Yazı İçeriği

Dişlerinde sarı-kahverengi lekeler oluştuysa…

Çocuklarda diş çürümesi neden olur?

Erken çocukluk çağı çürüklerinin yarattığı sorunlar

Erken çocukluk çağı çürükleri nasıl önlenir?

Çocuklarda diş çürüklerinin nedenleri

‘Biberon çürükleri’ olarak da bilinen erken çocukluk çağı çürükleri, ebeveynler tarafından fark edilmeyebiliyor. Tedavi edilmediğinde erken diş kayıplarına neden olabilen erken çocukluk diş kayıpları 71 ay veya daha küçük çocuklarda görülür. Erken çocukluk çağı çürükleri hakkında bilmeniz gerekenler…


Dişlerinde sarı-kahverengi lekeler oluştuysa…

Erken çocukluk çağı çürükleri,  bir veya daha fazla diş yüzeyinde çürükler olarak tanımlanır. Bu çürüklere bağlı diş kaybedilmiş ya da tedavi edilmiş olabilir. 3 yaş öncesinde bile gözlenebilen bu duruma ise ‘şiddetli erken çocukluk çağı’ denir. Böyle durumlarda ebeveynler, çocukların dişleri sürer sürmez sarı-kahverengi lekeler oluştuğunu ve kırılarak döküldüğünü gözlemlerler.

Çocuklarda diş çürümesi neden olur?

Erken çocukluk çağı çürüklerinin oluşmasında neredeyse en önemli etken; bebeklikten itibaren uyku öncesi ve uyku sırasında beslenme alışkanlıklarının devam etmesidir. Sık ve uzun süreli gece beslenmeleri, çocuğun biberonla uyumasına izin verilmesi, emziklerin şekerli gıdalara batırılarak kullanılması erken çocukluk çürüklerinin oluşmasına zemin hazırlar.

Erken çocukluk çağı çürüklerinin yarattığı sorunlar

  • Tedavi edilmeyen çürük dişlerin neden olduğu ağrı beslenme bozukluklarına ve fiziksel gelişim yetersizliklerine yol açabilir.
  • Ağrı nedeniyle uyku, konsantrasyon bozuklukları ve buna bağlı olarak da öğrenme problemleri görülebilir.
  • Çürüklere bağlı olarak dişlerde görülebilecek renk ve yapı bozuklukları, dişlerin erken kaybı estetik sorunlara ve psikolojik problemlere neden olabilir.
  • Üst ön dişlerin zamanında önce kaybedilmesi f,s,v gibi seslerin doğru çıkartılamamasına ve dolayısıyla konuşma bozukluklarına neden olabilir.

Erken çocukluk çağı çürükleri nasıl önlenir?

  • Erken çocukluk çağı çürüklerinin önlenmesinde en önemli aşama ailelerin oluşabilecek sorunlar konusunda bilgilendirilmesidir.
  • Çocuğunuzun ilk süt dişleri sürmeye başladığı andan itibaren mutlaka çocuk diş hekimine gidin.
  • Çocuğunuzun gece boyunca biberonla uyumasını önleyin, besleyip ağız hijyenini sağladıktan sonra uyutun.
  • Çocuğunuzun ya da bebeğinizin yaş grubuna göre diş fırçaları, parmak diş fırçaları ya da diş temizleme mendilleri kullanın.
  • Biberondaki süte bal, reçel gibi şeker içeriği yüksek gıdalar ilave etmeyin.
  • Ayrıca çocukla gün boyu temas halinde bulunan anne/baba/kardeş/bakıcı gibi yakın kişilerin de mevcut tüm diş tedavilerinin tamamlanması gerekir. Çocuğunuza aynı kaşıktan yemek yedirmeyin, yemeğin sıcaklığını ölçme gibi bulaşıcı durumlardan kaçının.