Yazı İçeriği

Göz enfeksiyonu belirtileri

Alerjiden farkı…

Adenovirüs her yıl değişebilir

Enfeksiyon ellerle bulaşır

Göz enfeksiyonu tedavisi

Havuza girerken dikkat

Göz enfeksiyonu nasıl geçer?

Adenovirüs göz enfeksiyonu, halk arasındaki ismiyle ‘göz gribi’, gözlerde kızarıklık ve sulanmaya, göz kapaklarında şişmeye neden olur. Özellikle haziranda havaların ısınmasıyla birlikte göz enfeksiyonunda artış görülür. Virüs, sıcak havanın etkisiyle hızla çoğalır ve kişiden kişiye geçer. Yenidoğan bir bebekte dahi görülebilen göz enfeksiyonunun tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir.


Göz enfeksiyonu belirtileri

Adenovirüs göz enfeksiyonunun iki ayrı evresi bulunur. İlk safhasında göz kapakları şişer, gözler kızarır, sulanır ve ciddi anlamda kaşıntı oluşur. Hastalığın hızla yayıldığı bu evre yaklaşık 3-4 hafta sürer. Bazı kişilerde virüs, kulak önünde ağrılı bezelere de neden olabilir. Bulaşma riskinin azaldığı ikinci evrede ise virüs gözün saydam tabakasını tutar ve görme sorunları yaşanır.

Alerjiden farkı…

Göz gribi, alerji ile sıklıkla karıştırılır. Bu iki hastalığın ayrımındaki en önemli nokta göz alerjileri her iki gözde aynı anda oluşur, göz gribinde ise hastalık bir gözden diğerine bulaşır. Ayrıca bireylerin etrafında gözleri kızarık başka birinin olması da tanıyı güçlendirir.

Adenovirüs her yıl değişebilir

Kış aylarında hiçbir adenovirüs göz enfeksiyonu görülmezken, yaz aylarında göz gribine yakalananların sayısı hızla artar. Özellikle hava değişiminin yaşandığı günlerde gribe neden olan adenovirüs çevrede hızla yayılır. Üstelik her yıl farklı bir tür adenovirüs yaygın hale gelebilir.

Enfeksiyon ellerle bulaşır

Göz gribinin oluşmasını engellemek için yapılması gereken; hastalığın yayılımını engellemektir. Bu nedenle hastaların ellerini sıklıkla yıkamaları gerekir. Hasta bireylerin aynı ortamda yaşadığı kişilerle odasını ve el yüz havlusu gibi ortak kullanım eşyalarını ayırmaları, bulunduğu kapalı ortamları sık sık havalandırmaları, tokalaşma, öpüşme gibi davranışlardan kaçınmaları hastalığın bulaşmasını büyük ölçüde önler.

Göz enfeksiyonu tedavisi

Teşhisin ardından ikincil gelişebilecek bakteriyel enfeksiyonu ve kliniği ağır geçirmeyi önlemek adına topikal bir antibiyotik kullanılır. Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.

Havuza girerken dikkat

Yaz aylarında kendini havuzun serin sularına bırakanlar dikkat! Temizliği iyi yapılmamış havuzlara giren enfekte kişiler de, bu virüsün hızla yayılmasına neden olur. Bu hastalık deniz ve havuz sezonunun başladığı yaz başlarında daha sık gözlendiği için özellikle iyi temizlenmeyen toplu havuzlarda göz gribi hızla yayılır. Bu nedenle klorlanması düzgün yapılan havuzlara koruyucu gözlükler ile girilmesi hastalıktan korunma adına büyük bir önem taşır.