Yazı İçeriği

Spastik nedir?

Spastisite-serebral palsi teşhisi nasıl koyulur?

Ailede eğitim önemli

Spastisiste neden olur?

Beyinde kalıcı şekilde hasar oluşturan serebral palsi, doğum öncesinde, doğum anında ya da doğum sonrasında beyinde gelişen hasara bağlı ortaya çıkar. Hareket ve şekil bozukluğu görülen serebral palsi, beyindeki hasarın olduğu yere göre çeşitli özellikler gösterirken tiplere ayrılır.


Spastik nedir?

Spastisite, serebral palside en sık görülen hareket bozukluğu tipidir. Bu hareket bozukluğu, serebral palsi ile doğan çocukların yüzde 60’ında görülür. Spastisite-serebral palsi, kol ve bacak kaslarında artan kas kasılması nedeniyle hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu ile seyreder. Spastisite-serebral palsinin ülkemizde en önemli nedeni ise bebeklerin çeşitli etkenlerden dolayı doğum sırasında oksijensiz kalmasıdır. Spastik-serebral palsi olan çocuk, beyninde doğum öncesi, doğum veya doğum sonrası yaşamın ilk yıllarında kalıcı hasar meydana gelmiş, buna bağlı olarak başta hareket güçlüğü ve kaslarda spastisite dediğimiz sertlik görülen çocuklara denir. Spastik-serebral palsi olan çocuklar, meydana gelen hareket bozukluğunun vücuttaki yerine ve şekline göre formlara ayrılır. Klasik formda kollar ve bacaklar çeşitli derecelerde tutulur. Hafif formda bacaklar etkilenir. Bu çocuklar geç yürür ve yürürken ayak uçlarına basarlar. Daha ağır formda hareket bozukluğu kollarda ve bacağın üst kısmında da görülür. Yürüyüş gecikir ya da yürüyemezler. Daha ağır durumlarda çocuk yataktan kalkamayabilir. Hatta hareket etmesi mümkün olmayabilir.

Spastisite-serebral palsi teşhisi nasıl koyulur?

Spastik-serebral palsi olan çocuğun tanısı; zor doğum, erken doğum, düşük kiloda doğan bebeklerde, doğum sonrası kuvöz bakımına alınmış bebeklerde, gebeliklerinde ciddi tıbbi sorun yaşamış annelerin bebeklerinde, yaşamın ilk yıllarında gelişmelerinde bir aksama veya gerileme gözlemlenen bebeklerde, aile veya bebeği takip eden hekim tarafından diğer çocuklardan belirgin farklılıkları tespit edilerek, şüphelenilmesi ile başlar. Spastik-serebral palsi olan çocuğun tanısında başlıca yöntem; beyin MR’ıdır.

Ailede eğitim önemli

Çocuğunuzun serebral palsine bağlı spastik olduğunu düşünüyorsanız, rahatsızlığı hakkında bilgi edinin ve ilgili kuruluşlarla bağlantıya geçin. Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın, çocuğunuzun becerilerini teşvik edin, spastisite-serebral palsi durumunu yaşayan çocuklar ve ailelerinin başarıya ulaşmış deneyimlerinden yararlanın, gereksinimlerinizi ve sosyal çevrenizi ihmal etmeyin. Siz güçlü olduğunuz sürece ona yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun tedavi ve eğitim başarısı için rehabilitasyon ekibinin parçası olun. Çocuğunuzu kendi başına yapabilecekleri konusunda cesaretlendirin. Spastisite-serebral palsi durumlarında, yasal haklarınız konusunda bilgi sahibi olun.