Yazı İçeriği

1- Uzun süre hareketsizliğe dikkat!

2. Ağır ve yanlış çanta taşıma

3. Yanlış basma

Hareketsizlik de hastalık nedeni

Çocukluk çağında olası ortopedik problemlerin erken teşhisi göz sağlığı ve işitme sağlığı kadar büyük önem taşır. Okulların açılmasıyla birlikte okul ortamı, çocuklarda özellikle sosyal çevre faktörleri sağlığı doğrudan etkiler. Peki çocuklar okul çağında ne gibi ortopedik sorunlarla karşılaşır ve nelere dikkat edilmesi gerekir?


1- Uzun süre hareketsizliğe dikkat!

Çocukların okula başlamasıyla gündeme gelen hareketsiz yaşam, uzun oturma süreleri, bilgisayar kullanımının artması; gelişim çağının getirdiği duruş bozuklukları ve bu yaşa özgü gelişebilen kifoz, skolyoz gibi omurgayı ilgilendiren şekil bozukluklarını gündeme getirebilir. Bu nedenle her çocuğun okul çağından itibaren bir spor dalıyla ilgilenmesi önemlidir. Çocukların sevdiği sporlar ön planda tutularak basketbol, voleybol, bale, jimnastik gibi her türlü spor tercih edilebilir.

2. Ağır ve yanlış çanta taşıma

İleri yaşlarda karşılaşılan sırt ve bel ağrısının neredeyse bu çağlarda başladığı ve yaşla birlikte görülme sıklığının arttığı biliniyor. Sırt ve bel ağrısına yol açan faktörler arasında çanta ağırlığı ve çantanın tek taraflı taşınması da bulunuyor. Bu noktada doğru yöntem çantanın çift taraflı ve çocuğa gereğinden fazla yük vermeden takılmasıdır. Yanlış çanta taşıma nedeniyle oluşabilecek postür bozukluklarını erken dönemde saptamak ve kifoz, lordoz ve skolyoz gibi bozukluklar var ise ilerlemesini engellemek mümkündür. Çocuktaki kifoz (kamburluk) ya da skolyoz (omurgada eğrilik, omuzda asimetri) basit bir gözlem ile bile anlaşılabilir. Gerek ailenin kimi zaman da öğretmenin tespiti ile çocukları doktora yönlendirmek bu gibi durumlarda faydalı olur. Eğer çocuk omurga eğriliği yaşıyorsa, spor olarak en başta yüzme tavsiye edilir.

3. Yanlış basma

Çocuklarda kabaca içe ya da dışa basma olarak adlandırılan mekanik basış problemleri görülebilir. Yanlış basma yüzünden diz, kalça, bel gibi diğer bölgelere yük binmesi nedeniyle olumsuz etkiler oluşabilir. Erken yaşta kişiye özel tabanlık ve egzersizler ile bu sorun önlenebilir. Yanlış basma, çoğu zaman çocuk çıplak ayak ile yere bastığında anlaşılabilirken bu durum bazen de sık giydiği ayakkabıların topuk bölümünün bir tarafının daha fazla aşınması ile de anlaşılabilir.