Yazı İçeriği

Günlük su tüketiminde çocuğunuza örnek olun

Suyun önemini su tüketerek anlatın

Ne kadar su tükettiğini nasıl anlarsınız?

Bebeklerde kıstas: Kirlenen bez

Başarıyı etkiler

Gözyaşı bile azalır

Yetişkinlerden 2 kat daha fazla su içmeliler

Kokusuz ve renksiz ama hayatımızın olmazsa olmazlarından... Yaşam kaynaklarımızdan biri olan su, vücudumuzun yüzde 60’ını oluşturur. Su, her çocuğun ihtiyacı ancak bu ihtiyaç; yaşa, cinsiyete, kiloya, boya ve aktivite düzeyine göre değişebilir. Yine de her çocuğun mutlaka alması gereken asgari bir su miktarı vardır. Bu miktar vücudun sıvı dengesini ayarlar. Vücutta normal sıvı dengesinin korunması için alınması gereken su miktarı, vücut yüzeyine göre hesaplanır ve her 100 kaloriye 100 ml sıvı verilmesi normal kabul edilir.

Bebeklerin ve çocukların ihtiyaç duydukları günlük su miktarı yetişkinlerin neredeyse iki katıdır. Buna göre ortalama;

  • 1-3 yaş: 1.3 litre,
  • 4-8 yaş : 1.4 litre,
  • 9-13 yaş: Kızlarda 2.1 litre, erkelerde 2.4 litre,
  • 14-18 yaş: Kızlarda 2.3 litre, erkeklerde ise 3.3 litre, su içilmesi gerekir.


Günlük su tüketiminde çocuğunuza örnek olun

Su, vücudumuzda besinleri ve oksijeni organlara taşımak, vücut ısısını dengelemek, metabolizmayı düzenlemek, toksik maddelerin atılmasını sağlamak ve enfeksiyonlarla savaşmak gibi birçok önemli görevi üstlenir.

Suyun önemini su tüketerek anlatın

Pek çok anne-baba suyun önemini bilse bile çocuklarına anlatmayı düşünemeyebilir. Oysa çocuklar her şeyde olduğu gibi yeme-içme alışkanlıklarında da anne-babalarını rol model kabul eder. Bu nedenle ebeveynin günlük su tüketimi çocuğun su içme alışkanlığında belirleyicidir. Doktorlar, anne babalara çocuklarının yanında sık sık su içmelerini ve suyun sağlık için neden önemli olduğunu anlatmalarını önerir.

Ne kadar su tükettiğini nasıl anlarsınız?

Çocuğunuzun gün içinde ne kadar su tükettiğini anlamanın en pratik yolu; onun tuvalete gitme sıklığını takip etmektir. Eğer çocuğunuz iki saatte bir tuvalete gidiyorsa, idrarı kokusuz, açık renkli ise; her şey yolunda demektir. Bu, çocuğunuzun vücudunda yeterli su olduğu anlamına gelir. Az su içen çocukta ise idrar rengi koyudur.

Bebeklerde kıstas: Kirlenen bez

Bebeklerde kıstas: Kirlenen bez
Bebeklerde günlük su tüketimini anlamak biraz daha farklıdır. en Bebeğiniz günde 7 bez kirletiyorsa vücudunda yeterli su olduğunu rahatlıkla düşünebilirsiniz.

Başarıyı etkiler

Türkiye'de çocuklar yeterli oranda su tüketmiyor, çünkü anne babalar çocuklarının beslenmelerinde sarf ettikleri özeni sıvı tüketimi konusunda gösteremiyor. Aslında bunun nedeni anne babaların da yeterince su tüketmemeleri! Oysa su içmek hayati önem taşır. Gerektiği kadar içilmediğinde fiziksel ve zihinsel performansta ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Yetersiz su tüketen çocukların konsantrasyonları düşebilir ve öğrenme yetenekleri azalabilir. Bu da başarıyı olumsuz yönde etkiler.

Gözyaşı bile azalır

Susuz kalmak çocuklarda ishal, enfeksiyon hastalıkları gibi ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Üstelik vücut ağırlığının yüzde 5’i kadar su kaybı herhangi bir belirti de vermez. Çocuklarda yüzde 10 su kaybı durumunda huzursuzluk, dudak ve gözlerde kuruluk gözlenir. Su kaybı yüzde 15’e ulaştığında ise halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma ve gözyaşı azalması gibi belirtiler meydana gelir. Az su içmek uzun vadede görme sorunları, bilinç kaybı, böbrek yetmezliği, şok ve koma gibi çok ağır sonuçlar da doğurabilir.