Yazı İçeriği

Kadınlar depresyonda daha çok yiyor

Sonbahar depresyonundan kurtulmanın yolları

Sonbahar depresyonuna karşı öneriler

Sonbahar, güneşin yüzünü daha az göstermesiyle ruh durumunda değişiklikler gelişebilir. Kadınlarda bu durum daha çok görülebilir. Kadınlar sonbahar depresyonunun daha çok etkisine girebilir. Ayrıca hormonal etkiler, adet döngüsündeki değişiklikler ve aile içerisindeki sorumlulukların daha fazla oluşu kadınların ruh dengesini olumsuz etkileyebilir. Tüm bu etkenler kadınların depresif duygu durumu, kaygı ve endişe gibi duyguları daha fazla yaşamalarına neden olur. Bu nedenle de depresyon kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla yaşanır. Öyle ki depresyon her 4 kadından birinde görülürken, erkeklerde bu oran 8 erkekte bire kadar düşüyor. Diğer taraftan daha önce depresyon tanısı almış kişilerde de sonbaharda depresyonun tekrarlama ihtimali artar. Özellikle karamsar, endişeli, sorumluluk duygusu yüksek, özgüveni düşük kişiler sonbaharda daha fazla risk taşır.


Kadınlar depresyonda daha çok yiyor

Sonbaharda depresyona giren kadınların hemen hemen hepsi çareyi yemekte arar. Ancak özellikle bu dönemde yapılan beslenme hataları depresyona çare olmaktan çok durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilir. Örneğin; beyaz şeker, kan şekerini hızla yükseltip düşürür. Bu nedenle de halsizlik ve yorgunluk hislerini beraberinde getirir. Tatlı, çikolata ve pastaların fazla tüketimi de bilinenin aksine mutlu etmez. Sağlıklı bir ruh hali için beyaz şeker yerine doğal meyvelerden faydalanmak gerekir.

Sonbahar depresyonundan kurtulmanın yolları

Kadın veya erkek, cinsiyet fark etmeksizin sonbahar depresyonu sizi yakalayabilir. Aşağıdaki önerilere rağmen depresyon belirtileri 2 haftadan daha uzun süre görülüyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Sağlıklı beslenmeye özen gösterin: Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenme tarzının kan şekerinde ani değişikliklere neden olduğu için kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olur. Bu nedenle sebze ve meyveden zengin sağlıklı bir beslenme tarzı benimsemelisiniz.

Düzenli uyuyun: Aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkın. Uyku ritminiz sizin enerji dengenizin de bir belirleyicisi. Düzenli olarak aynı saatte uyumak ve uyanmak enerji seviyenizdeki düşmeleri azaltır. Böylece mevsimsel değişikliklere karşı daha dayanıklı hale gelirsiniz.

Güne kahvaltıyla başlayın: Sağlıklı bir kahvaltı güne sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlar. Aç karnına dışarı çıkmak sinirlerinizin dış etkenlerden çok hızlı bir şekilde etkilenmesine neden olur. Bu nedenle kahvaltı yapmadan güne başlamayın.

Arkadaşlarınıza vakit ayırın: Yaz aylarında olduğu gibi sonbaharda da arkadaşlarınıza zaman ayırabilirsiniz. Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek mutlu olmanızı sağlar.

İşte kısa molalar verin: Her ne kadar sonbaharla birlikte işler yoğunlaşmaya başladıysa da kafanızın rahatlaması için mutlaka kısa molalar vermelisiniz.

Keyif aldığınız aktiviteleri planlamaya çalışın: Hayatınıza dair yeni planlar yapabilir ve farklı hobiler edinebilirsiniz. Bu sayede kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.

İyi bir tatil yaptığınızı unutmayın: Her ne kadar bitmiş olsa da tatili güzel geçirdiğinizi unutmayın. Bundan sonrası için de yeni sorumluluklara hazır olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.

Sonbaharın da güzelliklerinin olduğunu unutmayın: Yaz aylarında uzak kaldığınız sinema, tiyatro gibi etkinliklere bu dönemde zaman ayırabilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz kendinize ayırdığınız özel zaman dilimidir. Ayrıca vücudunuzun sağlıklı olmasını sağlayan önemli etkenlerden biri. Düzenli egzersiz sayesinde kendinizi çok daha dinç hissedebilirsiniz.