Yazı İçeriği

Damar yapısında sertleşme

Kolesterol değerlerinde bozulma

İnsülin direncinde artış

Ritim bozuklukları

Depresyon ve kaygı

Uyku bozuklukları

Menopoz nedir?

Menopoz, kadınlarda 46-55 yaş arasında gözlenen, östrojen hormonu seviyesinde azalmanın eşlik ettiği normal bir süreç. Ancak bu dönemin sorunlardan uzak, rahat geçirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar var. Örneğin; ideal kilonun korunması, haftanın en az 4 günü düzenli egzersiz yapılması, sigaradan hem aktif içici hem de pasif içici olarak uzak kalınması ve sağlıklı diyet alışkanlıklarının kazanılması son derece önemli. Zira menopoz döneminde bir de bazı hastalıkların kapıyı çalması, süreci daha sıkıntılı ve zor bir hale getirebilir. Kalp ve damar hastalıkları da bu dönemde kapıyı çalan hastalıklardır. 46 yaş öncesi gelişen erken menopozda kalp hastalığı riski iki katına çıkar. 39 yaş öncesi erken menopozda ise risk daha da artar. Peki menopozda kadınların kalbini etkileyecek ne tür değişiklikler olur?


Damar yapısında sertleşme

Kadınlık hormonu östrojenin azalmasıyla damar yapısında sertleşme meydana gelir. Damar yapısındaki bu değişim ile birlikte hipertansiyon ve kalp hastalığı oluşma riski artar.

Kolesterol değerlerinde bozulma

Kolesterol değerlerinde bozulma izlenir. Östrojenin azalan etkisine bağlı olarak kötü kolesterol (LDL) artarken, koruyucu kolesterol (HDL) düşer.

İnsülin direncinde artış

Menopoz ile birlikte insülin direncinde artış olur. Diyabet hastalığına meyil artar. Şeker düzeninin bozulması ile birlikte kalp hastalığı riski artar.

Ritim bozuklukları

Bu döneminde kalp hızında artış izlenir. Atriyal fibrilasyon gibi ritim bozukluklarının gelişme oranı artar.

Depresyon ve kaygı

Depresyon ve kaygı bozuklukları sık gözlenir. Bu duygu durumu bozukluğu ile çarpıntı ve kalp hastalığı riskinde artış olur.

Uyku bozuklukları

Menopoz döneminde uyku bozuklukları sıkça olabilir. Uyku düzensizliği sonucunda çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve kalp hastalığı riskinde artış meydana gelir. Menopozun getirdiği bu yükler basit hormon alımı ile tam olarak düzelmez. Üstelik hormon tedavisi ile kanser riskinde artış olabilir. Bu nedenle menopozun yükleriyle baş etmek için menopoz öncesi gerekli önlemleri almak gerekir.