Yazı İçeriği

1. Bavulu yerden böyle alın

2. Araçtan inip 5 dakika yürüyün

3. Bu hata felce neden olur

4. Havuz kenarında koşmayın

5. Klimaya doğrudan maruz kalmayın

6. Şezlongda boynunuzun arkasını destekleyin

7. Topuklu ayakkabı bel ağrısı nedeni

8. Spordan önce ısınma hareketleri yapın

Bel ve boyun ağrıları tatilinizi zehir etmesin

Her yaz 3-4 ay süren tatil dönemde her yıl bir süreliğine vücudumuzu ve zihnimizi dinlendirmek için farklı yerlere sığınırız. Dinlemek iyi gelir ama dikkat! Sıkça yaptığımız hatalı davranışlar bel veya boynumuzda ciddi sorunlar oluşturarak tatilimizi kabusa dönüştürebilir. Kas spazmı, sinir sıkışması, tendon yırtığı, bel ve boyun kırığı ya da fıtığı gibi birçok sorunu önlemek için tatilde bel ve boyun sağlığımız için koruyucu tedbirler almamız şart. Tatilde bel ve boyun sağlığı için almamız gereken 8 önlem…


1. Bavulu yerden böyle alın

Tatilde bel sağlığınız için dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri, bavulunuzu doğru taşımak olmalı. Bunun nedeni ise çok ağır olan ve doğru taşınmayan bavulların dengesiz ve yüksek ağırlıkta olması sonucu bel ile boyun fıtığını tetikleme riskinin bulunması. Bavulu yukarı kaldırmanız gerektiğinde, yerden alırken diz kapaklarınızı mutlaka kırarak eğilin. Bavulunuzu aldıktan sonra yavaş ve aşama aşama kaldırın. Bavul veya herhangi bir yükü kaldırma aşamasında belden dönme hareketini asla yapmayın, mutlaka ayaklarınızın yardımıyla dönün. Büyük bir bavul yerine ideal kilolarda 2-3 küçük valizi tercih edin. Sırt çantası kullanacaksanız kesinlikle tek omuzda taşımayın, yükün her 2 omuza eşit şekilde dağılmasını sağlayın.

2. Araçtan inip 5 dakika yürüyün

Aracın türü ne olursa olsun, yolculuk sırasında vücut şeklimiz uzun süre aynı pozisyonda kaldığı için bel, sırt ve boyun ağrıları gelişebilir. Bu nedenle en azından her 2 saatte bir araçtan çıkıp en az 5 dakika yürüyüş yapın ve mümkünse esnetme hareketleri yapın. Araç içinde olduğunuzda bel ve boyun bölgenizi destekleyen yastıklar kullanmanızda fayda var. Bu sayede bel ile boyundaki kasılma ve gerilmeyi önlemiş olursunuz. Ayrıca her 15-20 dakikada bir kol ve bacaklarınızı hareket ettirip, pozisyon değiştirmeye de özen gösterin.

3. Bu hata felce neden olur

Boyun travmalarının önemli bir bölümü sığ suya atlama sonrası görülür. Sığ suya atlamak özellikle üst boyun kırıkları ve omurilik hasarı nedeniyle geri dönüşümü olmayan, kollarda ve bacaklarda felç haliyle sonuçlanabilir. Omurilikte felce yol açabilecek hasar oluşumunu önlemek için derinliğini bilmediğiniz deniz veya havuzda asla balıklama atlamayın.

4. Havuz kenarında koşmayın

Sıcaklarda serinleme yöntemi denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri havuz kuşkusuz. Ancak havuz kenarında kontrolsüz bir şekilde kayıp düşmek omurgada kırığa neden olabilir. Bu yüzden ıslak zeminde koşmaktan ya da kaymaya müsait terlikler kullanmaktan kaçınmanız çok önemli.

5. Klimaya doğrudan maruz kalmayın

Sıcaklar arttıkça klima kullanım süremiz de doğal olarak artar. Klimalı ortamlarda bulunduğunuz sürece, klimadan gelen hava akımına doğrudan maruz kalmayacak şekilde durmaya özen gösterin. Sıcak havada terleme sonrasında klimalı bir ortama girecekseniz, özellikle hava akımına doğrudan maruz kalmamaya dikkat edin. Birçok kas spazmı, terleme sonrası klima ya da hava koşulları nedeniyle maruz kalınan soğuk hava akımı sonucu gelişir.

6. Şezlongda boynunuzun arkasını destekleyin

Sıcaklar arttıkça klima kullanım süremiz de doğal olarak artar. Klimalı ortamlarda bulunduğunuz sürece, klimadan gelen hava akımına doğrudan maruz kalmayacak şekilde durmaya özen gösterin. Sıcak havada terleme sonrasında klimalı bir ortama girecekseniz, özellikle hava akımına doğrudan maruz kalmamaya dikkat edin. Birçok kas spazmı, terleme sonrası klima ya da hava koşulları nedeniyle maruz kalınan soğuk hava akımı sonucu gelişir.Sahilde ya da havuz kenarında güneşlenmek için şezlongda uzun süre aynı pozisyonda kalmak bel, sırt ve boyun kaslarında spazm gelişmesine neden olabilir. Özellikle sırtüstü yatarken belinizin ve boynunuzun arkasını desteklemeyi ihmal etmeyin. En azından saatte bir kalkıp esnetici egzersizler uygulamaya da özen gösterin.

7. Topuklu ayakkabı bel ağrısı nedeni

Tatil denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de genellikle dansın eşlik ettiği akşam etkinlikleri. Hemen hepimiz şıklığın önemli bir parçası olduğunu düşündüğümüz yüksek topuklu ayakkabılardan vazgeçemeyiz. Ancak topuklu ayakkabılarla düşme ve bel çevresinde hasar oluşma riski oldukça yükselir. Yapılan bir araştırmada topuklu ayakkabı giymenin, topuğun yüksekliğinden bağımsız olarak sadece giyme süresine bağlı bel ağrısını tetiklediği raporlanmış. Gerçekten topuklu ayakkabı giyecekseniz süreyi mümkün olduğunca kısaltın.

8. Spordan önce ısınma hareketleri yapın

Su kayağı, sörf, dalış ve plaj voleybolu tatillerde en sık tercih edilen spor dalları. Bu tür sporlar her ne kadar endorfin ve adrenalin düzeyimizi artırarak eğlenceli bir şekilde fiziksel aktivite sağlasa da bilinçsizce yapıldığında kas gruplarımızda spazm, tendonlarda yırtılma ve bel ile boyun ağrılarına yol açabilir. Bel ve boyun sağlığınız için özellikle ısınma hareketleri yapmadan spora asla başlamayın. Sporun ardından esneme hareketleri yapmayı da ihmal etmeyin.