Yazı İçeriği

Tükürük dişleri çürütüyor

Diyabet implant tedavisine engel mi?

Tedaviden önce şeker ölçümü yapılmalı

Diyabet diş eti hastalıklarını getiriyor

Toplumda genç yaşta bile görülme sıklığı artan diyabet, organları olumsuz etkiliyor. Tip 1 ve tip 2 diyabet, dolaşım bozuklukları, tekrarlayan ve iyileşmeyen enfeksiyonlar, yaraların geç iyileşmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Uzun vadede ise kemik erimesine zemin hazırlarken ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor.


Tükürük dişleri çürütüyor

Kan şekeri kontrol altına alınmadığında, tükürük yüksek seviyede şeker içeriyor ve bu da dişlerde çürüklere neden oluyor. Bu durum da diş etlerinde iltihaplanmaya yol açarken iltihaplı diş etleri ile diyabeti kontrol altına almak zorlaşabiliyor. Aynı zamanda diş eti rahatsızlığı olan diyabetli kişilerde hastalıktan kaynaklı kalp ve böbrek komplikasyonları daha fazla görülüyor. Bu nedenlerle ağız hijyeni, diş bakımının sağlanması ve düzenli kontrol diyabetli kişiler için daha da büyük önem taşıyor.

Özellikle iyi kontrol edilmeyen yüksek kan şekeri ağız sağlığını olumsuz etkiliyor ve diş eti hastalıklarına yol açıyor. Bazı bakteriler, şeker olan yerde daha hızlı gelişiyor. Basit diş eti hastalığı (gingivit) ve ilerlemiş diş eti hastalığı (periodontitis) gibi iltihabi durumlar ağız bakımı ve kan şekeri düzeyi iyi olmayan bireylerde sık görülüyor. Aynı zamanda diş eti enfeksiyonu diyabetin kontrolünü zorlaştırabiliyor. Özellikle 45 yaş ve üzeri diyabetli kişilerin sigara içmesi halinde de, diş ve diş eti sorunları yaşama ihtimali artıyor. Diyabette vücudun savunma mekanizmaları ve doku tamir sistemleri bozuluyor. Bakteri ve mikroorganizmalar daha kolay ürüyor. Doku dolaşım bozuklukları da eklenince diş etinde yumuşak dokuda ortaya çıkan iltihap giderek ilerliyor ve dişin kök yüzeyini, diş kökünü saran kemiği ve bu iki doku arasındaki bağ dokusunu tahrip edebiliyor.

Diyabet implant tedavisine engel mi?

Kan şekeri kontrol altında olan kişilerde diş ve diş eti tedavisi için bir engel bulunmuyor. Kan şekeri kontrol altında olmayan kişiler için implant tedavisi riskli iken şeker düzeyi kontrol altında olan hastalara implant yapılabiliyor. Diyabeti olan kişilerde doku iyileşmesi yavaş gerçekleşirken enfeksiyon riski artabiliyor. Bu nedenle implant tedavisi tamamlandıktan sonra ağız hijyenini sağlamak çok önemli.

Tedaviden önce şeker ölçümü yapılmalı

Diyabeti olanların diş hekimine gitmeden bir gün önce açlık kan şekeri seviyesini ölçtürmesi öneriliyor. Kontrolsüz diyabette yara iyileşmesi geciktiğinden, iltihap çoğalarak ağrıya neden olabiliyor. Bu nedenle bu kişilerin sağlıklı kişilere göre daha sık diş kontrolüne gitmesi gerekiyor. Kontrolde ve tedavideki küçük müdahalelerde kan şekeri düşmesini engellemek için de kişilerin tok olması öneriliyor. Kişiler beslenme düzeni ve ilaç saatlerini de aksatmamalı. Kan şekeri yüksek veya sürekli değişen kişilerin diş tedavisi öncesinde diyabet kontrolü için hekime başvurmaları önemli.