Yazı İçeriği

Reflü ve gastriti olanlar…

Diyabet sorunu olanlar…

Kalp rahatsızlığı olanlar…

Böbrek sorunu olanlar…

Hipertansiyon sorunu olanlar…

Kronik hastalığı olanlar hangi şartlarda oruç tutulabilir?

Diyabet, kalp, tansiyon, böbreğe gibi kronik hastalığı olanların oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Zira kronik hastalık herkeste aynı derecede seyretmediğinden, kimileri alacakları önlemlerle rahatça oruç tutabilecekken kimileri için ciddi tehlikelere yol açabilir. Kronik hastalığı olan bir kişiye doktorundan onay çıktıysa tutacağı oruç sağlığı açısından faydalı bile olabilir. O yüzden dikkat edilmesi gereken şey; bu faydaların karşısında sağlığınıza zarar verebilecek durumların olmadığından emin olmaktır.

Oruç tutanlarda en çok tansiyon düşmeleri görülür

Sağlıklı kişiler de oruç tutarken sürenin uzunluğu ve sıcakların etkisiyle olumsuzluklar yaşayabilir. Bu durumda en önemli nokta vücudumuzu dinlemek ve ona yardımcı olacağımız noktaları tespit etmek. 16 saatten fazla süren oruç esnasında en çok görülen durumlar; kan basıncının düşmesi, şekerin düşmesi, gün içi performans ve dikkatin azalmasıdır. En önemli hata; sahur ve iftarın normal öğüne göre çok daha büyük miktarlarda ve çeşitlerle yapılmasıdır. Bu durumda mideye alışmadığı bir yük eklemiş oluruz. Sahur ve iftarda amaç yeterli ve dengeli beslenmek olmalıdır.

İlaç saatlerinizi Ramazan’a göre ayarlayın

Tansiyonu olan kişilerin günde bir defa ilaç alıyorlarsa ve gün içerisinde sıkıntı yaşamıyorlarsa oruç tutmalarında sakınca yoktur. Buna karşın yaz aylarında kan basıncının kışa göre daha düşük seyrettiği için tansiyon sorunu olanların mutlaka hekimlerine danışarak ilaçlarını hem Ramazan’a hem yaz mevsimine göre yeniden düzenlemeleri gerekir. Beslenme sıklığının azalması ve tüketilen besin içeriklerinde değişiklikler olması nedeniyle vücudumuzda bazı fizyolojik değişiklikler meydana gelebilir. Karbonhidrat, yağ, protein, metabolizma ve sıvı dengesinde de bazı değişiklikler yaşanır. Hastalıklara göre dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:


Reflü ve gastriti olanlar…

Güzel bir ilaç tedavisi, iftar ve sahur arasında düzgün bir su ve yiyecek dağıtımı ile tutulabilir. Bu düzeni sağlamanıza rağmen sıkıntı yaşıyorsanız mazeretli sayılırsınız.

Diyabet sorunu olanlar…

Diyabetlilerde iki unsur önemli. Bu iki unsur; çok uzun açlığa bağlı şekerin düşmesi (hipoglisemi atakları) ve tersi ilaç/diyet düzensizliğine bağlı şeker yüksekliğinin oluşturduğu durumlar. Günde 1 ilaç kullanan kişiler genellikle oruç tutabilir. Bu konuda ilacınızın şeker düşürme gücü hakkında doktorunuza danışın. İki ve üstü ilaç kullanan ya da insülin kullanan kişilerde ise bilinç kaybına varan bayılmalar yaşanabildiğinden oruç tutmamaları gerekir. Oruç tutacak diyabetliler karbonhidrat, şeker ve yağdan fakir, proteinden zengin diyetler uygulamalı, çay ve kahveden uzak durmalı.

Kalp rahatsızlığı olanlar…

Kalp hastalıkları çok geniş bir yelpaze. Bazı kalp hastaları oruç tutarken bir sıkıntıyla karşılaşmazken; birkaç ilaç kullanımı, ilaçların etkisi, sıvı dengesi gibi faktörler hastalığın seyrini kötü etkileyebilir. Bu konuda kardiyoloğunuza danışmanız şart.

Böbrek sorunu olanlar…

16 saati aşan susuzluklar böbrek hastalarını, böbrek taşı olanları ciddi ölçüde tehdit eder. Hayati riske de yol açabileceğinden hekim onayı olmadan oruç tutmamak gerekir.

Hipertansiyon sorunu olanlar…

Tansiyonu kontrol altında olanlar, yeterince sıvı tüketirlerse, ek komplikasyonlar yoksa ilaç saatlerini değiştirerek ve sağlıklı beslenerek hekimin onayıyla oruç tutabilirler. Ancak gün içerisinde tansiyonunuzu mutlaka düzenli kontrol edin ve bir sıkıntı hissettiğinizde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun. İlacınızı içmeyi ihmal etmeyin.