Yazı İçeriği

Çocuklar okuldan neden korkar? 

Hangi yaşlarda okul korkusu görülür?

İşte okul korkusunu yenme taktikleri

Okula gitmek korkulu rüyası ise...

Okula başlamasıyla birlikte çocuk zihinsel, bedensel ve bilişsel bir olgunluğa ulaşmış olur. Bazı çocuklar için son derece hevesle başlanılan bir yer olan okul, bazı çocuklar için korkulu bir rüya olabilir.


Çocuklar okuldan neden korkar? 

Çocuğun okula gitmek istememesi ve okula karşı ilgisiz olması okul korkusuna işaret ediyor. En büyük nedeni evden ve ebeveynlerinden özellikle de annelerinden ayrılma korkusu. Okul öncesi çocuğun hayatında önemli bir değişiklik olmuşsa da okul korkusuna yol açabiliyor. Örneğin yeni bir kardeşi doğan, oturduğu mahallesinden taşınan, anne-babası boşanan, evlerine haciz gelen ya da sevdiği birini kaybeden çocuk okula gitmekten şiddetle kaçınabiliyor. Birkaç hafta sürebilen okul korkusu normal sayılırken, uzun sürmesi durumunda ise psikolojik destek alınması gerekiyor.

Hangi yaşlarda okul korkusu görülür?

Okul korkusu olan çocuklar genellikle okula gitmeye yakın ya da bir gece önceden başının ya da karnının ağrıdığını söyleyebilirken, midesi bulanıyor hatta kusabiliyor. Ağlama nöbetleri hırçınlaşıyor. Anne-baba ‘evde kalabilirsin’ dediğinde bu belirtiler geçerken ertesi gün yeniden başlar. Bazen de çocuğun okula gitmemek için öğretmeninden ya da arkadaşlarından korktuğunu, ona kötü davrandıklarını söyleyebiliyor. Genellikle 6-12 yaş arası görülen okul korkusu normal sayılmakla birlikte, işlevselliği bozması yani okula devamsızlığın artması durumunda ileride başka psikolojik problemlere neden olabiliyor. Akademik başarıları, gerçek performanslarının altında kalabilir. Zaman içerisinde başka uyum problemleri de eklenebilir.

İşte okul korkusunu yenme taktikleri

  1. Suçlamayın, küçük düşürücü konuşmalar yapmayın. Okula neden gidilmesi gerektiğini anlayabileceği şekilde anlatın.
  2. Tatlı sert olun ama okula gidileceği konusunda kesin kararlı davranın; “Hadi bugünlük bir şey olmaz” demekten kaçının.

  3. Okul öncesi oyun gruplarına katılarak evden kısa süreli ayrılmasını sağlayın.

  4. Şimdiden tek başına tuvalete gitmesini ve yemeğini kendisinin yiyebilmesini teşvik edin.

  5. Sosyalleşebileceği, yeni arkadaşlıklar edineceği ortamlarda bulundurun.

  6. Bir-iki gün önceden okulunu gezdirin ve okul alışverişini birlikte yapın.

  7. Onunla okul kokusu hakkında konuşun. “Ne var korkacak” demek yerine neden korktuğunu anlamaya çalışın. Kendi deneyimlerinizi anlatın.

  8. Kaygı bulaşıcıdır. Bazen çocuktaki okul korkusu, sizin çocuktan ayrılmak istememe korkunuzun yansıması olabilir. Özeleştiride bulunun.

  9. Çocuk içeri girmek istemese de okulun bahçesine mutlaka götürün. Alışmakta zorlanıyorsa kademeli olarak uzaklaşın.

  10. Çocuğun yanında okulun yetersizliği ya da öğretmenlerin beceriksizliği hakkında konuşmayın.

  11. Her günün sonunda okulda neler yaptığını konuşun. Ama “Akşama kadar bensiz neler yaptın” demek yerine “Bugün neler yaptın” diye sorun. Çabalarını takdir ederek övün.

  12. Bu önerilere rağmen okula gitme sorunu birkaç haftayı geçerse çocuk psikiyatristinden yardım alın.