Yazı İçeriği

Bebeklerde gece beslenmesi ne kadar olmalı?

Aniden mi azaltarak mı kesmelisiniz?

Tutarlı olun!

Ne zamana kadar beslemelisiniz?

Bebeğiniz doğduğu anne sütüne ihtiyaç duyar. Süt çocukluğu döneminde ideal bir besin olan ve faydaları yıllar süren anne sütü mucizevi bir besin. Bir damlası bile ilaç niteliğinde olan anne sütü, anne ile bebek arasındaki iletişimi de kolaylaştırıyor. Anne bebeğini emzirdiğinde onunla bağı daha da kuvvetleniyor. Peki bu kadar değerli olan bu besini, bebeğiniz ne kadar almalı? Gündüz ne kadar emzirmeniz gerektiğini biliyor ama bebeğinizin gece beslenmesini ayarlayamıyor musunuz? İşte bebeklerde gece beslenmesiyle ilgili merak edilenler...


Bebeklerde gece beslenmesi ne kadar olmalı?

  • Doğumda bebeklerin mide kapasiteleri günde sadece 5-7 cc’dir. Zamanla mide kapasitesi artıyor.
  • Yenidoğan bebeğin mide kapasitesi, ilk günlerde 5-7ml (Bir kiraz tanesi büyüklüğündedir).
  • 3’üncü gün 20-25ml (Kabuklu ceviz büyüklüğündedir).
  • Bir haftalıkken 45-60ml (Bir kayısı büyüklüğündedir).
  • Bir aylıkken 80-150ml’ye (Yumurta büyüklüğünde) ulaşıyor. Bu nedenle özellikle 3’üncü aya kadar bebekleri çok sık, ne zaman isterlerse o zaman beslemek önemli. Özellikle yenidoğan döneminde mide kapasitesinin küçük olması nedeniyle gece beslemek şart. Onu üç saati geçmeden anne sütü ile beslemelisiniz. İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor.
  • Genellikle 6’ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9’uncu aya kadar da uzayabiliyor. Bebeğiniz her zaman aynı saatte uyanıp çok ısrarla emiyorsa, bu açlıktan uyanıyor anlamına geliyor. Ancak düzensiz uyanıyor, bir lokma emip yeniden uyuyorsa, aslında alışkanlıktan uyandığı söylenebilir. Bu tamamen annelik içgüdüleri ve yeterli gözlemle anlaşılabiliyor.

Uzun süreli gece beslenmesi çocuklarda reflü hastalığına yol açıyor. Bu nedenle çocuğunuzu tıka basa beslemekten kaçının. Ayrıca gece beslenmeleri 6 ay-1 yaştan sonra diş çürükleri, kulak enfeksiyonu sıklığını da artırıyor. Gece beslenmesi uyku düzenini ve iştahı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden. Gece beslenen çocuk gündüz iştahsız, yeme bozukluğu olan bir çocuk olabiliyor. Bebekler hızla büyüyüp bir birey olma yolunda ilerlerken, bi takım alışkanlıkları onlara kazandırmak anne ve babalara düşüyor. 6 aydan sonra gece beslenmeleri kesilebilir.

Aniden mi azaltarak mı kesmelisiniz?

Gece beslenmesini keserken yapmanız gereken en önemli şey, gerçekten kesmek isteyip istemediğinize karar vermektir. Karar verdikten sonra tutarlı bir şekilde beslenmeyi aniden kesilebilir ya da azaltarak kesebilirsiniz. Buna başlamadan yapmanız gereken en önemli şey ise gündüz beslenme öğünlerini artırmak olmalı. Ancak burada mutlaka tutarlı davranışlar sergilemeli, süreklilik sağlamalısınız. Azaltarak kesilmede anne sütü veriyorsanız beslenme süresini azaltabilir, mama ile besliyorsanız miktarı yavaş yavaş azaltabilir, yerine su içirebilirsiniz. Aniden kesmede ise çocuğunuzun uyandığında aç olmadığını bildiğiniz için sadece yanında olmak, varlığınızı ona hissettirmek; onun güvende olmasını sağlayacaktır.

Tutarlı olun!

Gece beslenmesini kesmek isteyip istemediğinize karar vermek en önemli püf nokta. Hem anne hem baba tutarlı davranmalı. Deliksiz gece uykusu uyuyan bebeklerin gündüz daha mutlu ve huzurlu bebekler olduğunu bilmeli ve istikrarlı davranmalısınız. Gece beslenmeyi kesmeden önce gündüz beslenme miktarlarını artırmalısınız. Ayrıca yatmadan önce bebeği uyandırmadan emzirip yatırabilirsiniz.