Yazı İçeriği

Çocuk koltuğu olmadan asla yola çıkmayın

Seyahate çıkmadan önce aracınızı temizletin

Sık sık mola verin 

Uçak yolculuğunda yer rezervasyonunuzu önceden yaptırın

Çocuğunuz hastaysa uçağı tercih etmeyin

Yanınıza sevdiği yemek ve oyuncakları alın

Uçuş saatlerini uygun saatlere alın

İniş ve kalkışta bebeğinizi uyutmayın

Çocuğunuzu tatile götürürken bunlara dikkat!

Bütün bir yıl boyunca hayalini kurduğunuz yaz tatili sonunda geldi… Peki çocuğunuz da sizin kadar bu tatile hazır mı? En önemlisi uzun sürecek araba ya da yüksek basınca maruz kalacağı uçak yolculuğu onun için uygun mu?


Çocuk koltuğu olmadan asla yola çıkmayın

Otomobil yolculuğunun en önemli unsuru, arabadaki herkesin emniyet kemeri kullanması, bebeklerinse özel araç koltuklarında seyahat etmesidir. Eğer bebeğiniz araç koltuğunda uzun yola alışık değilse bir kaç alıştırma yolculuğu yapın. Hiçbir gerekçeyle koltuğundan çıkmasına izin vermeyiniz.

Seyahate çıkmadan önce aracınızı temizletin

Seyahate çıkmadan önce otomobilinizi detaylı şekilde temizletin ve klimasını kontrol ettirin. Ayrıca çocuğunuzun sağlığı için toz tutmayan paspasları tercih edin.

Sık sık mola verin 

Yolculukta sıkılmaması için çocuğunuzla konuşun. Yol ve çevre hakkında ona bilgiler verin, masal anlatın. Çocukların çok az bir kısmı uzun yolculuklara aralıksız tahammül edebiliyor. Bu nedenle sık mola verin ve molalarda oyun oynayarak çocuğunuzu rahatlatın. Ayrıca çocuklar, sabah erken saatte daha rahat yolculuk yapabiliyor. Bu durumu da dikkate alın.

Uçak yolculuğunda yer rezervasyonunuzu önceden yaptırın

Yolculuk yapacağınız havayolu şirketine çocuğunuzun uyku ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılayacak araç-gereçler, onları eğlendirmek için çizgi filmler, oyuncaklar gibi eğlence araçları sunup sunmadıklarını öğrenin. Ayrıca ailenizin bir arada uçabilmesi için önceden yer ayırtın.

Çocuğunuz hastaysa uçağı tercih etmeyin

Aktif enfeksiyonu olan çocukları hem kendi hem de diğer yolcuların sağlığını göz önünde bulundurarak zorunlu olmadıkça uçakla yolculuk ettirmeyin. Kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabiliyor. Sinüzitli çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabiliyor. İshali olan çocukların uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebileceği için uçmaları önerilmiyor. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmelerinde yarar var.

Yanınıza sevdiği yemek ve oyuncakları alın

Çocuğunuzun sevdiği yiyeceklerden yanınızda bulundurunuz. Çünkü uçakta bulunan yiyeceklerden hoşlanmayabiliyorlar. Ayrıca çocuğunuzun sıkılmasını önlemek için yanınıza bol miktarda oyuncak alın. Yolculuk öncesinde çocuğunuzun sevdiği şeyleri yapması için ona ortam oluşturun.

Uçuş saatlerini uygun saatlere alın

Çocuğunuzun uçak yolculuğundan daha az etkilenmesini sağlamak için uçuş saatinizin makul saatlerde olmasına dikkat edin. Böylelikle onun günlük ritmi çok fazla değişiklik göstermez.

İniş ve kalkışta bebeğinizi uyutmayın

Küçük çocuklar uçak yolculuğunu erişkinlerden daha iyi tolere edebiliyor. Ancak özellikle kalkış ve iniş esnasında östaki borusunun kapanmasına bağlı oluşan basınç değişikliği çocukları rahatsız edebiliyor. Bebeğinizin bu esnada uyumasına izin vermeyin. Kalkış ve iniş esnasında emzirme genellikle bu kötü hissi rahatlatıyor. Daha büyük çocuklara ise sevdikleri içecekler içirilmesi ya da çiklet çiğnetilmesi de aynı etkiyi yapıyor.