Yazı İçeriği

Ritim bozukluğu ilacına gerek kalmaz

Kalp eksi 120 derece kadar dondurulur

Dondurma derecesi değişir

Kalbin dokusunu korur

Cryoablasyon nedir?

Kalpte çarpıntıyla ortaya çıkan ve halk arasında “ritim bozukluğu” olarak bilinen “atriyal fibrilasyon”, ülkemizde yılda 35 bin kişiyi etkilediği tahmin edilen önemli bir hastalık. En sık görülen kalp ritim bozukluklarından biri olan atriyal fibrilasyon, genellikle kalp kapak hastalıklarıyla birlikte ortaya çıkar. Kalbimiz normalde dakikada 60-90 kez ve ritmik bir şekilde atar. Ancak atriyal fibrilasyonda ritim düzensizleşir ve nabız atışı dakikada 120-150’lere yükselebilir. Bunun sonucunda da; kalpte şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve nadiren de olsa bayılmalara yol açabilir. Yüksek nabız hızı uzun süreli olursa, kalp yetmezliğinin tetikçisi de olabilir. Atriyal fibrilasyonun yol açabileceği en önemli tablolardan birisi ise felç. Atriyal fibrilasyona bağlı olarak beyin damarlarına pıhtı atması ve felç gelişmesi riski 5 kat artar. Günümüzde kullanılan yöntemlerden biri olan, “cryoablasyon” (soğutma yöntemi) yöntemiyle, ameliyat anında, kalpteki sorunlu bölge -120 derecede dondurularak çarpıntı sorunu da ortadan kaldırılabilir.


Ritim bozukluğu ilacına gerek kalmaz

Ameliyatlar sırasında nabız düzensizliğini tedavi etmek için değişik yöntemler kullanılır. Bunlardan biri de cryoablasyon. Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda bu ritim problemi düzeltilemezse hasta atriyal fibrilasyona karşı uzun süreli ilaç kullanmaya devam etmek zorunda kalır. Günümüzde kalp kapak hastalığı ve atriyal fibrilasyonu olan hastaların ameliyatları sırasında ritim bozukluğu, cryoablasyon yöntemiyle kapak operasyonuyla beraber aynı zamanda uygulanabilir. Bu sayede hastanın ritim bozukluğuna karşı uzun dönem ilaç kullanmasına gerek kalmaz.

Kalp eksi 120 derece kadar dondurulur

Cyroablasyon yönteminde kalp dokularının belirli kısımları -100 ile -120 derecelere kadar soğutularak, anormal nabız iletim yolları dondurulup, devre dışı bırakılır. Ameliyat sonrası başarı oranlarının yüksek olduğu bu yöntem yüksek güvenilirliği açısından da yaygın olarak tercih edilebilir. Bu yöntemle hem kapak hastalığı hem de buna bağlı gelişmiş olan nabız düzensizliği beraber tedavi edilebilir.

Dondurma derecesi değişir

Cryoablasyon aslında hastalığın özellikle erken döneminde, kateter yöntemiyle de uygulanabilir. Hastanın kalp ameliyatı olması gerekiyorsa, eş zamanlı olarak ameliyat sırasında da yapılabilir. Ameliyat sırasında uygulanan cryoablasyon yönteminde daha geniş bir alana müdahale yapılabilir. Kapak operasyonunun yapılacağı alandaki belirlenen noktalar dondurularak, nabız iletim yollarının elektriksel aktivitesi düzenlenir. Dondurma işlemi her hasta için standart değil. Dondurulan noktalar, dondurma derecesi ve süresi her hasta için değişebilir. Bu durum hastanın kalp duvarlarının yapısına ve hastalığın derecesine göre belirlenir.

Kalbin dokusunu korur

Cryoablasyon yöntemi diğer yöntemlere göre kalp dokularını ısıtarak yakmak yerine dondurur. Bu sayede kalbin duvarlarındaki ana kolajen dokuları ve yapısal bütünlüğü korunabilir, böylelikle doku hasarının önüne geçilebilir. İşlem sonrası başarı oranları ise yüksek. Özellikle hastalığın erken dönemlerinde, kalpteki deformite çok ilerlememişken yapılan tedavide başarı oranları artar.