Tiroit iltihabı genellikle 20 ila 50 yaş aralığındaki kişilerde görülür. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklerde görülme olasılığından 3-4 kat daha fazladır.

Tiroit İltihabı Belirtileri

Kişiler, tiroit iltihabı ağrısı ortaya çıkmadan 2 ila 8 hafta önce bir solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olur. Sinüzit, kabakulak, bademcik enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar tedavi edilmiş ve iyileşmişlerdir. Daha sonra boyun bölgesinde ani başlayan bir ağrı oluşur. Bu ağrı genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmadan, çeneye ve kulak bölgesine de doğru yayılarak kendini gösterir. Ağrı, çiğneme ve yutkunma sırasında oldukça şiddetlenir. Boynun bir tarafından başlayıp diğer tarafına doğru yayılır. Ağrının haricinde kişide halsizlik durumu da görülür. Günlük işlerini yapamayacak kadar kendini güçsüz hisseder. Bu güçsüzlüğe yüksek ateş eşlik eder. Tiroit hormonunun fazlalığını gösteren terleme, titreme, çarpıntı, kilo verme gibi şikayetler de görülebilir.

Tiroit İltihabı (subakut tiroidit) Tedavisi

Tiroit iltihabı tedavisinde istirahat çok önemlidir. Yorgunluk ve stres yaratacak faktörlerden uzak durmak gerekir. Tedavi için ağrı kesici ve kortikosteroid ilaçlar kullanılır. Kortikosteroid ilaçlar başlangıçta yüksek doz kullanılıp daha sonra 4-5 günde doz azaltılarak, 1,5-2 aylık bir süreçte uygulanır. İlaç tedavisi tamamlandıktan sonra rahatsızlığın tekrar etme riski bulunabilir. Rahatsızlık, 3-4 kereden fazla tekrar ettiğinde ve tedavi süresi 6-9 aylık süreci aştığında ameliyatla tiroit bezinin çıkarılması önerilir.