Yazı İçeriği

Pelvik taban fonksiyon bozukluğu neden olur?

Pelik taban bozukluğu tedavisini etkileyen etkenler

Pelvik taban bozukluğu tedavisi

Pelvik taban fonksiyon bozukluğu belirtileri

Pelvik taban kasları vücudumuzda leğen kemiğinin alt kısmını döşeyen, hamak şeklinde ve üreme - boşaltma sistemini destekleyen kaslardır. Bu kasların fonksiyon bozukluğunda ağrı, idrar yapma güçlüğü, dışkılama güçlüğü, cinsel fonksiyon bozukluğu veya idrar ve gaita tutamama gibi kişinin hayatını zorlaştıran sorunlar gelişebilir.

Pelvik taban disfonksiyonu kronik bel ağrısına neden olabileceği gibi, kronik bel ağrısı olan kişilerde de zamanla pelvik taban disfonkisyonu gelişebilmektedir.


Pelvik taban fonksiyon bozukluğu neden olur?

Bulgular pelvik tabanın destekleme mekanizmasında bozukluğa, kasın aşırı gerilmesine, kas güçsüzlüğüne veya koordinasyon bozukluğuna bağlı gelişebilir. Kadınlarda en sık nedenler arasında doğum sırasında gelişen yırtıklar, zor doğum, menopoz, geçirilmiş cerrahi müdahaleler, kabızlık, erkeklerde prostat operasyonları, travma, kabızlık, obezite olmakla birlikte, beslenme şekli ve düzeni, diyetteki lif miktarı, günlük sıvı alımı ve kullanılan ilaçlar bulunur.

Ayrıca pelvik taban kasları lomber stabilizasyon kasları içinde yer almaktadır ve bu kasların herhangi birindeki bozukluk, diğerlerini de etkilemektedir. Dolayısıyla bel karın kaslarındaki zayıflık, pelvik taban kas zayıflığına ve disfonksiyonuna neden olmaktadır.

Pelik taban bozukluğu tedavisini etkileyen etkenler

Eşlik eden kas iskelet sistemi problemleri, duruş bozuklukları ve bağ dokusu kalitesi tedavi başarısını etkilemektedir.

Pelvik taban hastaları hekimler tarafında multidisipliner ve ayrıntılı olarak değerlendirilir ve gerekirse fizik tedavi programına alınırlar. Bu hastalara idrar ve dışkı günlüğü verilir. Gerekirse bazı ileri tetkikler yapılır ve sonrasında tanıya yönelik tedavi yapılır.

Pelvik taban bozukluğu tedavisi

Tedavi yaklaşımı multidisipliner ve kişiye özeldir. Diyet düzenlenmesi, postur eğitimi, ilaç tedavisi, biyofeedback tedavisi ve fizik tedavi uygulanır.

Fizik tedavide aletler eşiliğinde biyofeedback tedavisi, elektrik stimulasyonu, tibial sinir stimulasyonu (nörostimulasyon), konnektif doku masajı ve egzersiz uygulanır. Öncelikle kasa gevşeme öğretilir. Germe-gevşeme egzersizleri, kas güçlendirme egzersizleri ve koordinasyon egzersizleri önemlidir.