Yazı İçeriği

Sünnetin faydaları

Sünnet yaşı nedir?

Yenidoğan sünneti ne zaman yapılır?

Sünnet nasıl yapılır?

Acil yapılabilir!

Çocuğunuzu hazırlayın

Sünnet sonrasına dikkat!

Bir hata olması halinde…

Sünnet nedir?

Ülkemizde erkek çocuklarına uygulanan sünnet işlemi, günümüzde ebeveynler tarafından daha çok yenidoğan döneminde tercih ediliyor. Penisin ucunda yer alan prepisyum adı verilen deri parçasının cerrahi olarak alınması işlemi olarak tanımlanan sünnet, dini nedenlerle yapılsa da uzmanlar sağlık açısından faydalarının önemli olduğunu belirtiyor.


Sünnetin faydaları

Sağlık açısından faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış sünnetin penis kanseri, üriner enfeksiyonlar, cinsel temasla bulaşan birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu ifade edilir. Sünnet olmayan kişilerde idrar yolları enfeksiyonlarına karşı önemli bir yatkınlık olduğu belirtilir. Ayrıca olmayanlarda penis kanserine, hatta partnerlerinde de rahim ağzı kanserine daha sık rastlandığı kaydedilmiştir.

Sünnet yaşı nedir?

Teorik olarak sünnet her yaşta yapılabilir. Burada farklı ekollerin farklı görüşleri mevcutsa da yenidoğan döneminde (ilk 1 ay) ve 6 yaş sonrası genellikle kabul görür. Ancak her yaşta bu operasyonun yapılabileceğini savunan görüşler de mevcuttur. 2-6 yaş arasındaki dönem, çocuğun cinsel kimliğini tanıdığı dönem olarak kabul edilir. Bu dönemde bu nedenle sünnet özellikle çocuk psikiyatristleri tarafından önerilmez.

Yenidoğan sünneti ne zaman yapılır?

Yenidoğan dönemi doğumdan itibaren ilk 1 aylık süreyi kapsar. Bu sürede bebeğin hiçbir şeyi hatırlamaması, lokal anestezi ile yapılabilmesi, yara iyileşmesinin çok hızlı olması kolaylaştırıcıdır.

Sünnet nasıl yapılır?

Sünnet, yaklaşık yarım saat süren cerrahi bir işlemdir. Penis ucu derisini keserken cerrahi aletler, çan denilen bazı aparatlar, koter gibi elektrik enerjisi kullanılabilir. Bu işlemin, teorik olarak her şartta lokal ve genel anestezi altında yapılması mümkün olsa da ilk bir ay için lokal anestezi ile sonrasında genel anestezi altında yapılması önerilir.

Acil yapılabilir!

Sünnet acil durumlarda da uygulanabilir. Parafimozis denilen penis ucu derisinin geri çekilip orada kalması sonucu penis başını boğduğu durumlarda veya penis ucu derisinin fermuar gibi yabancı cisimlere sıkıştırıldığı durumlarda hemen yapılmalıdır. Ciddi idrar yolu enfeksiyonuna veya penis ucu derisi iltihabına sebep olan penis ucu derisi darlıklarında (fimozis) en kısa sürede yapılması önerilebilir.

Çocuğunuzu hazırlayın

İşlemle ilgili ailelere düşen görev anlayabilecek yaştaki çocuğun psikolojik olarak hazırlanmasını sağlamaktır. Anlayabilecek yaştaki çocuğa bunun zararsız bir işlem olduğunu, sağlığı için getireceği faydaları, penisinin sadece uç derisinde yapılan bir işlem olduğunu, penisinin korunacağını iyi anlatmak gerekir. Çocuğun onayı alınmalıdır. Ayrıca aileler, bu işlemin en sağlıklı ve ideal şartlardaki ortamı ve uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini unutmamalılar.

Sünnet sonrasına dikkat!

Sünnet operasyonu sonrası ilk gün kanama, aşırı şişme, morarma gibi bulgulara karşı ailenin dikkatli olması gerekir. Çocuğu dışarıdan gelecek darbelere karşı korumak gerekir. 48 saat sonra yara iyileşmesi artık büyük oranda olur. Dikişlerin kendiliğinden erimesi ise bir hafta sürer. Yani normal şartlarda iyileşme 1 hafta sürer. Bu sürede çocukları dışarıdan enfeksiyon riski taşıyabilecek kirli ortamlardan korumak önemlidir.

Bir hata olması halinde…

En korkulan sünnet hatası peniste istenmeden yapılan yaralanmalar ve kesiler, penisin nekrozu, hematomlar (kan toplanması) ve enfekte yaralardır. İdeal şartlarda uzmanlarınca yapılan sünnetlerde bu istenmeyen etkileri çok nadir görülür.