Yazı İçeriği

1. Stresle yollarınızı ayırın

2. Sigaradan vazgeçin

3. Alkol, arkadaşınız olmasın

4. Masaya tuzluk koymayın

5. Doğal et tüketin

6. İlla kızartma mı diyenlerdensiniz?

7. Doğal deyip her ilacı içmeyin

8. Soğuk havada yürümeyin

9. Halı saha alışkanlığınız mı var?

10. Yalnız kalmayın

11. İlaçlarınızı asla aksatmayın

Kalp krizi nasıl gelir?

Doktora gitmekten ve gittiğinizde olumsuz sonuçlar almaktan mı korkuyor musunuz? Halbuki gitmediğiniz her geçen gün zaman aleyhinize işliyor. Hastalığınız varsa; bunu bilmeniz ve tedbirinizi almanız önemli. Gerekirse yaşam tarzı değişikliğiyle hastalığın size vereceği zararları ortadan kaldırabilirsiniz. Kalp damar hastalıkları için de önleminizi almalısınız. Kalp ve damar hastalığı tanısı koyulan kişiler bu durumu dünyanın sonu olarak görebilir. Oysa etkili bir tedavi ve yaşam şartlarındaki değişikliklerle rahatsızlıklarınızdan kurtulmanız mümkün. Ancak tüm kalp problemi yaşayan kişilerin yaşamları boyunca dikkat etmeleri gereken bazı alışkanlıklar bulunur. Kalp hastalığı olanların kaçınmaları gerekenler…


1. Stresle yollarınızı ayırın

Stres, kalp hızı ve tansiyonu artırır. Vücudu tetikte tutacak hormonları aktive ederek kalp hastalığı riskini yükseltir. Bunun sonucunda da kalp krizi ve ritim bozukluklarını rahatlıkla tetikleyebilir. Bu nedenle kavga, kargaşa, tartışma ve trafik gibi stres oluşturacak ortamlardan uzak durmaya dikkat edin.

2. Sigaradan vazgeçin

Kalp hastalığı gelişimi için en önemli etkenlerden birini sigara oluşturur. Örneğin stent takılan hastalarda sigara, stent tıkanma riskini ikiye katlar. İçilen her sigara ile bypass ameliyatına bir adım daha yaklaşılır. Kalp rahatsızlığınız varsa sadece sigara değil; puro, pipo ile nargile gibi tüm tütün ürünlerinden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

3. Alkol, arkadaşınız olmasın

Kalori değeri yüksek olan alkol, kolesterol dengesini bozar, tansiyon değerlerinde artışa neden olur. Bu da kalp hastalığı olan kişilerde genel durumu bozar. Özellikle kalp büyümesi veya kalp yetersizliği sorununuz varsa alkolden mutlaka uzak durmalısınız. Özel günlerde alkol almak istiyorsanız, bir kadeh kırmızı şaraptan fazla içmemeye özen gösterin.

4. Masaya tuzluk koymayın

Özellikle kalp yetersizliği veya yüksek tansiyon sorununuz varsa, tuzdan uzak durmalısınız. Sofraya tuzluk koymayın ve günlük tuz tüketimini bir silme çay kaşığı ile sınırlandırın. Bu kısıtlama bütün tuzlar için geçerli olmalı. Çünkü himalaya, okyanus, kaya ve rafine edilmiş tuzların hepsi fazla tüketildiklerinde kalp ve damarları olumsuz yönde etkiler.

5. Doğal et tüketin

Salam, sosis, jambon, sucuk gibi tuz ve katkı madde oranı yüksek gıdaların kalp hastalığı riskini arttırdığı yapılan çalışmalarla kanıtlandı. Bu nedenle eti taze olarak tüketin, miktar olarak günlük 100 gramı geçmeyin. Sakatat ürünleri de yüksek kolesterol nedeniyle tüketmeyin.

6. İlla kızartma mı diyenlerdensiniz?

Birçoğunuzun hayır diyemediği kızartmalar aslında kalp damar sağlınızın baş düşmanlarından. Özellikle dış mekanlarda tüm gün aynı yağla yapılan kızartmalar vücuda zararlı trans yağ asitlerini yükleyerek damar sertliği oluşumunu hızlandırır. İlla da kızartma diyorsanız, daha sağlıklı pişirme yöntemi olan ızgara ile de benzer damak tadını yakalayabilirsiniz.

7. Doğal deyip her ilacı içmeyin

Kalp hastaları alternatif tedavileri uygulamaya meyilli olabilir. Ancak unutmayın ki piyasaya ticari amaçlı sunulan, içeriği belirsiz bitkisel ilaçlar mevcut ilaçlarla etkileşerek ölüme bile yol açabilir.

8. Soğuk havada yürümeyin

Yürüyüş tüm kalp hastalarında önerilen bir aktivite. Ancak soğuk havada uzun süre kalmak ve soğuk havayı solumak, kalp kaynaklı göğüs ağrısı ve nefes darlığına sebep olabilir, kalp krizini tetikleyebilir. Bu yüzden soğuk havalarda mümkün olduğunca uzun yürüyüşlerden kaçının ya da soğuk havaya uygun kıyafetle çıkmaya özen gösterin.

9. Halı saha alışkanlığınız mı var?

Halı sahada maç yapmak yaygın. Ancak yeterli kondisyona sahip olmayan bir kişinin halı sahadaki ilk deparı nabız ve tansiyonda ani yükselme, kalp krizi ya da kalp yetersizliğiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle halı sahada maç yapmak kalp hastalarına önerilmez.

10. Yalnız kalmayın

Yapılan çalışmalar yalnız yaşayan kişilerde kalp hastalığının daha fazla geliştiğini ortaya koydu. Bunun en büyük nedeni ise yalnız yaşayan kişilerin genelde sağlıksız ve düzensiz beslenmeleri ve depresyona daha çok meyilli olmalarından kaynaklanır. Ayrıca yalnız yaşayan ileri yaşlardaki kişilerin sağlık kuruluşlarına başvuru ve ulaşımının daha az olduğu gözlenmiş. Grup halinde yapılan sosyal aktiviteler ise kişiyi hem ruhsal hem de bedenen destekler. Grup aktiviteleri ile gerçekleşen huzur sayesinde ritim ve tansiyon değerlerinde iyileşme görülürken, vücuttaki stres hormonlarında da azalma sağlanır. Özellikle kalp yetersizliği olan kişilerin hem tedavinin takibi hem de gerektiği hallerde sağlık kuruluşuna ulaşımı sağlama adına aile ya da bakımı üstlenecek bir kişiyle yaşamaları gerekir.

11. İlaçlarınızı asla aksatmayın

Kalp problemi olan kişilerin en dikkat etmeleri gereken konulardan biri, reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak. Ancak hastalar genellikle çok ilaç kullanmama taraftarı olur ve sıklıkla verilen ilaçları kendi kendilerine karar vererek içmez. Bunun sonucunda da özellikle stent takılan kişilerin ilaçları aksatmaları, kalp krizi ve ölümle sonuçlanabilir. Sıklıkla ihmal edilen kolesterol ilaçlarının da mutlaka hekimin önerdiği sürece kullanılması gerekir, aksi halde damar sertliği ilerler ve yeni kalp krizi riski doğar.