Yazı İçeriği

Kişiye özel tedavi

Kalça eklemi bursitinin oluşmasında en büyük etken tekrarlayan küçük zorlanmalardır. Bu sorunun hazırlayıcı faktörleri açısından kişinin gözden geçirilmesi gerekir. Bu amaçla bacak uzunluk farkı, kalça ve bel etrafı kas kuvveti, antrenman planı sıkıca gözden geçirilmeli ve burada saptanan sorunlar mutlaka düzeltilmelidir.

Tüm yumuşak doku yaralanmalarında olduğu gibi kalça eklemi bursiti tedavisinde istirahat ve buz uygulaması yer alır. Kişi 2 saatten daha sık aralıklarla olabildiğince fazla seanslarda 20 dakikalık buz uygulaması yapmalıdır. Kişinin fazla kilosu varsa kilo vermesi gerekir. Kişinin günlük hayatta ağrısı varsa ağrı yaratmayan aktiviteler yapmalı ve ağrı oluşturabilecek egzersizlere de ara vermelidir. Kişiye ağrı kesici ilaçlar alması da önerilebilir. Kişinin ağrısı şiddetli veya ilaçla rahatlayamayacak durumda ise lokal kortikosteroid enjeksiyonu yapılabilir. 

Akut dönem atlatıldıktan sonra, kişide eğer varsa bacak uzunluk farkı giderilmeli, kalça ve bel etrafı kasları kuvvetlendirilmelidir. Bu amaçla kalça etrafı kasları ve özellikle iliotibial bant germe egzersizleri ve kuvvetlendirme çok önemlidir. Ayrıca tedavide fizik tedavi uygulamaları olarak masaj, ultrason ile kortikosteroid veya SOAİİ uygulama, ağrı kesici akımlar, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri uygulanabilir.

Unutulmaması gereken en önemli konu tedavinin kişiye özel planlanması gerektiğidir.