Yazı İçeriği

Anne baba farklı davranıyorsa…

Okul öncesi eğitimin önemi

Yaşı küçükken okula göndermeyin!

Kuralsız büyütmeyin!

Depresyonda mı?

Neden okula gitmek istemediğini bulmalısınız

Evin miniği bu yıl yeni bir ortama mı giriyor? Yaşıtlarıyla zaman geçirecek, ilerisi için güzel arkadaşlıkları olacak belki de; ama sizden ayrılması ona zor ya da size zor mu geliyor? Zamanla bunu alışacaktır. Ancak okulun ilk günü birçok çocuk, bu psikolojik durumla karşı karşıya kalıyor ve yeni hayatlarına geçişte bir uyum süreci yaşıyorlar. Bazı çocuklar için bu dönem diğerlerine göre çok daha zor yaşanıyor.


Anne baba farklı davranıyorsa…

Okula başlayan çocuk yeni bir ortama gireceği için bazen endişe bazen de heyecan yaşıyor. Günlük yaşantısına ait rutinin bozulması, çocuğun uykusuna evinde devam etmesi yerine sabah erken bir saatte kalkıp hazırlığını yaparak okuluna gitmesi aileler tarafından doğal bir durum şeklinde algılanmalı. Ancak bazı ebeveynler, çocuklarına “kıyamama” düşüncesi ile “Bir gün okula geç gitse de olur, bugün hiç kalkmak istemiyor, keyifsiz, gitse de orda rahat durmaz, sıkılır, üzülür” gibi endişelerle çocuğun okula uyumunu olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ebeveynlerden biri, çocuğun zaman zaman okula gitmeyebileceğini düşünürken diğerinin, bunu zorunlu ve süreklilik gerektiren bir görev gibi algılayıp çocuğu düzenli olarak okula gönderme çabası içinde olması bir çatışma yaratıyor. Bu çatışma çocuğun okula uyumunu bozuyor. Çocuk, kendi rahatına uygun şeklide davranmaya eğilimli olan ebeveyni bu yönde etkileyecek bulgular üretebiliyor. Ebeveynlerin aynı dili konuşması, çocuk hakkında farklı görüşlere sahipken ortak uygun karara varabilmeleri okula uyumu kolaylaştırıyor.

Okul öncesi eğitimin önemi

Okul öncesi eğitim almamış çocukların 1’inci sınıfa uyum sağlamaları biraz zaman alabiliyor. Okula uyumun en önemli kuralı öncelikle öğretmen ve yeni arkadaşları ile tanışmak, onlara güven duymaktan geçiyor. Ayrıca okulunun ve sınıfının ortamı ile servis kullanımı, yeme-içme, tuvalet ihtiyacı gibi gereksinimleri, uymak zorunda olduğu kurallar, çocuğun yeni çevresel koşullara uyumunu belirleyen özel değişikliklerdir. Eğer çocuk okul anaokulu eğitimi almadıysa 1’inci sınıfta tüm bu süreçlere adaptasyonu çok daha zor gerçekleşiyor.

Yaşı küçükken okula göndermeyin!

Okula uyum sosyal ve akademik adaptasyonu içerdiğinden, karmaşık bir süreç halinde yaşanıyor. Çocuk bir yandan kurallara uygun arkadaşlık ilişkileri kurmak durumunda kalıyor. Bir yandan da öğrenmesi gereken bilgileri, ödev ve sorumluklarla da geliştirerek depo etmek, pekiştirmek, büyükleri tarafından onaylanmak endişesi yaşıyor. İlkokula başlamak üzere olan çocuk, yaşamakta olduğu gelişim döneminin özelliklerine göre, sorumluluk almaya hazır, kendini denetlemeye başlamış, sıklıkla uyum yeteneği artmış, dikkatli çocuk olmalıdır. Bu nedenle uyum süreci, yaşı uygun çocuklarda sıklıkla kısa ve sorunsuz atlatılabiliyor. Ancak yaşı küçük olan çocuklar bu karmaşık sürecin üstesinden gelmekte ciddi anlamda zorlanıyor.

Kuralsız büyütmeyin!

Gelişimi uygun olsa da bazı çocuklar, yetiştirilme koşullarına göre bazı farklı tavırlar gösterebiliyor. Örneğin, her istediği yapılmış, kendisine otorite tanıtılmamış, sınırsız davranışları uyarılmamış, kuralsız büyümüş çocuklar okula başlarken oldukça zorlanıyor. Okula başlamakla karşılarına çıkan kurallı, dengeli, net, ödev ve sorumlukları belirlenmiş ortamdan rahatsızlık duyuyor, oradan kaçmak, kendilerini güvenli ve rahat hissettikleri ortama, sıklıkla evlerine dönmek istiyorlar. Bu gruptaki çocukların okula uyumu; her gün, okula uygun saatlerde gidişini ve okuldan gelişini sağlamak, ev içinde de okulun otoritesinin geçerli olduğu, onaylandığı algısını yaratmaktan geçiyor.

Depresyonda mı?

Ruhsal rahatsızlıkların olduğu bir grup çocukta da çeşitli davranış sorunları yanında okul korkusu izleniyor. Kaygı bozukluğu, depresyon, davranış bozuklukları, aktivite ve dikkat bozukluğu gibi ruhsal rahatsızlıkların varlığında çocuğun yeni bir ortama uyumu zorlaşıyor. Okulun ikinci haftasından itibaren, çocuğun uyku ve iştah sorunlarının ortaya çıkması, aşırı gerginlik, sık ağlama, korkular görülmesi durumunda önce okulun rehberlik biriminden sonra da bir çocuk psikiyatrından destek alınması gerekiyor. Aksi halde çocuğun okula alışma süreci zorlaşıyor ve uzuyor.