Yazı İçeriği

1. Sandviçinizi Akşamdan Hazırlayın

2. Ceplerinizi Cevizle Doldurun

3. Aromalı Sular Yapın

4. Yemek Kapları Edinin

5. Yiyecek Otomatlarında da Sağlıklı Gıdaları Seçin

6. İkramları Küçültüp, Sağlıklı Hale Getirin

7. Yarının Yemeğini Akşamdan Düşünün

8. Harekette ‘Sağlık’ Var

9. Ofis Alışverişini Ertelemeyin

10. Diyet Yanlısı Arkadaşlarınız Olsun

Ofis Hayatı için 10 Beslenme Tüyosu

Ana öğünlerinizde ne yediğiniz kadar, tükettiğinizi nasıl ve ne miktarlarda yediğiniz de büyük önem taşır. Gün içinde tükettikleriniz de ana öğünleriniz gibi vücudunuz için değerli. Zira sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oturtmak tek başına ana öğünlerle mümkün değil. Gün içinde tükettiklerinizle birlikte kendinize sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı yaratabilirsiniz. Günlük hayatın yoğun koşuşturmacası içinde sağlıklı yiyecekler yerine abur cubur denebilecek gofret, bisküvi gibi hazır ambalajlı, işlenmiş gıdalar ve fast-food tüketmeyin. Özellikle çalışma ortamınız ofiste ara öğünler bir kenara ana öğünleri bile atlama ihtimaliniz yüksek. Bu hataya düşmeyin ve ofiste de sağlıklı ve dengeli beslenmeyi benimseyin. Ofiste sağlıklı beslenme programı hazırlamanın 10 püf noktası…


1. Sandviçinizi Akşamdan Hazırlayın

Kahvaltı, bildiğiniz gibi günün en önemli öğünü. Ama en büyük sorun bu tür bilinen gerçekleri hayata adapte edememek. Bir tek keçi sütünün eksik olduğu mükellef bir kahvaltı yapmak şart değil. Bu noktada akşamdan hazırlık yapmak sizi kurtarır. “İşten zaten yorgun geliyorum ancak akşam yemeğini hazırla derken kendime bile zaman ayırmadan uyuyorum” diyebilirsiniz ama bir sandviç veya tost hazırlamak için sabah vaktiniz olmayabileceğinden akşam vakit yaratabilirsiniz. Haftalık olarak da hazırlayıp buzdolabınızda muhafaza edebileceğiniz sandviçleri sabah giyinirken tost makinesinde ısıtarak yanınıza alabilir ve uzun süren işe yolculuk süresinde yiyebilirsiniz. Üstelik 1 bardak yarım yağlı süt ve 1 adet meyve ile de bir kahvaltı yapılabilir.

2. Ceplerinizi Cevizle Doldurun

Yoğun iş temposu ve bitmeyen toplantılar yüzünden öğlen yemeğini vaktinde yapamıyorsanız ilk fırsatta bir ara öğün veya öğlen yemeğinin yerine geçecek bir ana öğün yapmalısınız. Toplantı sırasında veya yoğun bir şekilde çalışırken bir sandviç yemek kolay olmayacaktır. Ancak masanızda ya da yanınızda bulunduracağınız birkaç adet ceviz ve birkaç adet kuru meyve öğünü daha sağlıklı bir şekilde geçirmenize yardımcıdır. Bunlar sağlıklı yiyecekler kabul edilir. Ceketinizin ceplerini şimdiden doldurun.

3. Aromalı Sular Yapın

Su içmek için nedeniz çok. Mesela; su içmezseniz kırışıklarınız artar, cildiniz sarkar, başınız ağrır, kabız olursunuz, kilo alırsınız, çabuk yaşlanırsınız, vücudunuz kirlenir. İşte tüm bunlar olsun istemiyorsanız su içmeniz şart. Peki ama nasıl? Kendinize keyifli ve severek su içebileceğiniz cam bir sürahi alın. Sularınızı da lezzetlendirip keyifli bir hale getirebileceğiniz birkaç öneri:

Portakal-nane

  • 2 litre su
  • 1 adet portakal (küp küp dilimlenmiş)
  • 8 yaprak taze nane

Elma-tarçın-karanfil

  • 2 litre su
  • 1 adet ince dilimlenmiş elma
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 6 adet karanfil

Nar-limon-fesleğen

  • 2 litre su
  • Bir çay bardağı nar
  • 1 adet limon
  • 5 yaprak taze fesleğen

Bu karışımları farklı günlerde uygulayabilir ve suyunuzu sağlıklı bir şekilde lezzetlendirerek gün içerisinde sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

