Yazı İçeriği

Meme muayenesi hangi yaşlarda yapılmalı?

Mamografi çekimi ne kadar sürer?

Mamografi çekimi öncesine dikkat

Mamografi sonucu

Memede kitle görünürse…

Mamografi nasıl çekilir?

Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.


Meme muayenesi hangi yaşlarda yapılmalı?

20-39 yaş arası kadınların, her 3 yılda bir hekimin yapacağı meme muayenesinden geçmeleri ve gerekirse meme US incelemesi ile değerlendirilmeleri gerekir. 40 yaş üzeri kadınlarınsa her yıl meme muayenesi ve mamografi inceleme yaptırmaları gerekir. Gerekirse meme US incelemesi de yapılmasında fayda var.

Mamografi çekimi ne kadar sürer?

İki görüntülüme yöntemi de yaklaşık 15-20 dakikalık bir sürede tamamlanır. Mamografi incelemesi sırasında sıkıştırılma işleminde memelerde daha fazla acı hissedilmemesi için adet döneminden sonraki, memelerin hassas olmadığı dönemde çektirilmesine özen gösterilmelidir. US incelemede ise böyle bir gereksinim bulunmaz.

Mamografi çekimi öncesine dikkat

Mamografi çektirmeye gitmeden önce meme bölgesine herhangi bir krem sürülmesi ya da deodorant kullanılması görüntü kalitesini düşürebilir. Bundan dolayı mamografi işleminden önce herhangi bir kozmetik ürün kullanılmaması gerekir. Mamografi ve meme US çekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken herhangi bir durum yoktur, işlem sonrası normal hayata hemen dönülebilir.

Mamografi sonucu

Mamografide toplamda (tüm yaşlarda) yüzde 10-30 oranında yanlış negatif sonuç olasılığı bulunur. Meme US’de bu oran yüzde 0.3-47 oranındadır. Meme taraması için günümüzde etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemi mamografidir. Diğer yöntemler ise ihtiyaç halinde ultrasonografi ve manyetik rezonans (MR) görüntülemedir.

Memede kitle görünürse…

Mamografi/meme ultrasonu taramasında kitle fark edilirse iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu anlaşılabilir. Doktorun kontrolünde gerekirse biyopsi işlemi ile doğrulanabilir.