Yazı İçeriği

Yenidoğan Bebek Banyosu

Banyo Yaptırırken Korkmayın

Bebek Banyo Havlusu Yerine Tülbent

Bebek Banyo Seti

Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı?

İyi Durulayın

Banyo Sonrası Bakım ve Masaj

Tırnakları Nasıl Kesilmeli?

Haftada Kaç Kez Banyo Yaptırmalı?

Yeni Anneler için Adım Adım Banyo

Banyo Yapan Bebek Rahatlar

Bebeğiniz suyu ve banyo yapmayı seviyor mu? Şanslısınız… Zira banyo yapmak bebekler için son derece önemli. Banyo bebekleri rahatlatır, cildinin üzerindeki ölü dokuyu alır. Onun rahat uyumasını sağlar. Özellikle uyku öncesinde banyo yaptırabilirsiniz. Yenidoğan bebek banyosu ve ilerleyen aylardaki banyo hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.


Yenidoğan Bebek Banyosu

Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz. Ağız, çene ve genital bölgeyi de sık sık ıslak ve sabunsuz yumuşak bir bezle silin.

Banyo Yaptırırken Korkmayın

Banyo, bebeğin en keyif aldığı anlardan biridir. Ortam ve su ısısına dikkat edip, bebeğinizi güvenli bir şekilde tuttuktan sonra işlem kolaydır. Unutmayın bebeğiniz anne karnında suyun içindeydi ve buna alışık. Üşütme endişeniz olmasın, banyo hastalığa neden olmaz hatta tedaviye ve korumaya yardımcıdır.

Bebek Banyo Havlusu Yerine Tülbent

İlk günlerde bebek kaynamış, ılınmış su ile yıkanmalı. Sünger yerine tülbent, ince havlu tercih edilmelidir. Doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları; haftada 1-2 şampuan, banyo jeli kullanılabilir.

Bebek Banyo Seti

Temiz bir bebek küveti (tercihen suyu akıtmak için dipten tıkaçlı), kaymayan yumuşak bir koruyucu yer örtüsü, termometre, yumuşak bir bez veya yıkama süngeri, bebek şampuanı, yumuşak bebek havlusu, temiz bez ve giysiler gerekli malzemelerdir. Yenidoğan cildine zarar vermeyecek, köpürme oranı düşük, hipoalarjen, PH’ı cildin asit örtüsüne uygun (5,5-6), sodyum lauret sülfat (SLS-köpürten madde), paraben, parfüm, alkol, boya maddesi içermeyen şampuanlar kullanılmalı. Sabun, bebek cildini tahriş edebilir ve kurutabilir. Sabun ve alkali içeriği olmayan doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları kullanılabilir. Kullanacağınız nemlendiriciler, krem, vücut sütleri, losyon ve yağlar cildin metabolik işleyişini, terlemesini engellememeli, gözenekleri kapamamalı, PH’ı uygun ve hipoalerjen olmalıdır.

Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı?

Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C’dir. Banyo ise 26-27 C olmalı.

İyi Durulayın

Cildini durulamak son derece önemlidir. Sabun artıkları egzama reaksiyona neden olarak cildi kurutabilir. Kullanabileceğiniz bebek şampuanların PH değeri uygun olduğu için gözle temasta zarar vermez. Ancak yine de göze temas edilmesini önleyin. Bunun için kafasını arkaya alabilirsiniz.

Banyo Sonrası Bakım ve Masaj

Genelde bez bölgesinin tahrişi, sürtünme nedeniyle yenidoğan bebeklerin ciltleri kurudur ve pul pul dökülmeler olabilir. Banyodan sonra ve özellikle her gün uygun bir nemlendirici losyonla bebeğinizin cildini nemlendirebilirsiniz. Losyonu uyguladıktan sonra üşüyeceğini düşünüp aşırı giydirmeyin. Çünkü bu, ter bezlerini kapatıp isilik olmasına neden olabilir. Masaj da yapabilirsiniz. Anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir ve bebeği rahatlatarak uykuya daha kolay dalmasını sağlar. Ayak parmaklarından başlayarak tüm cilde yumuşak dokularla masaj yapılabilir.

Tırnakları Nasıl Kesilmeli?

Bebeklerin tırnaklarını kısa ve küt tutmaya çalışın, çünkü yüzünü çizebilir. Kesemezseniz eldiven kullanabilirsiniz. Eldiven parmaklarını emmesini ve ellerini açıp oynamasını engeller. Tırnakları kestikten sonra ince bir törpüyle sivri köşeleri yumuşatılabilirsiniz. Tırnak keserken bir yardımcının olması işi kolaylaştırabilir.

Haftada Kaç Kez Banyo Yaptırmalı?

Bebeğin cildi kuru ise sık sabunlu/şampuanlı banyo yaptırmamak gerekir. Mevsim şartları da gözetilmeli. Soğuk havalarda haftada 2 gün yeterlidir. Sıcak ve nemli havalarda ise rahat bir şekilde uyuyabilmeleri için her gün ılık suyla banyo önerilebilir. Ev koşulları uygunsa her gün yaptırmak yine bebeği rahatlatır. Bu durumda bir gün şampuan kullanmak, bir gün kullanmamak uygun olur.

Yeni Anneler için Adım Adım Banyo

  • Banyo ısısını uygun dereceye getirin.
  • Bebeğin küvetini uygun ısıda suyla doldurun.
  • Filesini veya süngerini küvete yerleştirin.
  • Bebeğinizi gövdesinden yıkamaya başlayın, sona doğru başını yıkayıp durulayın.
  • Önceden hazırladığınız havluyla kurulayıp nemlendirici losyonunu sürün.
  • Temiz çamaşırlarını aşırı olmamak kaydıyla giydirin.
  • Bebek yağı ter bezlerini kapayarak isiliğe neden olabildiği için cildini nemlendirmek için losyon tercih edin.
  • Banyodan sonra üşüyecek endişesiyle aşırı giydirmeyin.