Yazı İçeriği

Diz kireçlenmesi

Diz kireçlenmesi belirtileri

Diz kireçlenmesi tedavisi

Diz kireçlenmesine ne iyi gelir?

Diz kireçlenmesi ileri yaşlarda daha çok görülen bir kas iskelet sistemi rahatsızlığıdır. 50 yaşından büyük bireylerin yaklaşık yüzde 25’inde kronik diz ağrısı görülür ve bu bireylerin de 2/3’ü ciddi ağrılıdır. Kronik diz ağrısı, 45-55 yaş arasında her iki cinsiyette eşit görülürken, 55 ve üstü yaş grubunda genellikle kadınlarda daha çok görülür. Bu durumun oluşmasında kilo fazlalığı, genetik, kıkırdak ya da ön çapraz bağla ilgili geçirilmiş travmalar ve yaş etkilidir.


Diz kireçlenmesi

Osteoartroz, her ne kadar kireçlenme olarak bilinse de, oluşumuna eklem yüzlerini oluşturan kıkırdak dokunun hasarı ve bu hasar sonrasında kıkırdağın altında bulunan kemiğin açığa çıkması etki eder. Diz kireçlenmesi başlangıcında, eklem kıkırdağı bir şekilde yaralanır. Bu yaralanmalar sonrasında eklem kıkırdağı hasar görmeye başlar. Bu durumun ilerlemesi ile eklemi oluşturan kemiklere düşen yük arttığı için eklemdeki kemiklerde büyüme, eklem mesafesinde azalma ve kemiklerde kistler görülür. Bu olayın gelişim hızı her kişide farklı seyredebilir.

Diz kireçlenmesi belirtileri

Diz kireçlenmesi teşhisi, sadece kıkırdak hasarı varsa zor olabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde tanısı daha kolay koyulabilir. Kişilerin en önemli şikâyeti; ağrıdır. Bazı kişiler dinlenme anında ya da sadece hareket ettiği esnada ağrı duyabilir. Eklem tutukluğu, hareket zorluğu, dizde şişme ve şekil bozuklukları, zaman zaman eklemde sıcaklık artışı da osteoartritin (kireçlenme) diğer belirtileridir. Tanısında en kolay ve etkin yol X-raydir. Kireçlenme daha kıkırdak düzeyindeyken X-ray sorunu ortaya koyamayabilir. Ancak sonrasında tanı için yeterlidir. Ama unutulmaması gereken en önemli nokta, ağrı ile radyolojik bulgular arasındaki uyumsuzluk olabilir.

Diz kireçlenmesi tedavisi

Diz kireçlenmesinin kesin bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi kişiye özeldir. Farklı tedavi yöntemi ile sorunların azaltılması ve fonksiyonel bir günlük yaşam sürülmesi mümkündür.

  • İstirahat: Kişi dizine yük verirken ağrı duyuyorsa yardımcı yürüme aletlerinin (baston ve ‘walker’ gibi) kullanımı önerilir. Ancak bunların kullanımıyla şikayetler azalmayabilir. Kişinin ekleminde şişme ve kızarıklık artışı varsa çok kısa süreli istirahat etmesi istenebilir.
  • Ağrıyı giderme ve fizik tedavi: Ağrıyı azaltmak için tedavide sıcak/soğuk uygulama, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, glikozaminoglikan-kondroitin sülfat içeren ilaçlar, masaj ve fizik tedavi uygulamaları, TENS, vakum interferans uygulamaları kullanılır ve en önemli nokta egzersizlerden faydalanılır.
  • Egzersiz: Germe egzersizi, kuvvetlendirme egzersizleri, su içi hareketler ve yürüme, tedavide uygulanan egzersizlerdir. Ciddi dizilim bozukluğu olmayan kişilerde yürüme önerilebilir.
  • Yardımcı cihazlar: Diz kireçlenmesi tedavisinde yürüme destekleri, dizi destekleyici cihazlar, tabanlıklar kullanılabilir.
  • Ameliyat: Diz kireçlenmesinde cerrahi olmayan yöntemlerden fayda görmeyen ve fonksiyon kaybından dolayı günlük yaşamı kötü etkilenen kişilerde ameliyat bir seçenek olabilir. Kişinin durumuna göre farklı cerrahi seçenekleri uygulanabilir.