Yazı İçeriği

Protez için implant sonrası kaç ay beklenmeli?

Diş protezi çeşitleri

Diş protezinde bu kurallara dikkat!

Diş implantı nasıl yapılır?

Diş çürükleri ve diş hastalıkları sonrasında diş kaybı mı yaşadınız? Diş kayıplarında implant tedavisi sıklıkla uygulanıyor. Tek, birkaç veya tüm diş kayıplarında uygulanan implant tedavisinde amaç yapay bir diş kökü yaramaktır. Kemik dokusu ile uyumlu titanyum materyalden yapılan bu köklerle desteklenen protezler de hazırlanabiliyor. Diş köklerinin yerini alan diş implantları, şekil olarak bakıldığında değişik çap ve boyuttaki küçük vidalarla benzerlik gösteriyorlar.

İmplant cerrahisinden önce alt ve üst çenedeki önemli anatomik oluşumların yerlerini belirlemek, o bölgelerde uygun çene kemiğinin olup olmadığını görmek ve ona göre bir tedavi planı düzenlemek gerekiyor. Bu amaçla ilk olarak her kişiden panoramik röntgen ve gerekli durumlarda bilgisayarlı tomografi alınıyor. Ardından özel bilgisayar programlarıyla vaka planlaması yapılıyor. Tedavi planlaması, implant üstü protezleri yapacak olan protez uzmanı ile implant cerrahisini yapacak olan çene cerrahı tarafından yapılıyor. İmplantlar, genellikle lokal anestezi uygulanarak çene kemiğine cerrahi bir işlemle yerleştiriliyor. Bir implantın yerleştirilmesi ortalama 15 dakika sürüyor. İmplantlarla ilgili yenilikler sayesinde iyileşme süresi de günden güne kısalıyor.


Protez için implant sonrası kaç ay beklenmeli?

Diş eksikliklerinin tedavisinde uygulanan ve yapay dişler olarak bilinen protezler, implant tedavisinden sonra yapılıyor. Operasyondan sonra protez için kemiğin implantı kavraması bekleniyor. Üst çene için 4-6 ay, alt çene için 2 ay sonra protez yapımına başlanıyor. Bazı özel durumlarda implant cerrahisi ile protez aynı seansta da uygulanabiliyor. Özellikle hiç dişi olmayan kişilerde alt protezlerin hareketliliği problem yaratabiliyor. Bu gibi durumlarda ağza yerleştirilen iki implant vasıtası ile hareketli protezleri ağza kilitlemek mümkün oluyor. Kişi istediği zaman yine protezini takıp çıkarabiliyor ama protez ağza yerleştirildikten sonra oynamıyor.

Diş protezi çeşitleri

Diş eksikliği nedeniyle kaybolan fonksiyonun yeniden kazanılması, bozulan konuşmanın düzeltilmesi, çiğneme konforunun iyileştirilmesi ve estetik görünümün sağlanması amacıyla yapılan diş protezleri; sabit (kaplama ve köprüler) ya da hareketli (takılıp çıkarılabilen damaklar) dizaynda hazırlanabiliyor. Ağrısız bir işlem olan protezler, doğal dişlere zarar vermeden uygulanabiliyor. Öte yandan ağızda kalan diş sayısı, bu dişlerin ağız içinde bulunduğu yerler ve dişlerin dayanıklılıkları da diş hekimi tarafından inceleniyor.

Diş protezinde bu kurallara dikkat!

Hareketli protez kullanan kişilerin protezlerini geceleri çıkarıp fırça ve sabun yardımıyla temizlemeleri ve temiz bir bardak suda bırakmaları gerekiyor. Böylece gün içinde ağızda ıslak ortamda bulunan protezlerin kuruması ve kırılganlaşması önleniyor. Protezler asla çamaşır suyu içeren sıvılara konulmamalı. Bu yüzeylerin pürüzlü hale gelmesine, plak ve mantar tutunmasına neden olabiliyor. Ayrıca protezin rengi geri dönmeyecek şekilde ağarıyor. Yine hareketli protezlerin yüzeylerinin aşınmaması için, protezlerin temizliğinde diş macunu kullanılmaması önemlidir. 10-14 günlük periyotlarla tablet şeklindeki dezenfektanlar içinde önerilen sürelerle protezleri bekletmek ve ardından fırça ile mekanik olarak temizlemek, yüzeydeki renklenmelerin uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor. Protezler temizlenmezse üzerlerinde lekeler meydana geliyor. Estetik problemlerin yanı sıra ağız kokusu da yaratabiliyor. Protezlerin yerleştiği dokular tahriş oluyor ve enfeksiyon oluşuyor. Kısmi dişsiz kişilerde ise ağızda kalan dişler üzerine yerleştirilen metal ya da plastik kroşeler (çengeller) yardımıyla protezlerin tutuculuğu sağlanıyor.

Diş implantları ve diş protezleri, uzmanlar tarafından birlikte kararlaştırılarak uygulandığında tedavi başarısı artıyor ve daha iyi sonuçlar elde ediliyor. İmplant ve protezler sayesinde hiç dişi olmayan kişiler bile daha rahat konuşabiliyor ve yiyebiliyor. İmplant ve protezler, birbirlerini tamamlayan tedaviler olarak birkaç seansta uygulanıp kişiyi daha sağlıklı ve iyi bir görünüme kavuşturuyor.