Yazı İçeriği

Hipertansiyon nedenleri?

Kimler hipertansiyon riski taşır?

Hipertansiyon tanısı nasıl konur?

Hipertansiyon nasıl tedavi edilir?

Hipertansiyondan korunmak için neler yapmalısınız?

Hipertansiyon neden olur?

Hipertansiyon kronik olarak, atardamarlardaki kan basıncının artmasıyla oluşan klinik bulgudur. Oluşan bu basınç sayesinde kalp, normal ritminden daha fazla çalışır. Bu durum kalp kasının dejenerasyonuna ve kalınlaşmasına sebep olarak, kalbin içerisinde bulunan ve kan tarafından doldurulan odacıkların hacmini azaltarak farklı hastalıklara yol açabilir. Hipertansiyon; iskemik beyin damar hastalığı (inme), aortik anevrizma, miyokardiyal enfaktüs (kalp krizi), kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları gibi yaşamı olumsuz etkileyebilecek birçok hastalığa neden olabilir. Hipertansiyon rahatsızlığı olan kişiler, yaşam koşullarını dikkatli bir şekilde düzenlemelidir.


Hipertansiyon nedenleri?

Yüksek miktarda tuz tüketimi, genetik faktörler, damar sertliği, obezite, düzensiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı, stres, hareketsizlik hipertansiyona neden olur.

Kimler hipertansiyon riski taşır?

Düzenli tansiyon ölçümlerinde çıkan sonuçlara göre risk grupları içerisinde olabilirsiniz. Eğer tansiyon değerleriniz sistolik 120 mmHg, diastolik 80 mmHg ise bu değerler normaldir. Değerleriniz sistolik 120-139 mmHg, diastolik 80-89 mmHg aralığında ise, prehipertansiyon risk grubu olarak değerlendirilebilirsiniz.

Değerleriniz sistolik 140 mmHg ve üstü, diastolik 90 mmHg ve üstü ise yüksek risk grubundasınız demektir. 

Diabetes Mellitus (Diyabet) hastaları risk gruplarının diğer bir basamağını oluşturur. Kanda bulunan ve enerji kaynağı olarak kullanılan şeker, vücut tarafından üretilen insülin hormonu tarafından ayrıştırılarak hücrelere gönderilir. Eğer diyabet hastasıysanız, vücudunuzun yeterli sayıda insülin üretememesinden kaynaklı, kanda bulunan şeker sayısı artar. Bu durum dikkat edilmediği takdirde hipertansiyona yol açabilir.

Yaş, cinsiyet ve etnik durumlara göre de risk grupları farklılık gösterebilir:

Yaş: İleri yaşlarda hipertansiyon riski, önceki yaşlara göre daha fazla artar.

Cinsiyet: Kadınların bazı durumlarda erkeklere göre daha fazla risk taşıdığı gözlemlenmiştir.

Irk: Siyahi ırkta, diğer ırklara göre daha fazla oranda hipertansiyon hastalığı görülür.

Hipertansiyon tanısı nasıl konur?

  • Fizik muayene, nabız ve tansiyon ölçümü yapılır.
  • Aile öyküsü araştırılır; kalıtımsal faktörlerin hastalığın teşhisi açısından yardımcı olması amaçlanır.
  • Ambulatuar (tansiyon holter) takılır. Bu sayede gün içerisindeki tansiyon değişiklikleri kaydedilirek takip edilir.

Hipertansiyon nasıl tedavi edilir?

Hipertansiyon tedavisinde şu grup ilaçlar kullanılır:
Beta bloker ACE inhibitörleri (anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri), Anjiyotensin II reseptör blokörleri, Kalsiyum kanal blokörleri, Diüretikler (idrar söktürücüler).

Hipertansiyondan korunmak için neler yapmalısınız?

Hipertansiyondan korunmak için sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalısınız. Sigaranın içinde bulunan nikotin maddesinin tansiyon yüksekliğine neden olması ve ayrıca solunum yoluyla vücuda alınan karbon monoksit gazının akciğerlerde birikmesi nedeniyle, kalbe yeterli oksijen sağlanamamasından kaynaklı kalp rahatsızlıkları ve damar tıkanıklığı oluşabilir. Ayrıca alkollü içeceklerde bulunan etanol maddesi de, tansiyon hastalığına yol açabilir.