Yazı İçeriği

Alerji nedir?

Alerji neden olur?

Alerji ürtiker ile başlıyor

Suyla çok mu temas ediyorsunuz?

Alerjenden uzak durun

Aşırı temizlik ve su alerjiyi tetikliyor

Cildimiz bizi dış etkenlerden koruyor. Peki ama biz ona nasıl bakıyoruz? Kızarıklık, kaşıntı ve döküntü gibi reaksiyonlar vermediği sürece çoğunlukla cilt sağlığımızı pek önemsemiyoruz. Aslında kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilen pek çok cilt alerjisi bulunuyor. Özellikle bahar aylarında artış gösteren bu alerjiler ile dermatologların kapısını çalışıyoruz. Stres ve çevresel etmenlerin yanı sıra su ve temizlik malzemeleri ile aşırı temas alerjileri tetikleyebiliyor. İşte alerjiyi tetikleyen faktörler ve uyarılarımız...


Alerji nedir?

Alerji, bağışıklık sisteminin bazı madde ve koşullara karşı aşırı duyarlılık ve reaksiyon göstermesidir. Alerjinin en çok etkilediği organların başında cilt geliyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ve çok farklı şekillerde ortaya çıkabilen alerjiler, en sık karşılaşılan cilt sorunları arasında yer alıyor.

Alerji neden olur?

Parfümden lastik eldivene, güneş kreminden takılara… Alerjilerin genetik yatkınlıkla ortaya çıktığı düşünülüyor. Cildin aniden bu kadar tepki vermesinin altında güçlü kalıtımsal geçişin yanında, çevresel faktörlerin de etkili olduğunu belirtiliyor. Parfüm, güneş kremi, şampuan gibi bazı kozmetikler ürünler, çamaşır deterjanları gibi günlük yaşam içinde kullanılan pek çok ürün cilt alerjilerindeki tetikleyici olabiliyor. Aynı zamanda, lastik eldiven gibi lateks içeren ev eşyaları, daha çok takı yapımında kullanılan nikel gibi bazı malzemeler de kontakt dermatite neden olabiliyor.

Alerji ürtiker ile başlıyor

Modern yaşam koşulları, kimyasalların artması, aşırı su ve temizlik alışkanlıkları da cildin kendisine ait doğal koruma ve nemlendirici mekanizmalarının bozulmasına neden oluyor, alerjik hastalıkların tedavisini zorlaştırıyor. Ürtiker (yaygın bilinen adıyla kurdeşen), ürtikerin daha ileri şekli olan ve oldukça tehlikeli bulunan ‘anjio ödem’, ‘kontakt dermatit’ denilen egzama ve çocuklarda çok rastlanan ‘atopik dermatit’ en sık karşılaşılan alerjik cilt hastalıkları arasında yer alıyor.

Suyla çok mu temas ediyorsunuz?

Ağızdan alınan bazı gıdalar ya da cilt yüzeyine sürülen maddelere karşı tepki ilk kullanımda ortaya çıkmayıp, sonraki kullanımlarda da görülebiliyor. Bunların yanı sıra çok sık ve temizleyici ürünlerle cildi yıkamak da cildin kendi ürettiği doğal koruması olan nemlendirici bariyeri bozduğundan tahriş egzaması ya da alerjisi meydana geliyor.

Alerjenden uzak durun

Alerjik cilt hastalıkları kaşıntı, kızarıklık, şişlik, kabuklanma, kuruluk ve su dolu kabarıklar gibi benzer belirtiler gösterse de tedavide altta yatan nedene yönelik bir planlama yapılıyor. Dış kaynaklı faktörlerin etkili olduğu durumlarda, bu etkenlerin azaltılmasıyla kişi rahatlıyor. Alerji semptomlarının sıklığı, şiddeti gibi birçok faktöre bağlı olarak tedavi şekilleniyor. Alerjinin gıda ya da temasla geliştiği kişilerde öncelikle bu ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor. Bu noktada alerjenin tespit edilmesinde, alerji testleri yol gösterici oluyor. Fakat sebep ne olursa olsun kişinin şikayetlerini giderici ilaç tedavisi, sulu pansumanlar ve enfeksiyon gelişmesi durumunda da antibiyotik tedavisinden yararlanılıyor. Alerjik cilt hastalıkları konusunda bilinçli tüketici olmak hastalıkların önüne geçilmesini ya da alerjilerle baş etmede önemli.