Yazı İçeriği

Omurilik kanalı daralması sonuçları

Omurilik kanalı daralması nasıl tedavi edilir?

Omurganın önemi

Duruş bozukluğu neden olur?

Doğru duruş pozisyonu

‘Vitrin hastalığı’ yürütmüyor!

Omurilik kanalı daralması, kişiyi yolda yürürken (15-20 metre de olabilir, 500-600 metre de) aniden yürüyemez hale getirip vitrine bakma bahanesinin arkasına sığındırabilir. Omurilik kanalı daralması lomber dar kanal olarak isimlendirilen, belde omuriliğin içinde yerleşmiş olduğu kemik kanalının daralması halidir. Kişi biraz yürüdükten sonra dar kanal içinde basıncın artmasıyla omurilik sıkışmaya başlar ve belde hafif ağrı, özellikle bacaklarda dermansızlık, ağırlık, yanma, uyuşma, sızlama gibi sorunlar çıkmaya başlar, yol yürüdükçe şikayet artar. Ancak durup dinlenildiğinde, bir yere oturulduğunda hatta öne eğik pozisyona gelindiğinde kanal basıncı biraz düşüp şikayet azalır. Ama bir süre yürüdükten sonra her şey yeniden başlar. İşte bu ‘yürür-dinlenir’ haller nedeniyle ‘vitrine bakmak’ bahanesiyle sık sık mola verilir. Hal böyle olunca omurilik kanalı daralması için, yarattığı algı ile çok uyumlu olan “vitrin hastalığı” tabiri kullanılır.


Omurilik kanalı daralması sonuçları

Özellikle 50’li yaşlardan itibaren yaygın görülen bir hastalık olan omurilik kanalı daralmasına, doğuştan gelen sorunların yanı sıra, yaşanılan travmalar, belde kayma sorunu ve yanlış duruş, bilgisayar başında sağlıksız oturuş pozisyonunda geçirilen uzun saatler de yol açabilir. Yavaş gelişen ve uzun zaman içinde ilerleyip sorun yaratan omurilik kanalı daralması, 50’li yaşlardan itibaren pek çok kişiyi etkisine alır. Kısmi ya da tam dar kanal sorunu 30-40’lı yaşlarda da kapıyı çalabilir. Tedavi edilmeyen olgularda kanaldaki daralmanın ilerleyerek ciddi omurilik basısına, buna bağlı olarak bacaklarda güç kaybında ciddi artışa, yol yürüme mesafesinin çok kısalmasına hatta idrar tutamama gibi sorunlara yol açabilir. Güç kaybı kalıcı hale gelebilir.

Omurilik kanalı daralması nasıl tedavi edilir?

Fazla kilolu kişilerin omurilik kanalı daralması tedavisi için kilo vermesi çok önemli. Ağrı kesici ve inflamasyona yönelik ilaçlar gibi konservatif tedavilerin yanı sıra gerektiğinde korse kullanılabilir, fizik tedaviden faydalanılabilir. Her şeye rağmen kanaldaki mekanik daralma ciddi boyutlara ulaştığında bunu genişletmenin en etkin ve hızlı yöntemi cerrahi tedavidir. Cerrahi ile kanal geniş hale getirilip sinir yapılar rahatlatıldığı an hastanın şikayetleri de belirgin ve hızlı şekilde düzelmeye başlar. Ameliyat en etkin ve hızlı sonuç alınan tedavi şeklidir. Tıbbi uygulamalar dışı tedavi ve masaj benzeri yöntemler bilimsel dayanağı olmayan, faydanın yanında zararı da olabilecek yöntemler olduğundan sakınılması gerekir.

Omurganın önemi

Omurga, birbirine eklemlenen omurlardan oluşur ve kafatasından leğen kemiğine kadar uzanır. Merkezi sinir sisteminin en önemli bölümlerinden biri olan omurilik de omurganın içinde yer alır. Omurga; bedeni döndürmek, bükülmek, başı sağa sola çevirmek gibi temel hareketleri yapmayı sağlar ve iç organları korur, ancak onun da özenle korunması gerekir. Sağlıklı bir omurga için dik durmak, ağır yük kaldırmamak ve doğru oturmak önemlidir.

Duruş bozukluğu neden olur?

Duruş bozukluğunun en önemli nedeni, ofiste, masa başında geçirilen uzun saatlerdir. Sekiz saat yerinizden kalkmadan, bilgisayara bakarak çalışıyorsanız, duruşunuzun bozulmamasına olanak yok. Öte yandan psikolojik durum da duruşu etkileyen nedenler arasında yer alır. Depresyon ya da stres hallerinde, kişinin omuzları düşer, duruşu bozulur. Günlük hayatta yapılacak düzenli spor, dinlenme, doğru duruş, rahat çalışma ortamı ve kaliteli uyku ile duruş bozukluğundan kaynaklanan ağrıları en aza indirmek hatta ortadan kaldırmak mümkündür.

Doğru duruş pozisyonu

Geçmek bilmeyen sırt ağrıları ve zamansız yaşanan kramplar duruş bozukluğundan kaynaklanabilir. Bu nedenle daha çocukluk çağındayken doğru duruşu öğrenmek gerekir. Doğru duruş, önden ya da yandan bakınca baş, gövde ve ayak diziliminin gözü rahatsız etmediği pozisyon olarak tanımlanır. Omurganın doğal yapısı; yandan bakıldığında boyun ve belde ters yönde, sırtta ise hafif kamburumsu olmak üzere 3 önemli eğriliğe sahip, önden bakıldığında ise tamamen dümdüz görülür. Bu yapı sayesinde omurga, yükü en iyi biçimde taşıyabilir. Yanlış duruş, omurilik kanalı daralması yaratarak ciddi sonuçlar doğurur.