Yazı İçeriği

‘Fıtık boğulması’ olmadan…

Kasık fıtığı neden olur?

Kasık fıtığı belirtileri

Kasık fıtığı ameliyatı

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası

Kasık fıtığı nedir?

Sağlıklı bir yaşamın en önemli unsurlarından biri olan spor, bilinçli şekilde yapılmadığında kasık fıtığını da getirebilir. Ağrı ve şişlikle kendini belli eden kasık fıtığı, kasık kanalı boyunca gelişen yırtık nedeniyle karın içi organların ve karın içi duvarını örten zarın dışarı doğru çıkması olarak tanımlanır. Genellikle 30-35 yaşlarında sosyal ve iş hayatı aktif olan kişilerde ortaya çıkan kasık fıtığı bazı durumlarda henüz şişlik oluşmadan sadece kasık bölgesinde ağrıyla da kendini belli edebilir.


‘Fıtık boğulması’ olmadan…

Kasık fıtığında erken teşhis büyük önem taşır. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, halk arasında “fıtık boğulması” olarak bilinen ve bağırsağın tümüyle ya da kısmen tıkanması nedeniyle oluşan bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi komplikasyonların gelişmesi önlenebilir. Erken dönemde tespit edildiğinde kişinin laparoskopik, bir başka deyişle kapalı yöntemle ameliyat edilme şansı olabilirken geç kalındığında fıtık daha büyük boyutlara ulaşabileceği için açık cerrahi müdahale tek tedavi seçeneği olur.

Kasık fıtığı neden olur?

Kasık fıtığının oluşumundan birçok etken sorumlu olur. Yaşın ilerlemesi, karın içi basıncını artıran hamilelik ve obezite gibi etkenler, kronik öksürük, kolajen bağ dokusu hastalıkları, aniden zorlayıcı bir hareket yapmak ve sigara tüketimi kasık fıtığının oluşmasına neden olabilir. Bunların yanı sıra birinci derece akrabasında kasık fıtığı olan kişilerde de risk artar. Ayrıca kontrolsüz, aşırı ve ağır spor yapmak da fıtığa eğilimli olan kişilerde kasık fıtığına yol açabilir. Bu nedenle spor yaparken kasık fıtığına sebep olabilecek durumlardan korunmak için spor yapmadan önce ısınma hareketlerini ihmal etmemek, sınırların zorlanacağı şekilde ağır ve aşırı spor yapmaktan kaçınmak son derece önemli.

Kasık fıtığı belirtileri

Kasık fıtığı, kasık bölgesinde ağrı ve şişlikle kendini belli eder. Fıtığın büyüklüğünden bağımsız olarak sinirlere baskı yapması sonucunda kasıkta yaygın baskı hissi, lokal keskin ağrı veya yansıyan ağrı gelişir. Gün boyunca yapılan aktiviteler nedeniyle kasıkta baskı veya ağırlık hissi akşam saatlerinde daha da artar. Bu nörojenik ağrı erkeklerde testisler ve bacak iç yüzüne de yayılır. Bunların yanı sıra kabızlığa eğilim ve sık sık idrara çıkma gibi semptomlar da gelişebilir. Belirti vermeyen kasık fıtıkları ise genellikle başka bir nedenle gidilen fizik muayene sırasında tesadüfen tespit edilir.

Kasık fıtığı ameliyatı

Kasık fıtığı anatomik bir sorun olduğu için ameliyat yöntemiyle tedavi edilir. Ameliyat, açık veya laparoskopik olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Her iki yöntemde de kasık bölgesindeki yırtık oluşmuş alan yamayla onarılır.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası

Nüksetmiş veya çift taraflı fıtıklarda ya da tek taraflı olup iş ve sosyal hayatına bir an önce dönmek isteyen kişilerde minimal invazif kapalı yöntem olan laparoskopik cerrahi girişim yapılır. Bu yöntemle kişi ertesi gün taburcu olur ve sonraki gün iş ile sosyal hayatına dönebilir, ağır sportif aktivitelerine de 4 hafta sonra başlayabilir.