Yazı İçeriği

Varis belirtileri

Varis tanısı nasıl konulur?

Skleroterapi ile damar oluşumları yüzde 80 yok ediliyor

Skleroterapinin yan etkileri neler?

Varis tedavisinde damar içi termal ablasyon

Varis tedavisinde damar içi köpük skleroterapisi

Varis nedir?

Vücudumuzdaki kan akışı büyük bir uyumla sağlanıyor. Ancak bazen bir yerde oluşan bozukluk kanın yolunu şaşırmasına neden olabiliyor. Bacaklardaki kanın kalbe gidişi sırasında kapakçıkların iyi çalışmaması ve geri gelmesi damarların içindeki kan basıncını artırıyor. Artan kan basıncı da damar yapısını bozarak varis oluşumuna neden oluyor.


Varis belirtileri

Hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilen varisler ağrı, yanma, ayak bileklerinin şişmesi, kaşınma ve yorgunluk hissinin yaşanmasına neden oluyor. Bu gibi belirtiler yaşayan kişilerin mutlaka tedavi olması gerekiyor. Ayrıca günlük bazı özel kurallar dikkate alınarak varisten korunmak da mümkün olabiliyor.

Varis tanısı nasıl konulur?

Varis tanısı genellikle muayene ile konur. Ancak tedavi yöntemini belirlemek amacıyla Doppler inceleme yapılır. Doppler bir çesit ultrason ve herkese rahatça uygulanabilen, yan etkisiz, ağrısız, ilaçsız bir inceleme yöntemidir. Bu incelemeyle damarların çapları, içinden geçen kanın hareketleri, damar içindeki kapakçıkların fonksiyonları ve derin damarlar hakkında çok değerli bilgilere ulaşılır.

Skleroterapi ile damar oluşumları yüzde 80 yok ediliyor

Skleroterapide çok ince iğneler aracılığıyla damar içine sklerozan madde enjeksiyonu (genellikle sodyum klorür) yapılıyor. Bu madde, damar iç yüzeyinde hasar yaratarak damar duvarlarının yapışmasını sağlıyor. Yapışan damar artık içinde kan geçmediği için görünmez hale geliyor ve zaman içinde de vücut tarafından emilip yok ediliyor. Skleroterapinin her seansı genellikle 10-15 dakika sürüyor. Her seansta yok edilen damar miktarı damarların çaplarına, kullanılan ilaç miktarına ve kişinin genel durumuna göre değişiyor. Tedaviden sonra kişiye hafif basınçlı bir çorap giydiriliyor ve 15-20 dakika yürümesi isteniyor. Bu çorabın 3 gün boyunca banyo dışında sürekli giyilmesi gerekiyor. Tedavinin hemen sonrasında enjeksiyon yerindeki damarlarda kabarıklık görülüyor. Daha sonra bu bölgede morluklar ve nadiren de kabuklanmalar oluşuyor. Skleroterapi ile damar oluşumlarının yüzde 60-80’i yok ediliyor. Kılcal damarlar 3-6 haftada, daha büyük damarlar ise 3-4 ayda yok oluyor.

Skleroterapinin yan etkileri neler?

  • Büyük damarlarda yapılan tedavide, bu damarlar uzunca bir süre sert bir oluşum olarak cilt altında hissediliyor. Bunların yok olması 5-6 ay sürebiliyor.
  • Kahverengi lekelenmelerden oluşan hiperpigmentasyon. Bunların geçmesi genellikle 3- 12 ay sürse de bazılarının yok olması iki yılı bulabiliyor.
  • Enjeksiyon bölgesinde daha önce olmayan çok ince kırmızı renkli yeniden damarlanma. Bunlar genellikle 3-12 ayda kayboluyor. Eğer kaybolmazlarsa lazer tedavisiyle yok ediliyorlar.
  • Çok nadiren bacakta ani şişlikle görülen derin damar pıhtılaşması.
  • Çok nadiren enjeksiyon yerinde küçük ülser (yara) oluşumu.

Varis tedavisinde damar içi termal ablasyon

Varisi tedavi etmek için damar içine girilip ısı verilir böylece hastalıklı alan yakılır. Bu teknikte yüzeysel toplardamar içine bir iğne yardımıyla sokulan ve yüksek ısı veren bir kateter aracılığıyla, damar içeriden yakılarak kapatılır. Bu teknikte de ilave olarak varsa diz altı bölgede bulunan genişlemiş yan dallar (pakeler) 2-3 mm’lik ayrı ayrı kesilerle temizlenir. Uygulama kişinin durumuna göre, lokal veya genel anestezi ile yapılır.

Kişi aynı gün taburcu edilebilip, ayağa kalkıp yürüyebilir ve birkaç gün sonra işe başlayabilir. Bu teknikte de derin damar pıhtılaşması, hafif yüzeysel yanıklar ve his bozuklukları görülebilir. Ancak klasik cerrahi girişime oranla bu komplikasyonlar daha az gözlenir.

Varis tedavisinde damar içi köpük skleroterapisi

Varis tedavisinde damar içi köpük skleroterapisi yöntemi, kılcal damarlarda kullanılan skleroterapiye benzer, ancak yüzeysel toplardamar içine enjeksiyon yapılacağından daha konsantre ilaç kullanılarak gerçekleştirilir. Bu tedavi yönteminde, genellikle kasıkta bir kesi yapılarak, yüzeysel toplardamar derin damarla birleştiği yerde bağlanır. Henüz sonuçları çok fazla irdelenmiş bir yöntem değildir. Risk ve komplikasyonları diğer girişimlerle benzerlik gösterir.