Yazı İçeriği

Dökülme 100 telden fazlaysa dikkat!

Kellik görülebiliyor

Doğumdan sonra saç dökülmesi

Fazla ‘bakım’ zarar veriyor

Az protein alıyorsanız…

Saç dökülmesi nasıl tedavisi edilir?

Doğumdan sonra saç dökülmesi normal mi?

Bazı kadın ve erkekler cilt sağlından daha çok stilini düşünebiliyor. Kısa, uzun, kıvırcık ya da düz… Saçlar onlar için sadece sağlıkla ilgili değildir. Bu nedenle saç dökülmesi kabusa dönüşebiliyor. İmaj açısından rahatsızlık verici olabilir.


Dökülme 100 telden fazlaysa dikkat!

Her gün belli miktarda saç telinin dökülmesi normaldir. Bunlar yaşam süresini tamamlamış ve dökülmeleri gereken saçlardır. Dökülenlerin yerine yenileri çıkar ve ortalama saç yoğunluğu korunur. Günlük ortalama 50-100 adete kadar saç kaybı normal kabul ediliyor. 100 telin üzerindeki saç dökülmelerinde ise durumu önemsemek ve bir cilt uzmanına başvurmak gerekiyor. Kadınlarda saç dökülmesi başta genetik faktörlerin yanı sıra hormonal değişiklikler, stres, kullanılan ilaçlar, mevsim geçişi, fiziksel yorgunluk ve düzensiz beslenmeyle de ilgili olabilir. Ayrıca yanlış saç bakım yöntemleri ve uygunsuz kozmetik kullanımı gibi nedenler de günümüzde kırılan, dökülen ve yıpranmış saçların en önemli sebepleri arasında yer alıyor.

Kellik görülebiliyor

Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebeplerinden biri genetiktir. Bazı erkeklik hormonları hem erkek hem kadın vücudunda bulunuyor. Ancak polikistik over sendromu gibi hastalıklarda; her iki cinste de bulunan bu hormonların dengesizliği ‘erkek tipi saç dökülmesi’ olarak adlandırılan dökülmeye yol açabiliyor. Bu tabloda saçlar zaman içinde giderek inceliyor ve bu incelme ile giderek alın ve tepe bölgesinde seyrelme başlıyor. Tablo ilerlediğinde ise kadında erkekteki gibi kellik tablosu ortaya çıkabiliyor.

Doğumdan sonra saç dökülmesi

Hamilelik sonrası saç dökülmesi ise yine hormonal nedenler yüzünden gerçekleşiyor. Gebelik ile beraber artan östrojen hormonu, saç kılını büyüme fazına sokuyor. Bu nedenle gebelikte çoğu kadının saçlarında gürleşme oluyor. Ancak doğumdan sonra hormon seviyesinin düşmesiyle beraber, saç telleri toplu halde doğal dökülme evresine giriyor ve bu nedenle genellikle doğumdan sonraki 2-6 ay arasında yoğun saç dökülmesi oluyor. Aynı şekilde menopoz dönemindeki hormonal değişimler de saç dökülmesini tetikliyor. Vücuttaki diğer hormonların düzensizliği de kadınlardaki saç dökülmesi sebepleri arasındadır. Örneğin boynun ön kısmında bulunan guatr bezi, gerekenden az ya da daha çok tiroid hormonu üretirse; bu aksaklık etkisini saçlar üzerinde gösterebilir ve saç dökülmesine neden olabiliyor.

Fazla ‘bakım’ zarar veriyor

Sık çekilen fön, günlük saç düzleştirme aletleri, perma, röfle ve boya gibi işlemler nedeniyle saç telleri zayıflar; saç uçlarında kırıklar ve kopmalar oluşuyor. Saçlar zamanla kuru, mat ve yıpranmış bir görünüm alıyor. Bu işlemlerin devamı halinde saç kökleri de zarar görmeye başlıyor ve saç dökülmesi kaçınılmaz hale geliyor.

Az protein alıyorsanız…

Her türlü fiziksel travma, kaza, ameliyat, ateşli bir hastalık, hatta uzun süren grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Dökülme, genellikle travma sonrası 3 ile 6 ay sonrasında belirginleşir. Antidepresan ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları, kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar, hormon içerikli bazı ilaçlar ve kemoterapi ilaçları da saç dökülmesine yol açabilir. Son olarak proteinden fakir beslenme; demir eksikliği, B12, folik asit, biyotin, çinko ve D vitamini eksikliğine neden olan besinsel yetersizlikler ya da emilim bozuklukları; aşırı ve hızlı kilo kaybı gibi nedenler en önemli saç dökülmesi sebepleri arasındadır.

Saç dökülmesi nasıl tedavisi edilir?

Saç dökülmesinin önüne geçmek için ilk olarak saçların dökülme sebebini tespit etmek gerekir. Saç dökülmesi, öncelikle düzenli beslenme, stresten uzak durma; sonrasında dermatolog muayenesi ve doktorunuzun uygun gördüğü ilaç ve dermo kozmetik ürünlerden yardım alarak mümkün olduğu kadar geciktirilebilir. Ek olarak uygulanabilecek mezoterapi ve PRP gibi tedavi yöntemleri ile saç dökülmesi durdurulup yeni saç çıkışı sağlanabilir.