4. Yemek Kapları Edinin

Çocuklarınız için hazırladığınız beslenme çantalarından birer tane de kendiniz için hazırlamak gün içerisinde daha dengeli ve sağlıklı beslenmenizi sağlar. Daha hafif ve taşınmasının kolay olması bakımından kullanışlı ara öğün kapları günün kurtarıcısı olabilir. Ağır ama cam kavanozları da kullanabilirsiniz. Salatalarınızı cam bir kavanoza kat kat olacak şekilde hazırlayarak sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz. Salatalarınızda sadece sebze kullanmak yerine kuru baklagil, ton balığı, peynir de tercih edebilirsiniz.

5. Yiyecek Otomatlarında da Sağlıklı Gıdaları Seçin

Ara öğünleri atlamak ofis çalışanlarının en sık yaptığı beslenme hatalarından biri. Özellikle öğlen yemeği ile akşam yemeği arasındaki uzun zaman, açlığın pik yaptığı ancak bir türlü yemek için bir fırsat bulunulamayan günün en büyük arası. Hasbelkader ofis arkadaşlarından biri bir şey alır ya da getirirse birkaç lokma ağza atılır ama bu da sağlıklı olmayabilir. Hem sağlıklı hem doğru tercih nasıl yapılır? Sağlıklı beslenme önerileri arasında sayılan, yiyecek otomatlarından kuru yemişler, kuru ya da taze meyveler alınabilir. Artık pek çok yerde ambalajlı olarak bulunan elma dilimleri iyi birer ara öğün. Yanında yine çay-kahve otomatlarından alacağınız sütlü bir kahve iyi bir ikili oluşturur. Bu durumda yiyecek otomatlarından çikolata yerine dilimlenmiş elma; gazlı içecek yerine kefir veya ayran; meyveli soda yerine maden suyu almak sağlıklı tercih olur.

6. İkramları Küçültüp, Sağlıklı Hale Getirin

Kutlanan doğum günleri, sunulan atıştırmalıklarla gün içerisinde sağlıksız tercihler yapmanız, bunu telafi etmek için ana öğünlerinizi atlamanıza neden olmasın. Koskoca bir dilim pasta yemek yerine yarısını yiyerek ve yanında sütlü kahvenizi eksik etmeyerek de bir ara öğün yapabilirsiniz. Yine koskoca bir paket tuzlu krakeri yemek yerine bir avuç tercih edip yanında da 1 kutu ayran içmeniz daha sağlıklı olur.

7. Yarının Yemeğini Akşamdan Düşünün

Sağlıklı beslenmek istiyorsanız, yoğun ve yorucu tempoya rağmen yarının yemek planlamasını akşamdan yapmayı alışkanlık haline getirin. Sağlıklı yemekler düşünmeniz için kendinize zaman ayırmış olursunuz. Evden hazırlıklı çıkmak “Acaba ne yesem?” sorusuna ayıracağınız vakti de boşa harcamamanızı sağlar. 

8. Harekette ‘Sağlık’ Var

Hareketsizlik, yaşam koşulları, iş yoğunluğuna bağlı sedanter hayat ofis çalışanlarının aktivite düzeyini düşürmesine neden olur. Dengesiz beslenme ve yetersiz hareket yağlanmalara neden olarak kilo ve sağlık problemlerini beraberinde getirir. Ofiste çalışırken 20 dakikada bir kalkıp hareket etmeye çalışın.

9. Ofis Alışverişini Ertelemeyin

Atıştıracak sağlıklı ara öğünleri bulamamak bahaneniz olmasın. “Yarın alacağım”, “Öbür gün alacağım” diyerek sürekli ertelenen ancak bir türlü alınamayan sağlıklı ara öğün alternatiflerini eviniz için mutfak alışverişinizi yaparken halledin.

10. Diyet Yanlısı Arkadaşlarınız Olsun

Ofis çalışanlarının pek çoğu suçu ekip arkadaşlarına atar. Ekipte tek başına yediklerine dikkat etmek diğer bütün herkese karşı tek başına savaşmak demektir. Elinizi güçlendirmek ve ısrarlara yenik düşmemek için diyetin sadece kilo vermek için değil, sağlıklı beslenmek ve mevcut sağlık durumunu korumak için de gerekli olduğunu düşünen bir ekip arkadaşı edinmek, size destek sağlar ve işler biraz daha kolaylaşır.