Yazı İçeriği

Yüksek sesle müzik dinlemek zararlı

Hamilelikte ilaç kullanımına dikkat!

'Kulağım çınlıyor' deyip geçmeyin!

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa...

İşitme kaybı nedenleri

Gerek eğlence yerlerinde gerekse kulaklıkla müzik dinlerken aşırı yüksek sese maruz kalmak ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor. Uzun dönemde olabileceği gibi ani işitme kaybına da yol açabiliyor. Yüksek sesle müzik dinlemekten orta kulak enfeksiyonlarına, annenin hamilelikte kullandığı ilaçlardan kulak çubuğunun yanlış kullanımına dek birçok faktör işitme kaybına yol açabilir. 


Yüksek sesle müzik dinlemek zararlı

Günümüzde giderek yaygınlaşan yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı da işitme kaybına davetiye çıkarır. Müziğin gerek eğlence yerlerinde gerekse kulaklıkla çok yüksek sesle dinlenmesi uzun dönemde işitme kaybına yol açabildiği gibi ani işitme kaybına da neden olabilir. Uzun süre yüksek ses ve basınca maruz kalındığında iç kulakta duymamızı sağlayan duyu hücreleri tahrip olur. Bu durumun sık tekrarlanması durumunda geri dönülemez hasarlar meydana gelebilir. Öte yandan kulaklığın tıkacı kulağın içindeki kiri zarın üzerine itip orada topaklanmasına yol açtığından bu da zamanla işitme güçlüğü doğurabilir. Kulak çubuğu da işitme kaybına yol açabilir. Kulağımız doğal yapısı gereği kendi kendini temizleme özelliğine sahip. Ama kulak çubuğunun yanlış kullanılması ile kulak kirlerine müdahalede bulunulur. Kulak kirlerinin zarın üzerinde birikmesi birçok sorunun yanında işitme kaybına da yol açabilir.

Hamilelikte ilaç kullanımına dikkat!

Genetik faktörlerin yanı sıra yüksek ateşli hastalıklardan orta kulak iltihaplarına, diyabetten hipotiroide birok hastalık işitme kaybına neden olabilirken; annenin hamilelik döneminde kullandığı bazı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar, sigara, alkol kullanımı, doğum sırasında komplikasyonlar ve doğum sonrası ateşli hastalıklara bağlı geçirilen havale de bebekte işitme kaybına yol açabilir. Anne adaylarının mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının takibinde olması gerekir. Bu dönemde aşılarının tamamlanması önemlidir. Örneğin; kızamıkçık aşısı olmamış bir anne adayına öncelikle aşı uygulaması yapılması gerekir.

'Kulağım çınlıyor' deyip geçmeyin!

Genetik yatkınlığı olanlar, yüksek sese sürekli maruziyeti bulunanlar ve işitme sinirlerinin yaşla birlikte yıpranması nedeniyle yaşlılar işitme kaybı açısından daha riskli grubu oluşturur.

Ani işitme kaybı da günümüzde sıklıkla meydana gelebilir. Ani işitme kaybı yüzde 90 oranında nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Ani işitme kaybı gelişen hasta, etkilenen kulağında işitme kaybının yanı sıra uğultu, tıkanıklık, günlerce süren kulak çınlaması ve baş dönmesi de hissedebilir. Bu olguların bir kısmının kendi kendine iyileşebildiği bilinse de ilk iki hafta içerisinde tedavisine başlanmayan hastalarda iyileşme şansının daha düşük olduğu ortaya koyulmuştur. Bu nedenle bu olgular ihmal edilmemeli örneğin ‘kulağım çınlıyor’ deyip geçilmemeli, mutlaka zaman kaybetmeden kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa...

Günümüzde her yenidoğana işitme kaybı olup olmadığını tespit etmek amacıyla tarama testi yapılır. Yine ülkemizde Sağlık Bakanlığı yoğun bakımda kalan her bebeğe kalış nedenine bakmaksızın BERA testini zorunlu tutuyor. Bu özellikle yoğun bakıma gereklilik gösteren ve aynı zamanda işitmeye de zarar verebilen hastalıklarda, işitme kaybının erken tanısı açısından önemlidir. Bu dönemden sonra yüksek ateşli hastalık, beyin zarı iltihabı, kulak iltihapları veya genetik bozukluğa bağlı işitme kaybı gelişebilir.

İşitme kaybı sinsice gelişen bir hastalık. Burada işitme kaybının geliştiğine dair dikkat edilmesi gereken başlıca unsurları şöyle sıralayabiliriz;

  • Bebeğin yüksek seslere tepki vermemesi,
  • Seslendiğinde cevap alınamaması,
  • Televizyonu yüksek sesle dinlemesi,
  • Konuşmada gecikmesi,
  • Kulaklarda sürekli kötü kokulu, sarı renkte akıntı gelmesi.

Bunların fark edilmesi durumunda hemen bir kulak, burun ve boğaz hastalıkları hekimine başvurulmalıdır.