Yazı İçeriği

1. Kalsiyumdan zengin beslenin

2. D vitaminini ihmal etmeyin

3. Proteinsiz kalmayın

4. Tuz kemiklerinize de zarar

5. Bardak bardak kahve içmeyin

6. Bol bol meyve-sebze tüketin

7. Dans edin, ip atlayın

8. Aşırı zayıf olmayın

Kemik erimesine ne iyi gelir?

İlerleyen yaşlarda iskelet sisteminiz zayıflar. Çünkü yaş geçtikçe kemikleriniz gücünü kaybeder ve kemik erimesi (osteoporoz) gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bunun için genç yaşta kemik sağlığınızı düşünerek yaşamalısınız. Güçlü kemikler için yapmanız gereken; beslenmenize dikkat etmek ve kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmaktır. İlerleyen yaşınızda kemik erimesiyle karşılaşmak istemiyorsanız yapabilecekleriniz…


1. Kalsiyumdan zengin beslenin

Kemik erimesiyle baş etmenin olmazsa olmaz şartı, vücudunuzun ihtiyacı olan kalsiyumu mutlaka almak. Kadınlarda, 50 yaş altında günlük kalsiyum ihtiyacı 1000mg iken, bu yaş üzerinde 1200mg'ye çıkar. Erkeklerde de 70 yaş öncesinde günlük 1000mg kalsiyum yeterli gelirken; bu yaştan sonra ihtiyaç 1200mg'ye yükselir.

2. D vitaminini ihmal etmeyin

Güçlü kemikler için dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta da D vitamini almak. D vitamini ihtiyacı da 50 yaş altındaki kadın ve erkeklerde 400-800 IU iken, 50 yaş üstünde 800-1000 IU'ya yükselir.

3. Proteinsiz kalmayın

Yeterli seviyede protein tüketmek kemik ve genel vücut sağlığı için çok önemli. Yetersiz protein alınması kas gücü ve kitlesinde azalmaya neden olur. Ancak yüksek proteinli diyetlerden de kaçının. Çünkü fazla miktarda protein tüketmek idrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerde güç kaybına neden olur.

4. Tuz kemiklerinize de zarar

Çok fazla tuz içeren yemek tüketmek, vücudun kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına yol açar. Bu nedenle tuz alımını olabildiğince azaltın. Bir yiyeceğin ne kadar sodyum içerdiğini öğrenmek için mutlaka paketi inceleyin.

5. Bardak bardak kahve içmeyin

Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içerir. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir maddedir. Dolayısıyla günde 3 bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin. Kolalı içecekler de kafein, fosfor içerir ve kalsiyum emilimini bozabilir. Bu tür içecekleri de abartmamak gerekir. Tüketimleri günlük 3 bardağı geçmemeli. Çay ve kahveyi, süt ürünleriyle birlikte tüketmeyin. Çünkü çay ve kahve; süt, peynir veya yoğurttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir.

6. Bol bol meyve-sebze tüketin

Sebze ve meyveler; magnezyum, potasyum, C ve K vitamini açısından zengindir. Kemik sağlığında, kalsiyum ve D vitamininin yanı sıra bunlar da kemik mineralizasyona katkı sağlar.
Alkolden kaçının: Alkolün fazla tüketimi de kemik erimesine neden olur. Dolayısıyla alkol tüketimi günlük 2-3 kadehten daha fazla olmamalı. Sigara da kemik erimesine zemin hazırlar.

7. Dans edin, ip atlayın

Vücuda ağırlık bindiren egzersizler (dans, aerobik hareketler, yürüme, koşma, ip atlama, merdiven çıkma, tenis, gibi), hem kemik erimesinden korunmada hem de kemik erimesi tedavisinde çok önemli.

8. Aşırı zayıf olmayın

Vücut kitle indeksi 19 ve altındakiler kemik erimesine daha yatkındır. Boyunuzun karesini alarak bulduğunuz değeri kilonuza böldüğünüzde vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz {Vücut kitle indeksi (VKI) = Kilo (kg)/ boy (m) x boy (m).}