Yazı İçeriği

Soğuk Algınlığına mı Yakalandınız Yoksa Grip misiniz?

Nezle Belirtileri

Grip Belirtileri

Grip Aşısı, 10-15 Gün Sonra Etkili Oluyor

Grip, Zatürre ile Birleşirse Tehlikeli!

Grip Kimler İçin Risklidir?

Grip İçin Kullandığınız İlaçlara Dikkat Edin

Grip ve Soğuk Algınlığının Farkları

Grip aşısı zamanı aşılanma zamanı ekim başında başlar ve Kasım ortalarına kadar devam eder. Yine de son görüşlere göre aşının kış ayları içinde de olunması koruyuculuk açısından (özellikle risk gruplarında ve özellikle kuş gribinin insandan insana bulaşacak hale gelmesini önlemede) değerli görülür. Ayrıca gribe yol açan virüsler sıklıkla değiştiğinden her yıl grip aşısı tekrarlanmalıdır.

Grip  (influenza) virüslerinin yol açtığı ve bulaşıcı özelliği olan bir hastalıktır. Her yıl toplumun yüzde 15’ini etkileyen gribin, belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırıldığı için basit bir solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilir. Oysa sanılanın aksine, bu hastalık özellikle riskli gruplarda çeşitli organizmalara yayılarak, ciddi solunum yolu komplikasyonlarına yol açabilir hatta can kaybına neden olabilir. İşte bu yüzden hastalığın organizmaya yayılmasını veya üst solunum yollarındaki bir bölgeye kalıcı olarak yerleşip kronikleşmesini engellemek çok önemlidir.


Soğuk Algınlığına mı Yakalandınız Yoksa Grip misiniz?

Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak insanların daha çok kapalı mekanları tercih etmesi ve özellikle çocukların okullarda bir arada olması nedeniyle viral üst solunum yolu enfeksiyonları bahar dönemlerinde daha çok görülür. Üst solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla virüsler nedeniyle oluşur. Bu dönemlerde özellikle nezle ve grip birbirine karıştırılabilir.

Nezle Belirtileri

Nezle veya soğuk algınlığı, çoğunlukla rinovirüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Belirtileri; boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ile yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissidir. Nezle erişkinlerde genellikle ateşle birlikte seyretmez. Zorlu bir haftadan sonra şikayetler azalır ve hastalığın kötü dönemi geçer. Öksürük nezleden sonra birkaç hafta daha devam edebilir.

Grip Belirtileri

Grip enfeksiyonuna ise influenza virüsü neden olur ve nezleye göre daha ağır seyreder. Grip enfeksiyonunda ise soğuk algınlığından farklı olarak 38 derecenin üzerinde ateş görülür ve bu durum birkaç gün devam eder. Şiddetli halsizlik ve kas ağrıları ile baş ağrısı tipik belirtileridir. Daha az sıklıkla kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı şikayetleri de görülebilir. Grip ortalama 10-14 gün kadar sürebilir.

Grip Aşısı, 10-15 Gün Sonra Etkili Oluyor

  • Grip aşısının koruyucu etkisi aşılamadan 10-15 gün sonra başlar. 
  • Aşıya ve yumurtaya karşı alerjisi olanlara, ateşi yüksek olanlara ve kronik hastalığı olanlara hastalıklarının alevlendiği dönemlerde aşı yapılması uygun değildir.
  • Aşı gribe yol açmaz. Aşı uygulandıktan sonra 1-2 gün süren kırgınlık oluşabilir.
  • Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da yüzde 100 koruyucu değildir.
  • Grip aşısı sağlıklı genç erişkinlerde yüzde 70-90 arasında grip belirtilerini önleyebilir, hastalığın etkilerini azaltabilir, böylece iş-güç kaybını en aza indirir.
  • Grip aşısı öncelikle risk grubu olarak tarif edilen kişi ve gruplara yapılmalıdır.

Grip, Zatürre ile Birleşirse Tehlikeli!

Grip özellikle kış döneminde, Kasım-Mart ayları arasında daha yaygın olmak üzere tüm yıl boyunca önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar. Belirtiler, genellikle virüsün alınmasından 1-4 gün sonra başlar. Ek sorunlara yol açmadıysa genellikle 1 hafta içinde de kendiliğinden düzelebilir. Grip, bağışıklık mekanizmasının da zayıflamasına bağlı, ek olarak gelişebilecek zatürre, kronik bronşitin alevlenmesi, kulak iltihapları gibi diğer enfeksiyon hastalıklarının tabloya katılması ile tehlikeli hale gelir.

Grip Kimler İçin Risklidir?

Grip için risk grubunda olanlar:

  • 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar
  • Önemli sağlık sorunları olanlar (ciddi kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, kan, hormon hastalığı olanlar)
  • Yoğun tıbbi gözetim gereken ve hastaneye yatırılan hastalar
  • Huzurevi, rehabilitasyon merkezi gibi bakım yapılan yerlerde uzun süre kalanlar
  • Bağışıklık sisteminde sorun olanlar (HIV virüsü taşıyanlar, uzun süreli kortizon tedavisi, radyoterapi veya kemoterapi tedavisi görenler)
  • 6 ay-18 yaş arası bebek, çocuk ve gençlerden uzun süreli aspirin tedavisi görenler
  • Gebeliğinin ilk üç ayı, grip mevsimine rastlayacak kadınlar
  • Sağlık çalışanları (doktor, hemşire, hastabakıcı ve diğerleri)
  • Yüksek riskli kişilere evde bakım veren - hemşire, gönüllü kişiler

Grip İçin Kullandığınız İlaçlara Dikkat Edin

Burun tıkanıklığı, burun akması için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlar bazen çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu ilaçlardan bazıları ciddi yüksek tansiyona, ritim problemlerine ve hatta kalp krizine yol açabilecek şekilde tehlike yaratabilir. Bu yüzden yüksek tansiyon, çarpıntı, ritim sorunu, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan kişilere ilaçla tedavi önerilmemelidir.