Anevrizma nedir?

Vücudumuzda temiz kan taşıma görevini üstlenen en büyük damar olan aorttaki balonlaşma kişiyi ani can kaybına götürebildiği için "patlamaya hazır bombaya" benzetiliyor. Çoğunlukla 50 yaş üzerindeki kişileri, yüksek tansiyon, damar sertliği, diyabet ve KOAH hastalarını tehdit eden hastalık, genetik nedenlerle çocuklarda bile görülebiliyor. Rahatsızlık en sık beyin atardamarı ve karın boşluğu içerisindeki aort damarında meydana geliyor. Kalpten çıkıp göbek deliği seviyesine kadar inen aort damarı, vücuttaki en yüksek basınçlı kanın geçtiği damardır. Dolayısıyla anevrizmatik dejenerasyona en sık uğrayan damardır. Günlük hayatta bel ağrısı deyip geçiştirilebilen bu gizli düşman, yüksek hayati riske yol açabiliyor. İşte anevrizmanın kendini ele veren 5 sinyali...


1 5

Bel ağrısı

Bir anda balon gibi patlayıp ani can kaybına neden olabilen anevrizmanın en sık görülen belirtisi bel ağrısı. Ancak toplumumuzda pek çok kişi bel ağrısından muzdarip olduğundan, bu sorunu çok da önemsenecek ve doktora gidilecek bir hastalık olarak görmüyor ve geçiştirebiliyor. Oysa bu sinsi hastalığın farkında olmadığından doktora gitmeyi ihmal ederek hayati riske davetiye çıkarıyor.

2 5

Baş ağrısı ve bilinç kaybı

Günlük hayatta sık sık başınız ağrıyor olabilir ancak anevrizmanın ağrısı bu ağrıdan çok farklı. Şiddetli bir şekilde kendini gösteriyor. Damarın içerideki yüksek basınca dayanamayarak bir balon gibi patlamasıyla kişide şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, bulantı ve kusma meydana geliyor. Hastaların yüzde 50’sinde, genellikle kanamadan 1- 3 hafta önce uyarıcı belirtiler görülüyor.

3 5

Ses kısıklığı da anevrizma belirtisi

Hastalık, aort damarının bulunduğu bölgelerde oluşan anevrizmalara göre değişik isimler alıyor. Torasik (göğüs) aort anevrizmaları kişilerin ancak yarısında şikayete yol açıyor. O şikayetlerden biri de ses kısıklığı. Ancak hastalık kendine has belirtiler vermediği için ses kısıklığının başka sebeplerden olduğu düşünülüyor. Özellikle sırta, boyna vuran ağrıların eşlik ettiği ses kısıklığında zaman kaybetmeden doktora görünmek gerekiyor.

4 5

Karında damar atması

Fazla kilosu olmayan, zayıf yapılı kişilerde karın bölgesindeki yağ dokusu az olduğundan anevrizma belirli bir büyüklüğe geldiği zaman elle de fark edilebiliyor. Bu sinsi hastalık karında bir damar atma görüntüsü olarak kendini belli ediyor. Ancak kilonun artmasıyla birlikte bu genişleme gözden kaçabildiğinden, kişilerin kendilerinin önceden fark edebilmesi çoğunlukla mümkün olmuyor.

5 5

Öksürük

Çoğunlukla solunum yolları hastalıklarının ilk belirtilerinden olan öksürük buna karşın çok ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. Aort anevrizması da o hastalıklardan biri. Kişide yutma güçlüğü ve öksürüğe de yol açabiliyor. Özellikle öksürük sırasında, ağır bir yük kaldırırken ve kabızlıkta ıkınma sırasında karın içi basınç arttığından hastalık tetiklenebiliyor. Hastalığı patlamadan teşhis ve tedavi etmek hayati önem taşıyor.