKG, Holter ve radyolojik görüntüleme tetkikleri kullanılabilir.

Kalbe bağlı bayılmaların altında ritim bozuklukları, doğumsal kalp hastalıkları (kalp deliği vb.), kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları, kalp damar hastalıkları, nadir görülen kalp tümörleri gibi hayatı tehdit eden ciddi durumlar yatabilir.

İleri yaşlarda görülen bayılmalara dikkat

Özellikle ileri yaştaki hastalarda bazı kalp hastalıklarına bağlı bayılmalar hastanın ani can kaybı riskinin bir göstergesi olabilir. Kalp kaynaklı bayılmalar öncesinde belirti vermeyebileceği gibi göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtilerin ardından da gerçekleşebilir.

Bayılmalara neden olabilen kalp rahatsızlıkları altta yatan nedene göre takip ve tedaviye alını. Bunlar arasında ilaç tedavisi, rehabilitasyon, anjiyografik girişimler, kalp pili ve cerrahi müdahaleler gibi çeşitli tedaviler bulunur. Günümüzde bu tedaviler sonrasında birçok hastada elde edilen sonuçlar kayda değer seviyededir. İyileşme süreci ise hastalığın çeşidine göre farklılıklar gösterebilir.