Yazı İçeriği

Kötü Vajinal Koku Kanser Değil Enfeksiyon Belirtisi

Tuvaletten Mikrop Kapmak Zor Bir İhtimal

Cinsel İlişki Genital Kokuyu Tetikler mi?

Genital Koku Hangi Rahatsızlıklardan Kaynaklanabilir?

Diyabet Vajinal Mantar Nedeni

Yeşil Vajinal Akıntı

Genital Bölgenin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Vajinal Koku İçin Antibiyotik Kullanmak Doğru mu?

Regl Döneminde Vajinal Koku Normal mi?

Vajinal Akıntı Tedavisi

Genital Bölge Kokusu Nasıl Giderilir?

Genital Bölgede Koku

Vajinada bulunması gereken ‘laktobasil’ grubu bakteriler kandaki şekeri alır, parçalar ve laktik aside çevirir. Laktobasillerin yaptığı şeker parçalama işlemi nedeniyle ortaya çıkan laktik asidin kokusuna da genital koku denir. Bu asidin PH değerine, vajinal asidik değer denir ve normali 4 olarak kabul edilir. PH değeri, genital bölgedeki laktobasiller ile ilgilidir. Laktobasillerin eksik olması genital bölgede sorun olması anlamına gelir. Genital bölgedeki yararlı bakterilere flora veya biota denir. Bu bakteriler dezenfektan ve antiseptik rolü de üstlenir. 

Vajina doğası gereği, hava alması gereken, ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal florada, bir takım yararlı organizmaların baskın halde bulunması gerekir. Vücudumuzun dışarıya açık her ortamında olduğu gibi, ellerimiz,  burnumuz, kulağımız vs. vajina içinde de bir takım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur.


Kötü Vajinal Koku Kanser Değil Enfeksiyon Belirtisi

Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen en önemli sorunlar arasında yer alan, daha çok da enfeksiyon kaynaklı olan akıntılar, "normal fizyolojik akıntılar" ve "enfeksiyona bağlı akıntılar" olarak ikiye ayrılır. Fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa, normal kabul edilir.

‘Kötü kokulu akıntı’ kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir. Dolayısıyla genital bölgede kötü koku deyince akla bakteriyel enfeksiyon gelmelidir. Tabii burada enfeksiyona yatkın olan kişileri de unutmamak lazım. Bölgenin temizliğine dikkat etmeyen, diyabetik, AIDS gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı durumu olanlar enfeksiyona yatkın olan kişilerdir.

Tuvaletten Mikrop Kapmak Zor Bir İhtimal

Türkiye’de pek çok kadın klozete oturmadan önce genellikle kapağın temiz olup olmadığını kontrol eder. Hatta öncesinde temizleyip, üzerini de klozet örtüsü veya peçeteyle kapatır. Islak bir akıntı damlasının üzerine oturulursa enfeksiyon riski doğabilir. Ancak kurulanmış ve üzeri örtülmüş bir klozetten mikrop kapılması son derece nadir bir durumdur. Bu durumda enfeksiyonun tuvaletten kapıldığı söylentisi pek doğru değildir. Doktora başvuran kişilerin bir kısmı da havuzdan mantar kaptığı şikayetiyle gelir. Yüzerken vajinanın içerisine suyun girme ihtimali pek yoktur. Dolayısıyla havuzdan veya küvetten mikrop kapma ihtimali düşüktür.

Cinsel İlişki Genital Kokuyu Tetikler mi?

Cinsel ilişki öncesi heyecanlanma ve sıvı artışı olur. Var olan doğal kokuyu artırır. Erkeğin boşalması sonucu gelen spermin kendine has bir kokusu vardır. Kadın buna alışık değildir. Spermle birlikte erkekten bir bakteri gelirse doğal olarak onun da bir kokusu vardır. Sonuç olarak bir kadın eşinden enfeksiyon almasa bile ilişki sonrası koku olması normaldir. Ama ilişki sonrası erkekten gelen koku, bozuk balık kokusuna benziyorsa tedavi edilmesi gerekir.

Genital Koku Hangi Rahatsızlıklardan Kaynaklanabilir?

Kötü koku kadının yaşamının her alanını etkileyebilir. Fizyolojik koku dışında kendisini hatta bazen çevresini rahatsız edecek kadar koku olabilir. Bu kokuların iki nedeni vardır: 

  • Kanama zamanındaki kanın içinden çıkan değişik kimyasal maddelere bağlı olan koku.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar olduğunda genellikle bozulmuş balık kokusu gibi tanımlanan ağır bir koku.

Bu nedenlerden ikincisi enfeksiyonu düşündürür. Teşhisi ve tedavisinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezlerse vajenle sınırlı kalmaz; rahim ağzına, rahim içine ve tüplere kadar giderek kısırlığa yol açan sorunlar çıkarabilir. Akıntı ve kokuyu her zaman normal kabul etmemek gerekir. Bu yüzden her kadının kendi vajinal kokusunu bilmesi bunun dışında doğal olmayan kokulardan şüphelendiğinde doktoruna başvurması uygun olur. Sigara içmek, birden fazla partner ile beraber olmak ve vücut ısısındaki değişiklik vajinal kokunun diğer nedenleri arasında yer alır.

Diyabet Vajinal Mantar Nedeni

Diyabet hastalığında da özellikle tedavilere dirençli genital mantar enfeksiyonları sık görülür. Bu nedenle sık tekrarlayan ya da tedavilere direnç gösteren durumlarda hijyen eğitimi ve gizli diyabet olup olmadığı kontrol edilir. Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonları, üst genital yollarda yapışıklığa yol açıp kısırlık nedeni olabilir. Aynı zamanda karın iç zarını da iltihaplandırıp "pelvik iltihabi hastalık" adı verilen, kasık ağrısı ve kısırlık şikayetlerine neden olan tekrarlayıcı nitelikteki hastalığın da en önemli nedenleri arasında kabul edilirler. Bu gibi durumlarda eş ile birlikte antibiyotik tedavi uygulanması gerekir. Çok sık antibiyotik kullanmak da vajinal florayı değiştirebilir ve koku ile akıntıya sebep olabilir.

Yeşil Vajinal Akıntı

Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında akıntının renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı olur. Bakteri, mantar ya da parazit kökenli olabilen bu akıntılar, genelde gri, sarımsı gri ya da yeşil renkli olup, yanma ve kaşıntıya da neden olabilir. Klinik muayene yoluyla akıntının karakterinden etken hakkında bir ön fikir edinilebilse de mikroskop altındaki özel görünümlerine göre bu enfeksiyonların tiplendirilmesi en doğru yöntem olarak kabul edilir.

Genital Bölgenin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Vajina kokusu yaşamamak ya da vajinal rahatsızlıklara yakalanmamak için kadınların genital temizlikte dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Normal şartlarda temizlenmesi önerilen ‘vulva’ denilen dış genital bölgedir. İç kısmın temizlenmesi ise önerilmez. O bölgeyi koruyan bakteriyel duvar olduğu için yıkanması sağlıklı değildir. Aksine zararlıdır. Ancak kadın ve erkeğin çok eşli yaşamı varsa vajinanın dezenfeksiyonunu sağlamak gerekebilir. Burada alınacak önlemlerden biri kondom kullanılmasıdır. Her şeye rağmen enfeksiyon kapıldıysa gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Normal olmayan koku ve akıntıdan bahsedilip gereken teşhis ve tedavi uygulanmalıdır. Vajinal temizlik öneriliyorsa doktor tavsiyesiyle vajen kokusu ve enfeksiyonun olmaması için özel solüsyonlar kullanılabilir.

Vajinal Koku İçin Antibiyotik Kullanmak Doğru mu?

Genital bölgeden gelen akıntı berrak ve kötü kokuya yol açmıyorsa fizyolojiktir ve bir hastalığa işaret etmez. Kötü kokulu ve fazla akıntı varsa, idrar yaparken yanma ve kaşıntı söz konusuysa vajinada enfeksiyon vardır. En sık görülen şey akıntı ve kötü kokudur. Bakteriyel enfeksiyonlar rahim ağzı ve rahim tüplerini tuttuklarında ciddi sonuçlara da neden olabilir. Onun için basit bir enfeksiyon kadının organ kaybına kadar gidecek sonuçlar doğurabilir. Rahim ağzından biyopsi alınması, kürtaj veya rahim filmi gibi vajinal girişim geçirecek kişilerin de enfeksiyon kapma ihtimali olabilir. Böyle durumlarda önceden tedbir almak için 3-5 gün içerisinde antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi doktor kontrolünde gerçekleşmelidir.

Regl Döneminde Vajinal Koku Normal mi?

Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O, kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanır. Sık sık ped ve iç çamaşırı değiştirmek dışında özel bir temizlik yapmak gerekmez. Tersi durumda nemli bir bölge olması ve PH dengesi bozulduğu için enfeksiyon riski doğabilir. Bir ped en fazla 3-4 saat kalabilir. Aynı şey vajinal tampon için de geçerlidir. Duş alışkanlığı regl döneminde daha sık hale gelebilir. Genital bölgenin enfeksiyon kapma riskini azaltmak için pamuklu pedler tercih edilebilir. Aynı zamanda ped ve vajinal tampon arasında sıklıkla karşılaştırmalar yapılır. Ancak sık değiştirilmesi şartıyla ikisinin birbirine herhangi bir üstünlüğü yoktur.

Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal akıntıya yol açan etken hangisi ise tedavi ona göre yapılır. Bu tedaviler, ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik, fitil ve kremler şeklinde uygulanabilir. Tüm bunların yanı sıra kadının hijyen eğitimi hakkında da bilgi edinmek gerekir. Çünkü yanlış hijyen uygulamak, bu tip enfeksiyonların tedaviye dirençli olmasına ve sık sık tekrarlamasına yol açar. Sıkça yapılan hatalardan biri de vajina bölgesinin sabunla yıkanmasıdır. Bu vajinanın pH dengesini değiştirir. Mantar ve bakteryel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.

Genital Bölge Kokusu Nasıl Giderilir?

İç çamaşırıyla birlikte külotlu çorap, tayt ve streç kot pantolonlar bakterilerin üremesine neden olabilir. Çünkü vajinanın olduğu ‘perine’ denilen bölge zaten nemin ve ısının yüksek olduğu karanlık bir bölgedir. Nem, ısı ve karanlık mikroorganizma denilen bakterilerin çok sevdiği bir ortamdır. Basit önlemlerle enfeksiyonla gelen genital kokular önlenebilir. Bunlar önlemler şunlardır:

  • Sıkı çamaşır ve kıyafetler olabildiğince az giyilmelidir. Giyildiği zamanda eve gidince ilk fırsatta çıkarılmalıdır. 
  • Kilotlu çorapların da ilk fırsatta çıkarılması uygun olur. Hatta çok sık enfeksiyon geçiren kadınlara ortasındaki ağı kesmeleri önerilebilir.
  • Naylon sentetik iç çamaşırı nefes almaz. Dolayısıyla enfeksiyonlara daha yatkındır. Tercih edilen pamuklu iç çamaşırlarıdır. Yine modern dünyada sıklıkla giyilen tanga tipi ipli çamaşırlar, enfeksiyon geçiren kişiler için uygun bir tercih değildir. Kadınların klasik tipli iç çamaşırı giymesi önerilir.