Yazı İçeriği

Doğru beslenme düzeni kurun

Vitamin ve mineral takviyesi yapın

Şekerli gıdalardan uzak tutun

Uyku düzenini sağlayın

Ağzını kapatmasını öğretin

Ne çok kalın ne çok ince giydirin

Bulunduğu ortamda asla sigara içmeyin

Ellerini yıkamasını sağlayın

Kışın çocukların hasta olmasını engelleyecek öneriler

Sonbaharın bitişiyle okullarda salgın olarak yayılan enfeksiyonlarda artış görülür. Kış aylarında havaların da soğumasıyla birlikte çocuklar öksürük, hapşırık ve burun akıntısı ile başlayıp ateş ile devam eden üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha çok yakalanır. Dikkat edilmediği takdirde çocukları çok kolay bir şekilde etkisi altına alan kış hastalıklarının iyileşme süreci bazen uzun sürebilir. Bu nedenle de yapılması gereken; hastalıkları oluşmadan engellemektir.


Doğru beslenme düzeni kurun

Çocuklarınızı kış hastalıklarından korumada sağlıklı beslenmenin yeri büyük. Okullarda toplu geçirilen yemek zamanları iştahsız çocuklar için özendirici olabilir. Ancak beslenme düzenine evde de aynı şekilde devam edilmesi gerekir. Sabah ailece bir kahvaltı yapın. Akşam yemeklerinde de mutlaka bir araya gelin.

Vitamin ve mineral takviyesi yapın

İyi beslenemeyen çocuklara, vitamin ve mineral takviyesi yapmak; onları kış hastalıklarından korumak için gerekli olabilir. Buna karşın fazla beslenen ya da obezite sorunu olan çocuklar da ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilir. Bu çocukların da diyet ve egzersiz programlarıyla fazla kilolarından kurtulmaları gerekir.

Şekerli gıdalardan uzak tutun

Şekerli gıdalar mikropların vücutta rahat bir şekilde gelişmelerine zemin hazırlar. Bu nedenle çocuklarınızı bu tip yiyeceklerden uzak tutun. Kış hastalılarına karşı çocuğunuza bol sebze ve meyve yedirin. İyi bir koruyucu olan C vitamini alımını arttırın.

Uyku düzenini sağlayın

Kış hastalıklarından sağlıklı uykunun önemi büyük. Sağlıklı bir uyku düzeni olan çocuğun hem ders başarısı hem de hastalıklara karşı direnci artar. Bu nedenle çocuğunuzun 8- 10 saat uyumasını sağlayın.

Ağzını kapatmasını öğretin

Çocuğunuza hapşırdığı ve öksürdüğü zaman ağzını mendil ya da ön kol ile kapatması gerektiğini öğretin. Avucun ağza temas ettiği zamanlarda ağızdan çıkan damlacıkların elimizle her yere yayılmasını kolaylaştırır. Özellikle de el yıkama unutulduğunda hastalıklar hızla yayılır.

Ne çok kalın ne çok ince giydirin

Havalara uygun giyinmek hastalıklardan korunmada büyük önem taşır. Yazdan kışa girerken yaşanan ani hava değişiklikleri çocukların daha hızlı hasta olmasını sağlar. Bu mevsimde çocuğunuzu sıcaklığa uyum sağlayabilmesi için kat kay giydirin. Havanın sıcaklığına göre soyunup giyinebilsin. Terli kalmamalarını ve üşümemelerini sağlayın.

Bulunduğu ortamda asla sigara içmeyin

Sigara, sadece içene değil, çevreye de zararlı. Sigara içenler her ne kadar bebek ve çocuklardan uzakta içip üzerlerini değiştirseler de, nefeslerindeki ve üstlerine sinen koku sigara bittikten sonra da devam eder. Sigara içilen yerlerde durmak bebekler ve küçük çocuklarda alerjik solunum hastalıklarına yatkınlığı artırır.

Ellerini yıkamasını sağlayın

Çocuğunuza mutlaka sabunla sık sık el yıkamayı öğretin. Özellikle tuvalet sonrasında mutlaka el temizliğini kontrol edin. Çocuklar okullarda sürekli elleriyle merdiven kenarları, sıra gibi yerlere temas ederler. Hasta çocuklarla da oynarken temas halinde olabilirler. Bu nedenle çocukların hastalığa yakalanma riski her zaman yüksektir. El yıkanmadığı durumlarda çocuklarda kış hastalıkları hızla yayılır. Çocukları kış hastalıklarından korumanın en önemli yolunun ‘elleri yıkamak’ olduğu unutulmamalıdır.