Yazı İçeriği

Sağlık sorunu geçirmiş bebeklere karşı kaygı daha fazla

Ek gıdaya geçerken dikkat! 

Beslerken duygularınızı katın

Geçici iştahsızlıklarda zorlamayın

Travmatik nedenler yeme isteğini azaltabilir

Çocuklarda iştahsızlığın nedeni önemli

Bazı çocuklarda sağlıklı ve düzenli beslenme, anne-babaların uzun uğraşları sonucunda olabiliyor. Kimileri yemek konusunda oldukça iştahlı ve istekliyken; kimileri neredeyse zorla yemek yiyor. Ancak ailelerin en çok şikayetçi oldukları konuların başında gelen çocuklarda iştahsızlık, çocuğun huysuzluğundan değil, bambaşka nedenlerden kaynaklanabiliyor. İşte çocuklarda iştahsızlığın en sık görülen 5 nedeni.


Sağlık sorunu geçirmiş bebeklere karşı kaygı daha fazla

Prematüre doğan, konjenital kalp hastalığı, yarık damak veya otizm gibi sorunların görüldüğü durumlarda aileler çocuklarının sağlığı hakkında çok daha kaygılı oluyor. Bu nedenle çocuk henüz açlık belirtileri göstermeden onu yemeğe zorlayabiliyor. Ailelerde bir tür “Ne kadar çok yerse o kadar sağlıklı olur ve çabuk büyür” düşüncesi oluyor.

Ek gıdaya geçerken dikkat! 

Bebekler anne sütünden ek gıdalara geçişte zorluk yaşayabiliyor. Anne sütünden biberona, suludan katı gıdaya geçişler sırasında zorlanan bebekler yemeyi reddedebiliyor. Bu durum da bebeğin iştahsız olduğu düşüncesine yol açıyor. Bu gibi durumları önlemek için öncellikle çocuğun ek gıdaya hazır olup olmadığının değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun için, öncelikle bebeğin mutlaka başını tutabilmesi ve tam olarak oturabilmesi önem taşıyor. Ek besinin aylara göre günlük verilme miktarı, kıvamı, zamanı ve sunumuna da dikkat edilmesi gerekiyor. Beslenme geçişlerinde çocuğun daha kolay uyum sağlayabilmesi için besinlerin aşırı tatlı veya tuzlu, ekşi, çok baharatlı ve kötü kokulu olmasından kaçınmak; sürekli kuru gıda vermemek, yemek kaşığı, kase, tabak, biberon ve kap gibi beslenme araçlarını da çocuğun yaşına uygun seçmek, annelerin dikkate alabileceği tüyolardan…

Beslerken duygularınızı katın

Bebek beslenmesinde uygun zaman aralıkları ve miktarlar aylara göre değişiyor. Ayrıca bebeği duyguları katarak beslemek oldukça önem taşıyor. Besleme eyleminin mekanik şekilde olmaması gerekiyor. Bebeği besleyen kişinin sabırlı, hoşgörülü, özendirici ve teşvik edici olması; bebek ile arasında uyumlu ve sevgi dolu bir ilişki kurması çocuğun yemek yeme isteği açısından önem taşıyor.

Geçici iştahsızlıklarda zorlamayın

Çocuklar hastalandıklarında veya düşüp bir yerleri ağrıdığında iştah azalması ya da yeme isteksizliği oluşabiliyor. Bu durumların göz ardı edilip çocuğa zorla yedirilmeye çalışılması, onu yemekten daha da soğutabiliyor. Bu yüzden ısrarcı olmadan bu sürecin geçici olduğunu unutmamak gerekiyor.

Travmatik nedenler yeme isteğini azaltabilir

Çocukta tüple beslenmek zorunda kalma, fiziken zorlanarak beslenme gibi oral bölge ile ilgili travmatik olaylar yaşanmış olması da yeme isteğinin azalmasına neden olabiliyor.