Yazı İçeriği

Akraba evliliklerinde görülüyor

Bebeklerde işitme kaybının temel nedenleri

Erken teşhis önemli

Çocuklarda işitme kaybı belirtileri

Bebeklerde işitme kaybı gizli genlerle geliyor

Anne-baba için minik yavrusunu sağlıkla kucağına almak şüphesiz tarifsiz bir mutluluk. Ancak bazı durumlarda gözle görülmeyen, özellikle kontrol edilmediğinde gözden kaçabilen ve bebek büyüdükçe ortaya çıkan sorunlar olabiliyor. Bunlardan biri işitme kaybı. Sessiz genlerden orta kulakta sıvı toplanmasına dek pek çok neden, bebeklerde işitme kaybına yol açabiliyor. Ancak anne babalar kimi zaman bu sorunun farkına varmayabiliyor.


Akraba evliliklerinde görülüyor

Yenidoğan bebeklerde işitme kaybının en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Anne ve babada işitme kaybına neden olmayıp sessiz kalan genler, çiftin çocuklarında aktif hale gelebiliyor. İşitme kaybı olacağını düşünmediğiniz bir bebek işitme kaybıyla doğabiliyor. Özellikle akraba evliliklerinin yoğun olduğu ülkelerde bu genlerin bir araya gelme olasılığı yüksektir.

Bebeklerde işitme kaybının temel nedenleri

  • Genetik,
  • Akraba evliliği,
  • Erken doğum,
  • Bebeğin yoğun bakımda kalması,
  • Orta kulakta sıvı toplanması,
  • Uzun süren sarılık.

Erken teşhis önemli

Çocuklarda 4 yaşına kadar olan dönemde işitme kaybında erken teşhis kritik rol oynuyor. Özellikle yenidoğan bebeklerde doğumun hemen ardından tanı koyulması, bebeğin yaşam kalitesini artırıyor. İşitme kaybı teşhisinin koyulmasıyla birlikte hızlı bir şekilde çocuğa sesleri tanıtmak gerekiyor. Çünkü beyin, işitmeyle ilgili duyular aldıkça gelişebiliyor. Teşhisin ardından bebeklerin işitme cihazıyla sesleri duymaları sağlanmalı. Eğer çocukta ileri derece işitme kaybı varsa bir yaşına geldikten sonra biyonik kulak ameliyatı yapılıyor. Ameliyatla yerleştirilen cihaz iç kulağın yerini alıp iç kulak görevi görüyor ve çocuk sağlıklı bir insan olarak hayatını sürdürebiliyor, duyması normal hale geliyor.

Çocuklarda işitme kaybı belirtileri

İleri yaşlardaki çocuklarda işitme kaybının nedeni ise orta kulakta sıvı toplanması. Özellikle geniz eti, bademcik sorunu olan çocuklarda kulağın havalanamamasına bağlı olarak orta kulakta sıvı toplanıyor. Ateş yapmıyor, ağrı yapmıyor ama çocuklarda işitme kaybına sebep olabiliyor. Çocuk seslenildiğinde bakmıyorsa, yüksek sesle müzik dinliyorsa, hem derslerinde hem de sosyal yaşantısında bir gerileme söz konusuysa kulaklarının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.