Yazı İçeriği

1- Sigara çocuk sahibi olmanızı engelleyebilir

2- İftarda sigara içmek kalp krizini tetikleyebilir

3- Sigara, sizi böyle esir alıyor

4- Dikkat çocuğunuz da bağımlı olabilir!

5- Kahve ve sigara birlikte daha fazla bağımlılığa neden oluyor

6- Sigara kısırlık tedavisini olumsuz yönde etkileyebilir

Sigara size daha fazla zarar vermeden onu bırakın

Sigara içmek veya dumanını solumak zamanla bağımlılık oluşturur. Tütünde esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Sadece fiziksel değil, ruhsal etkisi ve sosyal yönüyle de bağımlılık yaratır. Kişi sigara içmeyince yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Sigara bağımlılık düzeyini ölçmek için çeşitli testler geliştirilmiştir. En sık kullanılanı "Fagerström testidir." Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunur. Bunlardan en az 81'i kansere neden olur. Sigara akciğer kanseri başta olmak üzere, ağız, dil, yutak, gırtlak, tükürük bezi, diş eti, yemek borusu, mide, karaciğer, pankreas, bağırsak, anüs, böbrek, mesane, penis, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişme riskini artırır. İşte sigaranın zararları hakkında 6 ilginç bilgi…


1- Sigara çocuk sahibi olmanızı engelleyebilir

Sigara çocuk sahibi olmayı olumsuz yönde engelleyebilir. Hem kadın hem de erkek üzerine olumsuz etkisi olan sigara bağımlılığı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde artarak devam etmektedir. Üreme çağındaki erkek ve kadınların yaklaşık yüzde 25-35'i sigara bağımlısıdır. Sigara bağımlılığı, bu oran göz önünde tutulduğunda, tüm üreme çağındaki çiftleri etkileyen en önemli problemlerden bir tanesidir.

2- İftarda sigara içmek kalp krizini tetikleyebilir

Ramazan ayında görülen kalp krizlerinin nedenlerinden biri de iftardan sonra içilen sigaralardır. Özellikle sigara sonrası ani tansiyon yüksekliği, koroner spazm ve pıhtılaşmayı artırarak kalp krizlerini tetikleyebilir. Bu nedenle iftar ve sahurda ağır yemek yenmemeli ve yemek sonrası sigara tiryakilerinin aşırı sigara içmemeleri önerilir. Özellikle sigara sonrası ani tansiyon yüksekliği, koroner spazm ve pıhtılaşmayı artırarak kalp krizlerini tetikleyebilir.

3- Sigara, sizi böyle esir alıyor

Aslında herkes sigara bağımlısı adayı olarak dünyaya gelir. Kişiyi sigara bağımlılığına götüren süreç şöyledir; 13-15 yaşında ilk sigarayı deneyene kadar sigaranın olumlu bir şey olduğu hissini veren yaklaşık 80 bin görsel-duygusal kayıt bilinçaltımızda birikir. Yani genç bir kişi tam 80 bin beklenti ve inançla ilk sigarayı dener. İlk deneme kötü tadı ve boğulma hissiyle genellikle beklentileri karşılamayabilir. "Neden keyif alamadım" merakıyla tekrar tekrar denenir. Nikotin bağımlısı olduktan sonra da bilinçaltındaki hatalı virüs programı aktive olur. Nikotinin alımının yarattığı 7-8 saniyelik illüzyonla beklentilerin gerçek olduğu hissi oluşmaya başlar. Bu illüzyon hayatın her alanına yerleştirildiğinde, kişinin "sahte gerçeği" haline gelir ve kısır döngüye dönüşür. Sigara bağımlılığının oluşum mekanizması bu şekildedir.

4- Dikkat çocuğunuz da bağımlı olabilir!

Tek ebeveynin sigara içmesi, çocuğun ileride sigara bağımlısı olma riskini 1.3 kat, iki ebeveynin tiryakiliği ise bu riski 2.16 kat artırır. Ailesini rol model alarak ve "annem, babam sigara içiyor" düşüncesiyle büyüyen çocuğun sigara içme ihtimali yüksektir. Sigara tiryakisi anne-babaların düştüğü en büyük yanılgı "Ben sigaramı çocuğumun yanında içmiyorum. Balkonda ya da bahçede ondan uzak içiyorum ve onu koruyorum" düşüncesidir. Bu düşünce yüzünden anne-babasını taklit ederek büyüyen, her davranışında onlar gibi olmaya çalışan çocukların küçük yaşlardan itibaren sigara algısı beyinlerine iyice kazınır. İleride çok büyük oranda potansiyel bir sigara içicisi olabilir. Uzağında da olsa içilen sigara çocuğun algısını etkiler.

5- Kahve ve sigara birlikte daha fazla bağımlılığa neden oluyor

Nikotin ve kafein birleşince bağımlılık yapma olasılığı çok daha fazladır. Kahve ve sigaranın birlikte tüketilmesinin nedeni çoğunlukla sosyal alışkanlıklardır.

Nikotin ile kafein bir arada alındığında, beyinde birbirini tetikleyen bir bağımlılık zinciri meydana gelir. Bu nedenle sigarayı bırakan kişilerin aşırı kafein tüketimini de sınırlaması gerekir.

Türkiye'de çay ya da kahve tüketimi çok yaygındır. Ancak günde 700 miligramın üzerinde kafein alımı bağımlılık yaratabilir. Bu da yaklaşık 2-3 fincan kahve ve 7-8 bardak çaya eşittir. Bağımlıların yoksunlukları, 'kahve içmeden uyanamıyorum' ifadesiyle başlar ve gün içindeki tüm boş vakitlerinde kafeinli içecekler tüketir. Gereksinim karşılanamadığında; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk ya da uyku hali, konsantrasyon eksikliği, iş gücü kaybı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir. Beraberinde depresyon, ülser başlangıcı ve çarpıntı gibi ciddi sağlık sorunları da gözlenebilir.

6- Sigara kısırlık tedavisini olumsuz yönde etkileyebilir

Sigara bağımlısı çiftlere yardımcı üreme tedavisi yapıldığında olumsuz sonuçlar alınma olasılığı yüksektir. Toplanan "oosit sayısı", elde edilen embriyo sayısı bağımlı olmayanlara göre daha azdır. Embriyo tutunma oranı, gebelik oranı da bağımlı olmayanlara göre daha düşüktür. Tüp bebek iptal oranları bağımlı olmayanlara göre daha yüksek olduğu birçok çalışmada teyit edilmiştir. Tüp bebek tedavisi süresinde sigara kullanmamak bile sonuçları olumlu yönde etkileyebilir. Sigara bağımlılığının bu etkileri göz önünde bulundurulduğunda, çocuk yapma problemi nedeniyle gelen kişilerin yumurtlama kalitesini düzeltmek ve sperm sayısını artırıcı bazı ilaçlar veya antioksidan ilaç kullanmanın yerine sadece sigarayı bırakmaları daha kolay çocuk sahibi olmalarını sağlayabilir.