Yazı İçeriği

Venöz tromboemboli görülüyor

Kalp krizi ve beyne pıhtı atmasına neden oluyor

Kontrolsüz şekilde kan sulandırıcı ilaç kullanmayın

Kalp damar hastaları tedavilerini aksatmamalı

Koronavirüs kalp krizi riski yaratıyor

Tüm dünyayı 2019’da etkisi altına alan koronavirüs (Covid 19), en önemli sağlık sorunu haline geldi. Herkesi etkileyen koronavirüs, kronik hastalıkları olanların içinde özellikle kalp hastalığı olanları daha fazla etkiliyor. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yayınladığı bültene göre, koronavirüs nedeniyle hastaneye yatan hastaların yüzde 40’ında kalp ve beyin damarlarında hastalık mevcut. Öte yandan, koronavirüse bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 60’ında kan pıhtısına (trombüs) bağlı komplikasyonlar görülüyor.


Venöz tromboemboli görülüyor

Koronavirüse bağlı ortaya çıkan pnömoni adlı akciğer enfeksiyonlarında venöz tromboemboli (toplardamar sisteminde kan pıhtısı oluşması), diğer viral pnömoniler ile karşılaştırıldığında daha sık görülüyor. Çoğunlukla yaşlı ve uzun süreli hastanede yatan hastalarda koronavirüse bağlı venöz tromboemboliye rastlanıyor. Yaşlı ve uzun süreli hastanede yatan diğer hastalar gibi topladamar sistemlerinde pıhtı oluşumu ve akciğer embolisi adı verdiğimiz hastalıklar zaten riskli hastalardır. Koronavirüs, bu riski daha da arttırıyor.

Kalp krizi ve beyne pıhtı atmasına neden oluyor

Virüsün akciğer dokusunu etkilemesi sonucu birtakım maddeler açığa çıkar. İnflamatuar ajanlar olarak nitelendirilen bu maddeler, Covid 19 hastalığında daha fazla görülür. Sitokin fırtınası olarak da adlandırılan bu olay, tüm damarlarda iç yüzeydeki endotel isimli kaygan dokuyu etkileyerek yapısını bozar ve buna bağlı kan pıhtısı oluşumunu tetikler. Oluşan bu pıhtılara bağlı olarak da toplardamarlarda gördüğümüz pıhtı oluşumundan farklı olarak, vücudumuzda özellikle kalp ve beyine giden atardamar sisteminde de pıhtı oluşumuna neden olur. Bu da daha fazla kalp krizi ve beyne pıhtı atması ile sonuçlanır. Özellikle daha önceden damar sertliği olan hastalarda virüsün bu etkisi sıklıkla karşımıza çıkıyor.

Kontrolsüz şekilde kan sulandırıcı ilaç kullanmayın

Ayrıca koronavirüsün bu pıhtı oluşumunu arttırıcı etkisi nedeni ile pek çok kişi, kan sulandırıcı ilaç tüketimine yöneliyor. Ancak bu konuda hekim kontrolü dışında bu tür ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Zira kan sulandırıcı ilaçlar, viral enfeksiyonlarda fayda yerine aksine olumsuz etki yaratabilir. Ayrıca bu ilaçların kontolsüz kullanımı, istenmeyen kanamaya yol açabilir.

Kalp damar hastaları tedavilerini aksatmamalı

Pek çok hasta koronavirüs nedeni ile hastaneye gitmekten kaçınıyor ve kalp damar hastalıklarına bağlı şikayetlerini öteliyor. Bu nedenle aslında uygun ve zamanında tedavi ile iyileşecek pek çok hasta Covid 19 döneminde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyor.