Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Uyuz, cildi etkileyen bir parazit enfeksiyonu olan bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Sarcoptes scabiei adlı parazitin neden olduğu uyuz; genellikle ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerle kendini gösterir. Bu parazit, cildin üst katmanlarına tüneller kazarak ve yumurtalarını bırakarak enfeksiyonu yayar. Uyuz genellikle ciltten cilde temas yoluyla bulaşır, bu nedenle enfekte kişilerle doğrudan temas veya ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla yayılabilir. Temizlik önlemleri, uyuzun yayılmasını önlemede önemlidir. Uyuzun belirtileri arasında özellikle geceleri artan ve uyutmayan yoğun kaşıntı, kabarcıklar, döküntüler ve ciltte izler bulunabilir. Uyuz teşhisi ve tedavisi hekim tarafından yapılır. Uyuz tedavisi için ilaç tedavileri uygulanır. Uyuz tedavisinde uyuz tanısı almış kişiye ek olarak aile üyeleri ve yakın temas içinde bulunan kişilerin de tedavi edilmesi önemlidir. Uyuzun tedavi edilmesinin ardından ciltteki kaşıntı ve tahriş belirtileri bir süre daha devam edebilir.
İçindekiler

Uyuz Hastalığı (Skabiyez) Nedir?

Uyuz hastalığı (skabiyez), bilimsel olarak Sarcoptes scabiei adı verilen, bir tür mikroskopik, sekiz bacaklı akar tarafından neden olunan bulaşıcı bir deri enfestasyonudur. Uyuz akarlarının dişileri, deriye girer ve tüneller kazarak yumurtalarını bırakır. Bu yumurtalar birkaç gün içinde larvalara dönüşür ve cilt yüzeyine doğru ilerler. Larvalar olgunlaşır ve cilt yüzeyinde yaşamaya devam eder, burada çiftleşirler ve döngü tekrar başlar. Bu döngü, tedavi edilmediği takdirde devam eder ve enfestasyonu kötüleştirir. Bu durum, insan bağışıklık sisteminin alerjik bir reaksiyon göstermesine ve tipik olarak yoğun kaşıntıya ve döküntüye yol açar.

Kabuklu uyuz (Norveç uyuzu) klasik uyuza göre daha ağır seyreder ve genellikle bağışıklığı düşmüş yaşlılarda ve kronik hastalıkları olanlarda görülür.

Uyuz hastalığının en belirgin özelliği; özellikle gece saatlerinde yoğunlaşan, genellikle el bilekleri, bel, koltuk altları ve genital bölgeler gibi vücudun kıvrımlı alanlarında görülen kaşıntılardır. Tipik cilt lezyonlarının ve kaşıntının klinik muayenesi ya da deriden alınan örnekte akar, yumurta veya dışkıların mikroskobik tespitiyle hastalığın tanısı konulmaktadır. 

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuz, ciltten cilde doğrudan temas ya da dolaylı temas yoluyla bulaşır. 

Doğrudan temas yoluyla bulaş için, enfekte bir kişiyle cilt teması yeterli olabilmektedir. Doğrudan temasta temas süresi önemlidir, kısa süreli fiziksel temasla örneğin tokalaşmak ile uyuz bulaşı olmaz. Dolaylı temas ile bulaş için; ortak kullanılan kişisel eşyalar veya yatak takımları gibi enfekte olmuş eşyalar aracılığı gerekir. Toplu yaşama alanlarında, okullarda, hapishanelerde veya bakım evlerinde daha hızlı yayılma riski vardır.

Uyuzun bulaşma riskini azaltmak için kişisel hijyen önlemleri önemlidir. Temizlik, düzenli el yıkama ve kişisel eşyaların paylaşımından kaçınma, uyuzun yayılmasını engelleyebilir. Aynı zamanda uyuz hastalığıyla enfekte kişilere karşı dikkatli olmak ve teması minimize etmek, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Uyuz Belirtileri

Daha önce uyuz geçirmişseniz, belirtiler uyuz akarına maruz kalmanızdan birkaç gün sonra başlayabilir. Daha önce uyuz geçirmemişseniz, belirtilerin başlaması altı haftaya kadar sürebilir. Henüz belirtileriniz olmasa bile uyuz yayılabilir. Uyuzun yaygın belirtileri şunlardır:

  • Genellikle geceleri şiddetlenen ısrarcı kaşıntı
  • Pembe renkli sivilce benzeri döküntüler
  • Cildin üzerinde 1-10 mm boyutlarında tüneller şeklinde kabarcıklar
  • Vücudun özellikle kıvrımlı yerlerinde küçük kabarcıklar ve birbirleriyle birleşmeleri 
  • Sıcak banyo ve sıcak uygulamalar ile şiddetlenen kaşıntı
  • Genital bölgelerde, kasıklarda içi sıvı dolu lezyonlar
  • Kaşınan yerlerde kalın kabuklar oluşması

Bebek ve çocuklarda uyuz belirtileri, bu belirtilere ek olarak; baş, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında kaşıntı ve kızarıklıkla kendini gösterir.

Uyuz Belirtileri Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Uyuz hastalığının belirtileri, genellikle cilt kıvrımlarında gözlenir. Uyuz akarı ve hastalığın belirtileri vücudun her yerinde olabilir.

Yetişkinlerde uyuz belirtilerin görüldüğü vücut bölgeleri aşağıdaki gibidir:

  • Parmakların ve ayak parmaklarının arasında
  • Koltuk altlarında
  • Bel çevresinde
  • Bileklerin iç kısımlarında
  • Dirsek içlerinde
  • Ayak tabanlarında
  • Göğüs bölgesinde
  • Meme uçlarının etrafında
  • Göbek etrafında
  • Cinsel organların etrafında
  • Kasık bölgesinde
  • Kalçaların üzerinde
Bebeklerde ve küçük çocuklarda, yaygın uyuz bölgeleri aşağıdaki gibidir:

  • Parmaklar
  • Yüz, saçlı deri ve boyun
  • Ellerin avuç içleri
  • Ayak tabanları

Bebeklerde Uyuz

Bebeklerde uyuz belirtileri genellikle kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Uyuz akarı cildin üst katmanlarına tüneller kazarak yayılır. Bebeklerin ince ve hassas ciltleri, uyuz akarlarının kolayca yayılmasına neden olabilir.

Bebeklerde uyuzun yaygın görüldüğü vücut bölgeleri arasında eller, ayaklar, cinsel organlar, yüz ve boyun bulunur. Bebeğinizde uyuz şüphesi varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Kaşıntıyı azaltmak ve enfeksiyon riskini aza indirmek için, bebeklerde uyuzun hızlı bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Gebelikte (Hamilelikte) Uyuz

Gebelik sırasında yaşanan hormonal değişiklikler ve bağışıklık sistemindeki değişiklikler nedeniyle uyuz belirtileri ve tedavisi farklılık gösterebilir.

Gebelikte (Hamilelikte) Uyuz Belirtileri

Gebelikte uyuz belirtileri yaygın uyuz belirtileriyle benzerlik gösterir. Hamilelikte yaşanan radikal hormon değişimleri nedeniyle kaşıntılar daha şiddetli hissedilebilir. Uyuzun tipik belirtileri ve uyuz akarının vücutta yer tuttuğu bölgelerde bir değişiklik yaşanmaz. Hamilelikte uyuzun gözlendiği vücut bölgeleri ve belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Parmak araları, bilekler, meme uçları, genital bölge, karnın alt kısmı, dirsek içi gibi bölgelerde,
  • Yoğun kaşıntılı, kızarıklık, kabartılar, kabartıların tüneller biçimde gözlenmesi.
Gebelikte (Hamilelikte) Uyuz Tedavisi

Gebelik sırasında uyuz tedavisi, annenin ve bebeğin sağlığına zarar vermeden dikkatli bir şekilde yönetilmelidir. Hamilelerde uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar, annenin ve bebeğin sağlığını riske atmayacak şekilde hekim tarafından seçilmelidir.

Uyuzun Gebelikte Kontrolü

Gebelikte uyuzun kontrolü için kişisel hijyen önemlidir. Sık sık ellerin yıkanması, kişisel eşyaların paylaşılmaması ve temiz çamaşırların kullanılması, uyuzun yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Gebelik sırasında kaşıntı veya cilt sorunlarıyla karşılaşan hamileler vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve uyuz tedavisine başlamalıdır.

Kabuklu Uyuz Nedir?

Aynı zamanda Norveç uyuzu olarak bilinen kabuklu uyuz, bir kişide on binlerce akar bulunmasından kaynaklanan bir istila türüdür. Sayının çokluğu ten üzerinde akar ve yumurtalarla dolu kalın kabuklar gelişmesine neden olur.

Kabuklu uyuz en yaygın olarak bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, yaşlılarda ve engelli kişilerde görülür. Bu tür uyuz oldukça bulaşıcıdır ve salgınları önlemek için hızlı tedavi gerektirir.

Kabuklu Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Kabuklu uyuz; AIDS, cüzzam, lenf kanseri (lenfoma) gibi hücresel bağışıklığı düşüren hastalıklarda ortaya çıkabilir. Kabuklu uyuz genellikle bağışıklığı azalmış yaşlı erişkinlerde, Down sendromlularda görülebilir. Uzun süreli topikal kortikosteroidlerin kullanımı sonucunda kabuklu uyuz görülme ihtimali artabilir.

Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz (kızarık) noktalar ve kabarcıklar ile başlar. Uyuzda olduğu gibi kabuklu uyuzda da vücudun her bölgesinde uyuz belirtileri gözlenebilir. Özellikle kabuklu uyuz tutulumun olduğu yerler; baş ve yüz bölgesi, eller, ayaklardır. Kabuklu uyuz tedavi edilmediğinde vücudun tümünü kaplayabilir. Kabuklu uyuzda kaşıntılar, normal uyuz akarına oranla azdır. Bazı vakalarda kabuklu uyuz hastaları hiç kaşıntı hissetmediklerini aktarır. Kabuklu uyuzda cilt çatlakları ve kabuklar belirgindir, sıvı dolu lezyonlar kötü kokuludur. 

Kabuklu Uyuz Nasıl Geçer?

Kabuklu uyuz tedavisi için hekim tarafından; cilt yüzeyine uygulanan merhemler ve ağızdan ilaç reçete edilir. Bazı kabuklu uyuz vakalarında, hastalığın tedaviye direnç gösterdiği görülebilmektedir. Bu durumda doktorunuz, kabuklu uyuz tedavisi için başka ilaçlar ekleyecektir. Doktor tarafından tavsiye edildiği gibi doğru tedavi uygulamalarıyla ve yaşam alanındaki düzenlemelerle kabuklu uyuz iyileşir.

Kabuklu Uyuz Nasıl Anlaşılır?

Kabuklu uyuz tanısı için hekim öncelikle hastanın şikayetlerini dinler ve sonra döküntüleri dermatoskop aracılığıyla izler. Vücudun döküntülü alanlarında bölgesel kazıma yapılabilir ve bazı testler uygulanabilir.

Kabuklu uyuz vakalarında, klasik uyuzda sık görülmeyen ikincil enfeksiyonlar görülebilir. İlerlemiş ve tedavi edilmemiş kabuklu uyuzda, streptokok sonrası glomerülonefrit dolayısıyla böbrek yetmezliği görülebilir. Kabuklu uyuz hastalarının kan testlerinde eozinofili ve IgE değerlerinde artış görülür.

Uyuz Döküntülerinin Özellikleri

Uyuz döküntüleri sayıları artabilen küçük kırmızı lekelerle başlar. Bazı durumlarda kabarcıklar, sivilce benzeri kabarcıklar ve nadiren büyük kabarcıklar da görülebilir. Ciltteki tüneller ise genellikle ince, gri, kırmızı veya kahverengi çizgiler şeklinde ortaya çıkar ve uzunlukları 2-15 mm arasında değişebilir.

Uyuzdan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Uyuzun önlenmesi ve hastalığın kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayanların eşzamanlı olarak tedavi edilmesi gerekir. 

Genel Hijyen ve Kişisel Eşyaların Temizliği

Düzenli ve hijyenik bir yaşam sürmek, uyuzun bulaşma riskini azaltabilir. Elleri sık ve doğru yıkamak, temiz kıyafetler giymek kişilerin ve aynı ortamda bulunanların uyuzla temasını en aza indirebilir. Uyuz bulaşma riskini azaltmak için kişisel eşyalar düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Özellikle yatak takımları, nevresimler, çarşaflar, giysiler ve havlular sık sık yıkanmalıdır.

Uyuz hastaları ve beraber yaşadığı kişiler tarafından kullanılan tüm kıyafetler ve çarşaf, havlu gibi ürünler yüksek sıcaklıkta (en az 60 °C) yıkanmalı ve ardından ütülenmelidir. Yıkanmaya uygun olmayan eşyalar, kapalı poşet içerisinde 3 gün süreyle bekletilmelidir. Havayla teması engellenmiş uyuz akarları ve yumurtaları bu sürede ölecektir. 

Kabuklu uyuz, uyuza göre daha agresif seyreder. Bu nedenle kabuklu uyuz vakası varsa hasta tarafından kullanılan eşyalara ek olarak kullandığı odalar da temizlenmelidir.

Kişisel Temas

Uyuz doğrudan ya da dolaylı temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Uyuzlu bir kişiyle temas etmekten kaçınmak doğrudan uyuz bulaşı riskini minimize eder. Uyuzun dolaylı bulaşını azaltmak için; özellikle kıyafetler, havlu ve yatak takımları gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmak önemlidir.

Toplu Alanlarda Dikkat

Kalabalık yerlerde, özellikle uyuz salgını olan bölgelerde dikkatli olunmalıdır. Toplu taşıma araçlarında, okullarda, hastanelerde, yaşlı bakım evlerinde, askeriye ve yurtlarda yani ortak yaşam alanlarında uyuzun yayılma riski daha yüksektir.

Sağlık Kontrolleri

Uyuz belirtileri ortaya çıktığında vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın yayılmasını önleyebilir.

Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları Geliştirmek

Dengeli beslenmek, ideal kiloyu korumak, düzenli ve yeterli uyumak, düzenli egzersiz yapmak psikolojik ve fizyolojik sağlığın korunmasına yardımcı olur. Paketlenmiş ve işlenmiş ürünleri tüketmemek, mümkünse geceleri 7-9 saat aralığında uyumak, yaşa ve kondisyona uygun bir düzenli egzersiz programı oluşturmak, yeterli su içmek ve sebze yönünden zengin beslenmek vücudun daha dinç olmasına ve bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur.

Uyuz Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Uyuz hastalığının tanısı; hastanın bulgularının değerlendirilmesi ile mikroskopi ve dermoskopi yöntemleri ile yapılır.

Uyuz tanısı için ciltten alınan kazıntı örnekleri mikroskop altında incelenir. Uyuz akarı, yumurtaları veya dışkı parçacıkları bu inceleme sırasında tespit edilerek tanı doğrulanır. Klasik uyuzlu hastalarda, az sayıda akar bulunduğundan genellikle öykü ve fizik muayene temel alınarak tanı konulur. Yaygın kaşıntı, karakteristik tüneller ve incimsi veziküller gibi lezyonlar geceleyin daha belirgin hale gelir. Dermatoskop da tanı amacıyla kullanılabilir. 

Kabuklu uyuz tanısı için yaşlı veya bağışıklığı baskılanmış hastalarda kalın, kabuklu plaklar belirleyici olabilir. Deri örnekleri alınırken kazıntı örnekleri birden fazla bölgeden alınmalı ve mikroskopik inceleme için hazırlanmalıdır. Uyuz akarı saptanma oranın arttırılması için vücuttaki diğer lezyonlardan da örnek alınır. Uyuz tanısı için lezyon örneği alırken yağlı bistüri ya da çocuk hastalarda yüzük küret kullanılabilir. 

Uyuz Tanısı İçin Bant Testi

Lezyonlardan deri kazıntı örneği alırken yapışkan bant alternatif olarak kullanılabilir. Şeffaf ve güçlü yapışan bant tünel üzerine tekrarlayan şekilde yapıştırılıp çekilir. Banttaki örnek mikroskop altında incelenerek uyuz akarları incelenir. Uyuz tanısı için bant yöntemi, çocuklarda ya da cilt kazınmasına dayanamayanlarda daha kolay uygulanabilir ve özel ekipmana ihtiyaç duyulmaz.

Uyuz Tanısı İçin Mürekkep Testi

Uyuz tanısı için kullanılan bir teknik de mürekkep testidir. Uyuz akarlarının tünelleri alkol ile temizlenir ve bölgeye mürekkep sürülür. Mürekkep uyuz akarlarının tünelleri boyunca bir iz bırakarak yayılacaktır. Bu izler dermatoskop yardımı ile görülebilir ve uyuz tanısı doğrulanabilir. 

Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyuz hastalığının tedavisi; etkilenen kişide akarların yok edilmesini, ilişkili semptom ve komplikasyonların yönetimini ve korunma için alınacak önlemleri içerir. Hasta özellikleri ve salgın ortamı gibi faktörler, uyuzun tedavisini belirler. Uyuz tedavisi aynı evi ve sosyal ortamı paylaşan kişiler ile yakın temasta bulunan kişileri de kapsayarak yapılır.

Uyuz tedavisi için ağızdan alınan ve cilde sürülen ilaçlar bulunur. Bu ilaçlar uyuz akarlarının ve yumurtalarının öldürülmesini sağlar. Uyuzun ilaç kullanmadan kendiliğinden tedavisi yoktur.

Uyuz tedavisinde kullanılan temel ilaçlar bulunur ve uygulamaları benzer şekilde yapılabilir. Hekiminizin önerdiği biçimde ilaç, boyun bölgesinden aşağıya doğru tüm vücuda uygulanır. 8-14 saat süresinde bazı ilaçlar durulanmaz. Bazı ilaç tedavilerinde losyonlar ve merhemlerin birkaç kez uygulanması gerekebilir. 

Hamile ve bebeklerde her ilaç kullanılmaz. Uyuz tedavisi için mutlaka hekime danışılmalı ve hastaya uygun ilaçlar hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Uyuz hızlı yayılabilen bir hastalıktır. Özellikle kabuklu uyuz agresif seyreder ve kolaylıkla bir salgına dönüşebilir. Bu nedenle uyuz tedavisi kişisel olarak düşünülmemelidir. Aynı ailede yaşayan kişileri, ortak yaşam alanını paylaşanları ve fiziksel temasın sık kurulduğu insanları da içermelidir. 

Uyuzda ilaç tedavilerine ek olarak uygulanabilecek diğer tedaviler ve önlemler şu şekildedir:

  • Eller sık yıkanmalıdır.
  • Tırnaklar kısa kesilmelidir.
  • Ciltteki kuru ve acılı kaşıntı hissini hafifletmek için aloe vera ya da çay ağacı içeren ürünler kullanılabilir.
  • Özellikle geceleri uyutmayan kaşıntılar için doktor kontrolünde antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.
  • Uyuz merhemleri ve uyuz losyonlarını cilde uygulamadan önce iyice cilt iyice temizlenmeli ve kurulanmalıdır.
  • Tedavi süresince kıyafet ve eşyalar uyuz önlemleri dahilinde temizlenmelidir. 
  • Yıkanamayan eşyalar hava ile teması kesilerek 3 gün ağrı kapalı poşetlerde tutulmalıdır.
  • Psikolojik olarak yıpratıcı olabilse de uyuz hastaları için tedavi süresinde sosyal izolasyon sağlanmalıdır.

Uyuz Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uyuz nasıl anlaşılır?

Geceleri artan kaşıntı ve tünel şeklindeki deri döküntüleri uyuzun anlaşılır belirtileridir. Uyuz döküntüleri spesifiktir ve bir dermatolog tarafından hızlıca tespit edilebilir.

Uyuz tedavi edilmeden ilerlerse ne olur?

Uyuz tedavi edilmeden ilerlerse; kaşıntı şiddetlenir, ciltte kabarcıklar ve lezyonlar artabilir. Ciltteki lezyonların kaşınması ve ciltte oluşan yırtılmalar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon riski artabilir. Uyuz tedavi edilmezse ciltte oluşacak kalıcı hasara ek olarak, yaşam kalitesinde ve kişinin özgüveninde düşüş, uzun süreli ilaç kullanımına bağlı başka hastalıklar görülebilir.

Uyuz kaşıntısını hafifletme yöntemleri nelerdir?

Uyuz kaşıntısını hafifletmek için soğuk duş almak, antihistaminik ilaçlar kullanmak, cilde nemlendirici sürmek ve kaşıntıyı tetikleyen faktörlerden kaçınmak etkili olabilir. Uyuzun tamamen iyileşmesi için doktora tarafından reçete edilen uyuz ilaçlarıyla, uyuz tedavisine gerek vardır.

Uyuz ne kadar zamanda geçer?

Uyuzun iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir. Uyuzun tamamen geçmesi genellikle uyuz ilaçları kullanıldıktan sonra birkaç gün içinde başlar, ancak kaşıntı daha uzun sürebilir. Doğru teşhis ile uyuzun tedavisine erken başlamak ve doktorun önerilerine uymak iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Uyuzun bittiği nasıl anlaşılır?

Uyuzun bittiğini anlamak için kaşıntı ve derideki lezyonlarda azalma gözlemlenir. Uyuz tedavisi sonrasında kaşıntı hafifler, derideki kabarıklıklar ve lezyonlar iyileşir. Tam iyileşme birkaç hafta sürebilir. 

Uyuz kendiliğinden geçer mi?

Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez, çünkü uyuz akarları kendiliklerinden bulundukları vücudu terk etmezler. Hastalık sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir.

Uyuz böceği nasıl ölür?

Uyuz böceği, uyuz tedavisi sırasında kullanılan ilaçlarla ölür. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar, deriye uygulandığında veya ağız yoluyla alındığında uyuz böceklerini öldürür. Bu ilaçlar, böceğin sinir sistemini etkileyerek ölümüne neden olur ve hastalığın yayılmasını engeller. Uyuz tedavisiyle, uyuz böceğinin deri üzerindeki yumurtaları da yok ederek, enfeksiyonun tamamen ortadan kalkmasını sağlanır.

Uyuz hastalığının kuluçka süresi ne kadardır?

Uyuz hastalığının kuluçka süresi, enfekte olunan kişide ilk belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen zaman dilimidir. Uyuzun kuluçka süresi genellikle temas sonrası 2 ila 6 hafta arasında değişir. Bu süre zarfında uyuz böcekleri ciltte tüneller açarak ürer. Uyuz hastalığının kuluçka süresi sonunda kaşıntı ve döküntüler ortaya çıkar.

Uyuz lekesi nasıl geçer?

Uyuz lekeleri, uyuz hastalığı tedavi edildikten sonra genellikle birkaç hafta içinde iyileşir. İlaç tedavisi uyuz böceklerini öldürdükten sonra cilt yavaşça iyileşmeye başlar. Bazı uyuz vakalarında kaşıntı ve lekeler daha uzun sürebilir. Uyuz lekelerinin hızlı iyileşmesi için doktorun önerdiği ilaç tedavisine tam olarak uyulmalı ve cilt bakımı önerilerine dikkat edilmelidir.

Uyuz bulaşıcı mıdır?

Evet, uyuz doğrudan cilt temasıyla ya da dolaylı olarak temasla bulaşabilen bir hastalıktır. Uyuz böceği doğrudan temas olmadan da giysi, yatak veya kişisel eşyalar aracılığıyla dolaylı yoldan bulaşabilir. Paylaşılan eşyaların kullanımından kaçınılmalı ve tedavi edilmeyen aktif uyuz hastalığı bulunan kişilerle doğrudan temas önlenmelidir.

Uyuz bulaşı hangi canlılar arasındadır?

Uyuz bulaşı insandan insana olur. Hayvanlardan insanlara uyuz bulaşmaz. Hayvanlarda da uyuz hastalığı bulunur ancak hayvan uyuzundaki akarlar farklı türlere aittir ve insanda çoğalamazlar. İnsanlardan evcil hayvanlara uyuz bulaşması da genellikle yaşanmaz. Ev içindeki hayvanların etkilenmesini önlemek için etkilenen hayvanla temastan kaçınılmalıdır.


Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 20 Şubat 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 9 Mart 2020 Pazartesi

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler