Yazı İçeriği

Kurban eti nasıl pişirilmeli?

1- Mangalda pişirilen tüm etler gibi kurban eti de kanserojen risk taşır. Eğer mangalda pişirilmek isteniyorsa kurban etinin ateşten en az 15 cm uzak olmasına dikkat edilmeli ve ateş alevli değil kor halde olmalı. Kurban etinin iç kısmının iyi pişmiş olmasına dikkat edilmeli.

2- Menopozla birlikte östrojen hormonunun azalmasıyla göbek yağlanmasında artış olur, bu da kalp damar hastalığı riskini ve kolesterolü artırır. Bu nedenle et tüketimine dikkat edilmeli. 

3- Kurban etinin arkasından çay ve kahve tüketimi demir bağlanmasını bozar ve demir alımını azaltarak uzun vadede kansızlığa neden olur. Bu nedenle çay ve kahve et yedikten en az bir saat sonra içilmeli.

4- Kolesterolü yüksek kişiler özellikle Ramazan Bayramı döneminde sınırlı miktarda et tüketmeli. Kurban etinin yağsız kısmından ızgara ya da fırında pişirerek et tüketilmeli.

5- Fazla et yemekten dolayı kan kolesterol değerleri artıyor. Protein alımına bağlı olarak ürik asit değerlerinde artış gözlenebiliyor. Özellikle kalp damar hastaları ve gut hastaları bu durumdan daha çok etkileniyor. Ayrıca Kurban Bayramı’nda özellikle de kısıtlı kurban eti tüketmesi gereken kalp, yüksek tansiyon ve şeker sorunu olanlara günde önerilen et miktarı, 100 gram yani 3 köfte kadardır.

6- Bayramda fazla kaçırılan yemekler sağlığınızı bozabilir. Özellikle kronik hastalıklara sahipseniz yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Beslenme düzenin bozulmasıyla metabolik dengesizlikler ortaya çıkar. Sıklıkla tansiyon dengesizlikleri, kan şekerinde dalgalanmalar, mide ve safra sorunları görülür. Aşırı protein tüketimi ürik asit yüksekliğine neden olur. Kan yağlarının yükselmesi su ve tuz dengesinin bozulmasına yol açar. Kalp yetmezliği tetiklenir, sıvı birikimi olduğundan tansiyon sıçramaları yaşanır.

7- Diyabetli kişilerin birçoğunda gizli böbrek sorunları olduğunu dikkate alırsak aşırı kurban eti tüketmek, böbreklerin zorlanmasına, proteinin hızlı atılması ise böbrek yetersizliğinin ilerlemesine yol açar. Yağlı kurban eti, tatlı ve hamur işleri tüketiminin artmasıyla vücutta sıvı toplanması, karaciğer yağlanması gibi sorunlar oluşur.