Yazı İçeriği

Çocuğunuz neden kilo alır?

Egzersize yönlendirin

Diyet kararını siz değil, doktor versin

Cips ve şekerleme almayın!

Kahvaltısız güne başlamasın!

Yiyeceklerle ödüllendirmeyin

Çocukların kilo almanıza engel olabilecek öneriler

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren altıncı ayına kadar anne sütüyle beslenir. Pek çok faydasının olduğu bilinen anne sütü bebeğinizin aşırı kilo almasını engeller. Çocuğunuz için uygulayacağınız beslenme modeli onun sağlıklı bir yaşam geçirmesini de sağlar.


Çocuğunuz neden kilo alır?

Çocuğunuzun aşırı kilo almasını ya da sağlıksız beslenmesini önlemek için yeme alışkanlıklarıyla ilgili 2-6 yaş arasında stratejiler geliştirebilirsiniz. Aşırı kilo almak sadece yemeyle ilgili değildir. Fiziksel aktivite de aşırı kilo alımını engeller. 7-12 yaş arasındaki çocuklar fiziksel aktivite konusunda cesaretlendirilmelidir. Yine kilo alımı hatta obezitenin uzun vadedeki nedenlerinden aşırı yağlı ‘fast-food’ yiyecekler özellikle 13-17 yaş aralığındaki çocuklar tarafından çok sevilir. Bunu engellemek için daha sağlıklı ve küçük porsiyonlarda yemekler hazırlayın ve aktif olmalarını sağlayın. Televizyon seyretme, bilgisayar ve video oyunlarını azaltın ve ekran başında yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırın. Çocukları günde 4-5 kez meyve ve sebze yemeğe alıştırın.

Egzersize yönlendirin

Bütün ailenin birlikte yapabileceği şekilde yemek alışkanlıklarını değiştirmek ve fiziksel aktivitede bulunmakla aşırı kilolu çocuğunuzu yalnız bırakmamış olursunuz. Çocuklarınıza iyi örnek olarak egzersiz yapmaya ve fiziksel olarak uygun olmaya çabalayın. Fiziksel aktivite yaparken de bunu eğlence haline getirin. Fiziksel aktivite için şu önerileri uygulayabilirsiniz: 

  • Çocuklarınızı okulda veya çevrede bulunan spor takımlarına girerek fiziksel aktivite yapmaya cesaretlendirin.
  • Çocuğunuzun sevdiği sporu yapması için araştırmada bulunun.
  • Ailece aktif olarak fiziksel aktiviteler yapmaya çalışın. Evde temizlik yaparken veya araba yıkarken beraber çalışın. Hayvanat bahçesi veya büyük parklarda yürüyüş, bisiklete binme gibi aktiviteleri beraber yapmaya çaba gösterin.
  • Çocukları erişkinlerin yaptığı ağır sporları yapmak için zorlamayın. Eğlenceli fiziksel aktiviteleri yapmalarını sağlayın.

Diyet kararını siz değil, doktor versin

Doktorunuz tarafından önerilmedikçe diyete başlamak çocuğunuzun gelişimini ve öğrenme kapasitesini engelleyebilir. Çocuğunuza sevdiğinizi ve önemli olduğunu hissettirin. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. Çocuğunuzun kilosuyla ilgili endişelerini değerlendirin. Aşırı kilolu çocukların bu problemle ilgili herkesten daha fazla bilgi sahibi olabileceğini unutmayın.

Cips ve şekerleme almayın!

  • Alışverişte daha fazla meyve, sebze almaya çalışın ve çocuğunuzun bunlardan istediğini seçmesine izin verin.
  • Soğuk içecek, yüksek yağ veya kalori içerikli patates cipsi, kurabiye veya şekerlemeler almamaya çaba gösterin.
  • Sağlıklı yiyecekler bulundurun ve bunları daha fazla tüketmelerine fazla ses çıkartmayın.

Kahvaltısız güne başlamasın!

  • Çocuğunuzun her gün kahvaltı yapmasını sağlayın. Kahvaltı enerji sağlayarak çocuğunuzun okulda derslerinde başarılı olmasını sağlar. Kahvaltıyı atlamak günün ilerleyen saatlerinde sağlıksız yiyecekler tüketmesine neden olur.
  • Aşırı kilo ve obezitenin nedenlerinden ‘fast food’ yeme sıklığını azaltın. Böyle bir ortama girince de yüksek kalorili soslar içermeyen salata veya sandviçler almaya çalışın.
  • Meyve suyundan daha çok su, ayran veya düşük kalorili süt içmelerini sağlayın. Taze meyve suları sağlıklı olmasına karşın daha fazla enerji içerirler.
  • Aşırı kilo almaya neden olan sature veya transyağ içeren ürünleri azaltmaya çalışın. Yağ ihtiyacını balık, bitki yağları ve kuruyemişlerle sağlayın.
  • Sağlıklı yiyecekleri aile ortamında tüketmeye çalışın. Bu tür ortamlar çocukların değişik yiyeceklere alışmasını kolaylaştırır.
  • İlk seferinde yeni bir yemeği yemeyen çocuğu zorlamayın, daha sonra yemesini bekleyin.

Yiyeceklerle ödüllendirmeyin

  • İştahsız çocuğunuzu yemek yemeye cesaretlendirirken yiyeceklerle ödül vermeyin. Böyle yaparsanız ödül olarak verdiğiniz şeyin daha kıymetli, diğer yiyeceğin ise önemsiz olduğunu vurgulamış olacaksınız. Çocuğunuz kiloluysa onu yemeye daha çok özendirmeyin.
  • Küçük porsiyonlarla başlayın, hala açsa biraz daha ilave edin. Ama kiloyu düşüp aşırıya kaçmayın. Yemeği sağlıklı hazırladığınız sürece bu problem oluşmaz.
  • Yüksek yağ ve kalori içeren yiyecek ve içeceklerin reklam yönünün güçlü olduğunu unutmayın ve çocuklarınızı sağlıklı yiyecekler konusunda sürekli bilgilendirmeye çalışın. Sağlıksız, paketli ve işlenmiş hazır gıdalar çocuğunuzun kilo almasına neden olur.