Yazı İçeriği

1. Ateşle mesafeye dikkat

2. Mangal etiniz de yağlı olmamalı

3. Pişer pişmez ateşten alın

4. Etiniz terbiyeli olsun

5. Et nasıl marine edilmeli?

6. İri etleri küçültün

7. Hangisi önce pişirilmeli?

8. Mangalda sucuk sağlıksız

9. Mangal keyfinizde yeşillikler de olsun

Mangal keyfi yaparken kanseri davet etmeyin!

Bahar ve yaz gelince aklınıza piknik ya da balkon keyfi mi geliyor? Pek çok kişi açık havada yemek yemeyi tercih eder. Havalar ısınıp mevsimler değişirken yeme alışkanlıklarımız da değişir. Özellikle sıvı tüketiminin artması gereken sıcak havalarda beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Piknik ya da balkon sefası yaparken yediğiniz mangal etini tüketirken dikkatli olmalısınız. Açıkta, ateş üzerinde ızgara yapılan et türlerinde oluşan kimyasalların DNA üzerinde kanser yapıcı etkide değişikliklere neden olduğu yapılan çalışmalarla ortaya koyulmuş. Bu zararlı maddelerin oluşumu etin tipine ve pişirme yöntemine bağlıdır. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda bu kimyasalların kanser yapıcı etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle mangalda et yaparken riskleri göz ardı etmeyin. İlla ki mangal diyorsanız eti pişirirken bazı kurallara dikkat edin. Mangalda et pişirmenin 9 kuralı…


1. Ateşle mesafeye dikkat

Et ateşe temas ettiğinde veya ateşe 15 cm’den daha yakın mesafede olduğunda kanserojen madde oluşma riski artar. O nedenle et ile ateşin arasında 15 cm mesafe olmasına çok dikkat edin.

2. Mangal etiniz de yağlı olmamalı

Zararlı kimyasallardan olan polisiklik hidrokarbonlar ısı etkisiyle etten ayrılan yağın ateş üzerine damlayıp buharlaşarak tekrar ete ulaşması sonucu oluşur. Damlamanın daha az olması için yağsız etleri tercih edin. Etiniz yağlıysa üzerindeki bu kısımları ayırın.

3. Pişer pişmez ateşten alın

Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski artar. Bu nedenle kırmızı ete göre daha çabuk pişen tavuk, balık gibi beyaz et türlerini seçmekte fayda var.

4. Etiniz terbiyeli olsun

Etleri pişirmeden önce mutlaka terbiye edin. Etlerin sıvı yağ, sirke ve limon ile terbiye edilmesi pişirme süresinin kısalmasını, haliyle etin mangalda kalma süresinin azalmasını sağlar. Böylelikle, etin ateşte uzun süre kalması sonucunda ortaya çıkabilecek kanserojen madde oluşumu riski azalır.

5. Et nasıl marine edilmeli?

Yapılan bilimsel çalışmalar, marine işlemi sırasında kırmızıbiber, karabiber ve kekik kullanılan etlerde daha az kanserojen madde oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle eti terbiye ederken bu baharatlara yer verin.

6. İri etleri küçültün

Büyük parça etlerde küçük parça etlere göre pişme süresi daha uzun olacağından mangalda kalma süresi de uzar. Bu da kanserojen madde oluşum riskini arttıracağından mangalda küçük parça etlerin kullanılmasında fayda var.

7. Hangisi önce pişirilmeli?

Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.

8. Mangalda sucuk sağlıksız

Sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerin kolon kanseri riskini artırdığı bilinir. Ayrıca bu etlerde mangalda pişirme esnasında diğer etlere göre kanserojen madde oluşma riski daha yüksek. Bu nedenle bu tür işlenmiş et türlerini tercih etmeyin; mutlaka tüketmek istiyorsanız tüketim sıklığını azaltın.

9. Mangal keyfinizde yeşillikler de olsun

Mangal etinin yanında bol yeşil salata tüketin. C vitamini antioksidan etkisi sayesinde, etin mangalda pişmesi esnasında ortaya çıkabilecek kanserojen maddelerin zararlı etkisinin minimize edilmesinde fayda sağlayabilir. Bu nedenle mangal etinin yanında C vitamininden zengin bol yeşilbiber, maydanoz içeren salata tüketmek faydalı olabilir.