Yazı İçeriği

Diş fırçaları ne sıklıkla değiştirilmeli?

Doğru diş fırçalama tekniği

Diş çürüklerinin nasıl oluştuğunu biliyor musunuz? Peki dişlerinizin çürümemesi için yapmanız gerekenleri? Diş eti hastalıklarının ve diş çürüklerinin ana nedeni dental plaktır. Dental plak, içerisinde bakterilerin bulunduğu bir tabaka olup karmaşık bir yapıya sahiptir. Diş yüzeylerinde doğal olarak bulunan bu plakta, hastalık yapıcı bakteriler birikerek hastalığa neden oluyor ve ağız sağlığını bozuyor. Plak kontrolü ağız sağlığının sürdürülebilmesi önemli. Plağı uzaklaştırmanın en etkili yolu; diş fırçası ve diğer yardımcı araçlarla (diş ipi, diş arası fırçası vs.) günde 2 kere yapılan diş temizliğidir.

Diş çürüklerine karşı dişlerinizi korumak için nasıl fırçalamanız gerektiğini biliyor musunuz? Dişlerin doğru fırçalanması konusunda farklı fikirler mevcut. Kimi ileri-geri, kimi aşağı-yukarı, kimileri ise önce dairesel hareketlerle başlayıp sonra ileri-geri hareketlerle diş fırçalamanın daha doğru olduğunu düşünüyor. Doğru diş fırçalama tekniğini şöyledir:

  • Diş fırçalanırken alt ve üst dişler birbirinden ayrık yani ağız açık olmalı.
  • Fırçalama, daima diş etinden dişe doğru süpürür tarzda yapılmalı.
  • Dişlerin sadece görünen değil, bütün yüzeyleri temizlenmeli.
  • Diş fırçasının yeterli gelmediği durumlarda diş ipi yardımıyla ara yüzeyler temizlenmeli.
  • Her bir diş yüzeyine 3-4 kez fırça darbesi gelmeli.


Diş fırçaları ne sıklıkla değiştirilmeli?

Dişlerde çürüğe yol açan plakların birikmemesi; düzenli kontrolün yapılması, dişlerin günde 2 kez fırçalanması, fırçanın plak kaldırma etkinliğine ve diş aralarının temizlenmesine bağlıdır. İyi bir diş fırçası, fırçalamayı kolaylaştırmalı, etkili bir şekilde plak kaldırabilmeli ve temizlerken diş ve diş eti dokularına zarar vermemelidir. Diş fırçaları en geç 3 ayda bir yenisiyle değiştirilmeli. Zira fırçanın aşınmasıyla fırçalama etkin diş ile dişeti dokularına zarar verebiliyor. Aşınmış fırçalar, plakları kaldırma yenisi kadar etkili değildir. Ayrıca yine kullanımdan dolayı fırça üzerinde birçok bakteri mantar, virüs gibi mikroorganizmalar (mikrobiyal kontaminasyon) birikiyor. Dolayısıyla fırçalamada bu mikroorganizmalar ağıza taşınabiliyor. Bu nedenle diş çürüklerine karşı özellikle tonsillit (bademcik iltihabı), farenjit, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonları sonrası diş fırçalarının yeniden enfeksiyona neden olabilme riskinin azaltılması için değiştirilmesi öneriliyor.